تبریز شهر اولین ها!!
تبریز به شهر اولینها معروف است. اولین چاپخانه، اولین خیابانی که در ایران دارای برق شد، اولین پستخانه و اولین خط انتقال پست و ...
یحیی آرین پور در اثر خود «از صبا نا نیما» جلد اول می نویسد: اولین چاپخانه سربی را میرزا زین العابدین از روسیه به تبریز آورده و این چاپخانه در سال 1332 هجری قمری دو سه سال پیش از بزگشت میرزا صالح شیرازی به تبریز به کار افتاده بود.
بعد از دایر شدن چاپخانه سربی در تبریز، اولین روزنامه شهرستانهای ایران نیز در تبریز منتشر میشود. یحیی آرین پور در همان مأخذ تحت عنوان "جراید شهرستانها" می نویسد: تا آنجایی که اطلاع داریم قدیمی ترین روزنامهای که بعد وقایع اتفاقیه در ایران و برای نخستین بار در شهرستانها دایر شد روزنامهای است به نام «روزنامه ملتی» که در تبریز منتشر گردید و خبری از آن در شمارههای سال 1275 هجری قمری وقایع اتفاقیه دیده میشود.
نخستین مدرسه نوین ایران نیز در تبریز بنیاد نهاده شد. کسروی در جلد اول "تاریخ مشروطه" می نویسد: حاجی میرزا حسن... رشدیه در جوانی به بیروت رفت و در آنجا دبستانها را دید و شیوه آموزگاری آنها را یاد گرفت و چون به تبریز بازگشت، بر آن شد که دبستانی به شیوه آنها بنیاد گذارد، و در سال1267 بود که به این کار پرداخت... به جلو ایشان پیش تخته نهاد و الفبا را به شیوه آسان و نوینی (شیوهای که امروز هست) آموخت و از کتابهای آسان درس فارسی گفت و شاگردان را پاکیزه نگه داشت و در آمدن و رفتن برده گذاشت و پس از همه تابلویی که نام «مدرسه رشدیه» به روی آن نوشته بود بالای در زد.
نخستین کودکستان و نخستین مدرسه کر و لالهای ایران نیز در تبریز بنیاد گذاشته شد. جبار باغچهبان که سیمایش آشنای مردم ایران است آموزگاری ارجمند و مبتکری شایسته بود که ابتدا در تبریز کودکستانی را تحت عنوان "باغچه اطفال" دایر کرد و به همان خاطر خود را باغچهبان نامید. آقای سرداری نیا در «مشاهیر آذربایجان» در شرح زندگانی جبار باغچهبان می نویسد:
مدرسه کر و لالها را جبار باغچهبان در سال 1303 شمسی با وجود مخالفتهای زیاد از جمله رئیس فرهنگ وقت دکتر محسنی در تبریز دایر کرد. این کلاس جنب باغچه اطفال باغچهبان در کوچه انجمن در ساختمان معروف به عمارت انجمن تأسیس شد.
آقای سرداری نیا در ادامه می افزاید: جبار باغچهبان اولین مؤلف و ناشر کتاب کودک در ایران است. او از سال 1307 شمسی علیرغم دشواریهای وسیع چاپ و کلیشه، چاپ کتابهای ویژه کودکان را با نقاشیهایی که خود می کشید آغاز کرد. یکی از کتابهای وی با عنوان «بابا برفی» توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده و شورای جهانی کتاب کودک آن را به عنوان بهترین کتاب کودک انتخاب کرد.
تبریز در عرصه ادبیات نوین نیز پیشگام بوده است. میرزا عبدالرحیم طالبوف و میرزا زین العابدین مراغهای در نثر و داستان نویسی و میرزا جعفر خامنهای در شعر نخستین کسان بودند که تحول شگرفی را موجب شدند.
از سال 1306 هجری قمری ضرابخانه ماشینی به طور رسمی در ایران برقرار و تمام ضرابخانههای شهرهای معتبر برچیده شد. فکر ایجاد چنین ضرابخانه، سالها قبل از این تاریخ، یعنی به سال 1222 هجری قمری در زمان ولیعهدی عباس میرزا نایب السلطنه در تبریز مورد توجه بوده و اقدام به تهیه مسکوک رسمی یا چرخی گردیده ولی به علت گرانی هزینه در حدود 200 قطعه سکه سیمین تهیه و ضرابخانه تعطیل شد.
نخستین اتاق بازرگانی ایران نیز در تبریز بنیاد نهاده شده است. تاریخ تأسیس اتاق تجارت در تبریز به سال 1285 هجری شمسی بر میگردد و اولین اتاق تجارت در سطح کشور بوده است. اتاق تجارت تهران بعد از اتاق تجارت تبریز بنیاد یافته است.
اولین نظمیه یا شهربانی به مفهوم امروزی توسط انجمن ایالتی آذربایجان در سال 1325 هجری قمری در تبریز به وجود آمد. اجلال الملک که نماینده انجمن ایالتی آذربایجان بود به سمت نخستین رئیس شهربانی انتخاب شد. از جمله کارهای این سازمان انتشار نشریهای بود که به نام «نظمیه تبریز» منتشر شد.
شهرداری تبریز نخستین شهرداری، یا به اصطلاح آن روز بلدیه، بود که در ایران بنیاد یافت. پس از صدور فرمان مشروطیت که انجمن ایالتی آذربایجان در تبریز تشکیل شد، از جمله اقدامات بس مترقی و مهمش تأسیس ادارات جدید و مؤسسات نوین بود که بلدیه تبریز از جمله آن نهادهاست...
یادداشت های منتشر شده قبلی در رابطه با ادبیات و فرهنگ ترکی:
Sen Allahın Bir Lütfusun تو یه لطف خدایی
اسامی ترکی فصل ها/ماه ها/ روزها
آنا دیلیم اولن دییل*** باشکا دیله دونن دییر
کوراوغلو (به ترکی آذربایجانی: Koroğlu)
آپاردی سئللر سارانـــی (سیل سارا را با خود برد.)
آنا یوردوم ، آذربایجان(سرزمین مادری ام،آذربایجان)
جناب کاظمی سلام.
ما برای تمام ایران احترام قائلیم و همه جا رو دوست داریم. تبریز شهری بسیار زیبا با هوایی خنک و عالیه. خودم چندین بار بهش سفر کردم.
ولی بهتر نیست کمی سلیقه بازدیدکنندگان رو هم در نظر بگیری ؟ واضح تر و رو راست تر بگم شاید کسی علاقه نداشته باشه این همه تبلیغات بخونه. شما بیشتر میل به تبلیغات شهر و زبان خودتون دارید و این از نظر من یه جور خودخواهیه. شش ماه قبل خانمی هم در این وبلاگ دردسر و مخمصه بزرگی ایجاد کرد فقط به خاطر تعصبات و میل به جدا کردن شهر خودش از تمام ایران.
موفق باشی.
شما هم لطفا اینجا رو بخون:
http://www.kntoosi.com/1388/11/19/post-14009/
یاشاسین آذربایجان
یاشاسین آنایوردوم آذربایجان!
یاشا
یاشا
سلام عرض میکنم به تمامی دوستان عزیز
آقای پورنصرت این حرفا چیه آقای کاظمی فقط داره شهر خودش رو معرفی میکنه به نظر شمااین ایرادی داره؟؟؟
واقعا متاثر شدم خوندم نظرتون رو از دانشجویی مثل شما بعید به نظر میرسه این طوری فکر کنه من فکر کنم که شما احتمالا حواستون نبوده که این نظر رو دادین و الا هیچوقت شما با اون شخصیتی که ازتون سراغ دارم این طور به قضاوت نمی نشینید
خوشحال شدم که در یه پستی بعد از قرنها نظر دادم
موفق و موید باشید
مرسی حسن جان از محبتت
ممنون از دیدگاه مثبت شما
یاشاسین آذربایجان