به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان بعد از ظهر امروز یکشنبه در همایش «جنبش دانشجویی، رسالت جهانی» که در محل دانشکده مکانیک دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، به تشریح اقدامات و فعالیتهای دستگاه سیاست خارجی دولت نهم پرداخت.
متکی در جمع دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر آمریکاییها در افغانستان به جنگ کسانی آمدند که خودشان ایجاد کرده بودند خبرگزاری فارس: وزیر امور خارجه کشورمان گفت: آمریکاییها در افغانستان به جنگ کسانی آمدند که خودشان ایجاد کرده بودند. | ![]() |
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان بعد از ظهر امروز یکشنبه در همایش «جنبش دانشجویی، رسالت جهانی» که در محل دانشکده مکانیک دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، به تشریح اقدامات و فعالیتهای دستگاه سیاست خارجی دولت نهم پرداخت.
وی در ابتدا ضمن گرامیداشت 16 آذر به همه کسانی که علیه امپریالیسم سلطهطلب و حکومت وابسته داخلی آنها یعنی نظام فاسد شاهنشاهی، مجاهدتها و مبارزاتی را بر اساس آرمانها و خواسته این ملت به عمل آورده و نهایتاً در سیل عظیم انقلاب، طومار هژمونی سیریناپذیر آمریکا را در کشور متوقف کردند، درود فرستاد.
وزیر خارجه همچنین دستاورد عظیم مبارزات ملت ایران به رهبری حضرت امام (ره) که در بیش از هشتاد سال از عمرشان، هرگز از خود نگفت و از اعتقادات و ملتش گفت و ارمغان بزرگ ایشان استقلال بود، گرامی داشت.
متکی با بیان اینکه جنبش دانشجویی در ایران همانند بسیاری از صحنههای دیگر حوزههای فکری، آکادمیک و دانشگاهی جهان در دو محور اساسی مشترک بود، افزود: نخستین ویژگی جنبش دانشجویی ایران مخالفت و مقاومت در برابر سلطهطلبی قدرتهای استعماری که بعد از جنگ جهانی دوم در آمریکا خودنمایی کرده بود، از یک سو و ایستادگی و مقاومت در برابر استبداد داخلی و نظام وابسته به آن قدرت سلطهطلب در کشورمان، از سوی دیگر بود.
وی اضافه کرد: همیشه دانشجو مفتخر بود و احساس عزت میکرد به دلیل اینکه از یک سو با دفاع از استقلال کشورش به مبارزه با سلطهطلبی و قدرتهای خودکامه جهانی میپرداخت و از سوی دیگر با دیکتاتوری و استبداد در درون کشور به مبارزه برمیخاست.
وزیر خارجه با بیان اینکه بعد از پیروی انقلاب، جنبش بیدار دانشجویی کشور کماکان روحیه مقابله با حاکمیت بیگانه بر کشور و یا تسلط دوباره بیگانه بر کشور و افقهای دوردست مبارزه با امپریالیسم را در چهرههای رنگارنگ و گونه گون، فتنهها و شگردهای مختلف از یاد نبرد، اظهار داشت: این ویژگی نیز امروز در بالندگی خوبی در جنبش دانشجویی ما حضور و بروز دارد.
وی در ادامه به نگاه روشن بینانه و تیزبینانه دانشجویان کشور به مسائل داخلی و مشکلات کشور و تاکید بر مبانی و اصول ایجادگر انقلاب و پاسداری از آن مبانی و ارزشها از یک سو و نقد منصفانه و دست گذاشتن بر نارساییها با هدف بهبود روند امور از سوی دیگر اشاره کرد.
متکی در ادامه گزارش کوتاهی از کارکرد دستگاه دیپلماسی کشور در دولت نهم ارائه و با بیان اینکه به اعتقاد ما کشورهای جهان یا خودشان را در جایگاه قدرت آمره میدانند که برای دیگران تعیین تکلیف میکنند و خود را قدرتهای مسلط میدانند و معتقدند که هر حرکت و تصمیمسازی در جهان در حوزههای سیاسی، اقتصادی و نظامی باید تحت خواست، اراده و هدایت و در جهت منافعی که آنها تعریف میکنند، صورت گیرد، افزود: این تعداد از بازیگران در صحنه جهانی محدود هستند.
وزیر خارجه ادامه داد: آمریکا بعد از پایان جنگ سرد تصور میکرد که زمان یکهتازی و تک قطبی شدن جهان است فلذا تلاش میکرد همه این نگاه مستکبرانه منحصر در قدرتهای برتر را در خودش متمرکز کند که امروز یک قدرت، یک حرف آخر و یک تصمیم نهایی و همچنین یک اراده حاکم بر مناسبات جهانی است و آن اراده آمریکاست.
متکی اضافه کرد: در کنار این تقسیم بندی، خیل قابل توجهی از کشورها وجود دارند که یا به دلیل فقدان یک نگاه راهبردی یا به دلیل هویت و ماهیت روی کار آمدنشان و یا به دلیل مشکلاتی که با آن مواجهند، یا هر دلیل دیگری، خودشان را در اختیار تصمیمگیرندگان یا تصمیمگیرنده مسلط بر مناسبات جهانی قرار میدهند.
وزیر خارجه گفت: بعد هم شعارشان این است که «گر یار ناز کند تو نیاز کن» و هر چه میگوید گوش کن تا از غضبشان در امان بمانی.
به گفته وی این کشورها یارای ایستادگی، مقاومت و کلامی به گونهای دیگر گفتن را ندارند و یا کلام دیگری ندارند که بخواهند عنوان کنند.
متکی خاطرنشان کرد: در دسته سوم کشورهایی قرار دارند که واقعیات جاری در جهان را به آن گونهای که هست پذیرا نیستند و معتقدند باید طرحی نو در انداخت و نظام نوینی را طراحی و حرکت مستقلی را ساماندهی کرد.
وزیر خارجه با بیان اینکه در دهه 1950 این نگاه در جنبش عدم تعهد تبلور پیدا کرد، افزود: در دو بلوک شرق و غرب، بلوک سوم تشکیل شود. اصل این ایده کسانی را بر آن داشت که در حوزههای سیاسی، منطقهای و بینالمللی بتوانند تاثیرگذاری داشته باشند.
وی با یادآوری این نکته که نمیخواهیم اینجا وجب کنیم که کشورها به چه اندازهای این نگاه و شیوه را اتخاذ کردند، اظهار داشت: اصل نگاه طرحی نو در اندازیم برای جوانان، جامعه و دانشجویان ایرانی که برگرفته از فرهنگ، اعتقادات و باورهایشان و دارای مراجع قابل رجوع فراوان در ادبیات و فرهنگشان هستند، از جاذبه بالایی برخوردار بود.
متکی ادامه داد: شاید نوع مبارزات در کشور ما برای مقابله با سلطهطلبی از این نوع و شکوفایی نسلهای متفاوت ما برای گریز از احساس تحقیری بود که سردمداران میخواستند ایجاد کنند.
وزیر خارجه اضافه کرد: در حوزه سیاست خارجی معتقدیم که انقلاب، رهبری و شهدای این راه حق بزرگی برای استقلال کشور بر گردن ما و نسل جدید دارند.
متکی در عین حال خاطرنشان کرد: مهمتر از ایجاد هر ماهیت، هویت و بنایی، نگهدای آن بنا اهمیت مییابد.
وی با اشاره به اینکه نگهداری در سازهها بسیار مهم است، گفت: معتقدیم کسانی که نگاهشان را از دروازههای کشورمان بیرون کردیم و خودشان را نیز از پنجرهها، مترصد ورودند و بسیاری از شیشههای ما را برای ورود دوباره شکستند و بسیار فتنهها کردند.
وی ادامه داد: اگر در سرنوشت جنبشهای اجتماعی در کشورهای دیگر نگاه کنیم و ببینیم که چگونه با تعداد کمی از طراحیهای دشمن آب از جوی رفته را به جهت منافعشان برمیگردانند و نهضتی را شکست دادند، مقاومت 30سال گذشته ملت ایران بیشتر خودنمایی میکند.
وزیر خارجه با یادآوری این نکته که ما این راه را بیهزینه نرفتهایم و این مقاومت را بیبها، چونان تاجی بر پیشانی کشورمان، ننشاندیم، افزود: شرایط بسیار دشواری بود.
متکی تصریح کرد: یکی از مهمترین رسالتهای ما در دستگاه دیپلماسی کشور این است که استقلال رای ملت ایران و نظام را در شرایط گوناگون محیط بینالمللی به تدبیر، لسان دیپلماتیک و شیوههای قابل فهم در دنیا، حراست و حفاظت کنیم.
وی تاکید کرد: معتقدیم سه اصل عزت، حکمت و مصلحت زیر ساخت جامع، کامل و با قوامی برای دیپلماسی کشور است.
متکی گفت: بر اساس چنین نگاهی ما نمیتوانیم در خلاء زندگی کنیم. باید واقعیات محیط خود و ماهیت تحولات را بشناسیم و بر اساس این شناخت تدبیر کنیم.
وزیر خارجه با اشاره به جغرافیای منطقه افزود: منطقه ما طی سالیان گذشته بخشی از مهمترین موضوعات و مباحث عرصه سیاست خارجی را در درون خود جای داده است، از 60 سال قبل فتنه اشغال سرزمینهای فلسطین و ایجاد رژیم غاصب اسرائیل را شاهد بودیم. در منطقهای هستیم که درصد بالایی از انرژی جهان را در خود جای داده است. 80 درصد اقتصاد ژاپن، 60 درصد اقتصاد چین، 55 درصد اقتصاد اروپا و 20 درصد اقتصاد آمریکا نیازمند به انرژی این منطقه است.
وزیر خارجه با بیان اینکه طی دهه گذشته حوادثی در این منطقه اتفاق افتاد و جمهوری اسلامی به طور جدی درگیر در این تحولات و بحرانها بود، ادامه داد: دو حادثه بسیار مهم به عنوان دو نتیجه اتفاق افتاد. یکی کاهش تاثیرگذاری سیاستهای متکبرانه آمریکا در این منطقه و دیگری بالندگی نقش تاثیرگذار ایران در مناسبات منطقه و به تبع آن در محیط بینالمللی.
متکی با ذکر این نکته که در 30 سال گذشته دو بحران در دو سوی ما رخ داد یکی از این بحرانها را افغانستان و دیگری حمله صدام به ایران، اشغال کویت و حوادثی که طی 5 الی 6 سال گذشته در عراق رخ داده عنوان کرد و افزود: آمریکاییها بعد از حادثه مشکوک 11 سپتامبر گفتند که جنگی علیه تروریسم به راه بیندازیم و مجوز آن را از سازمان ملل گرفتند و به افغانستان آمدند. شعار آنها نیز روشن بود، عنوان کردند که ما برای امنیت افغانستان، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و بازگشت دموکراسی آمدهایم.
به گفته متکی آمریکاییها به جنگ کسانی آمدند که خودشان ایجاد کرده بودند.
وزیر خارجه، افراطگرایی در افغانستان را محصول سناریوی آمریکایی، دلارهای نفتی و آموزش در منطقه عنوان کرد و افزود: 6 سال گذشت و وارد هفتمین سال شد، امروز به اذعان همه تحلیلگران سیاستهای آمریکاییها و پشت بند آن ناتو، در افغانستان شکست خورد. در عراق نیز به همین صورت.
متکی یادآور شد: در عراق یک بالندگی در بین ملت در بازگشت به هویت، جایگاهش و قرار گرفتن اقشار مختلف در حاکمیت پدید آمد که آمریکا خیلی با چگونگی آن موافق نبود.
ادامه دارد...
/td>/tr>
متاسفانه بنا به دلایلی نشد برم ممنون گزارش جالبی بود
معتقدم با سفسطه تا حد زیادی از پاسخ دادن به سوال های شفاهی یک دانشجوی اصلاح طلب امتناع ورزیدند.