بنیاد علمی پژوهشی خواجه نصیر الدین طوسی که با هدف الگو سازی خط مشی زندگی این دانشمند بزرگ و اشاعه آن تاسیس یافته ، در راستای فعالیتهای اصلی خود برگزاری همایش بین المللی سالگشت زندگی این دانشمند را در تاریخ 3-5 اسفند ما0 1387 برنامه ریزی نموده است .
در این همایش سه شاخص پر اهمیت فرهنگی در عصر حاضر مورد عنایت و توجه واقع گشته است .الگو سازی زندگی این مهندس بزرگ در اذهان دانش پژوهان جوان کشور و همچنین معرفی هویت مهندسی میهن عزیز اسلامی و ارج نهادن بر فعالیتهای پژوهشی دانشمندان بزرگ اسلامی که آثارشان پایه تحقیقات غربی قرار گرفته و بالاخره حفظو حراست از نام دانشمندان تاریخ اسلام از دلایل پر اهمیت برگزاری این همایش است.
ذره ذره خاک سرزمین باستانی ایران به خود میبالد که زادگاه و مهد دانشمند بنام و برجستهای است که اگر بشناسیمش بعد از ابوعلی سینا یکی از بزرگترین چهرههای علمی و فلسفی این مرز و بوم به شمار میرود. منجمگرانسنگی که بنیاد بینالمللی ستاره شناسی، نوزایشی که در امر ستاره شناسی به وجود آمد را مدیون ساخت رصدخانه مراغه و ابزار رصدی این حکیم جاودانه میداند که البته برای مشاهده این ابزار میتوان سری به موزه لندن زد !!!؟
ایشان آنچنان در علم فلسفه در خورِ توجه شایانند که در «اروپا» او را از بزرگترین فلاسفه شرق به شمار میآورند که البته جای بسی شکر است که شاگردانش چون علامه حلی به درجه عالی وی پی برده و او را استاد بشر (بشریت) لقب دادهاند.
آری، این شخصیت بزرگ که ریاضیات و نجوم را از سیر نزولی به شکوفایی رسانید کسی نیست جز یک ایرانیِ دانشمند، فیلسوف، منجم، ریاضیدان، فقیه، شاعر و حکیم «خواجه نصیرالدین طوسی (توسی)» که در حدود صد کتاب و رساله از او به یادگار مانده است. همان کسی که معمار و پدر ریاضی نام گرفته و هندسه اقلیدس و مجسطی بطلمیوس را تحریر کرده و البته رسالات بیشماری در علم ریاضی نوشته است. مهندسی که کتاب اخلاص ناصری مهمترین کتاب اخلاق و اساس الاقتباس مفصلترین کتاب فن منطق و بیست باب اسطرلاب در علم نجوم و اوصافالاشراف در منطق و حکمت عملی را نوشته و تألیف کردهاند. ولیکن صد هزاران افسوس به جای آنکه نامش در تارک قلههای علم و دانش ایرانیان بدرخشد، دیگران دست به کار شدهاند و گویند در ماه کوهی کشف و به نام او نامگذاری کردهاند!!!؟؟؟
همچنین قابل توجه است تعداد بیشماری از آثار او به زبانهای آلمانی، فرانسوی، انگلیسی و ... ترجمه و در دست دانشجویان غیر ایرانی فانوسِ راه کشفیات آتیشان است، امّا دانشجویان غیر ایرانی ... ؟
چه اندیشه بلندی بود اگر دانش آموزان ایران زمین همانقدر که ادیسون، الکساندر، برادران رایت و ... را میشناختند، مبدع، مخترع و معمارِ لااقل رصدخانه مراغه که با حواس پنج گانه قابل مشاهده و درک است !!! «را هم» میشناختند.
چه خوب است اگر «نکنیم نام نیک بزرگان نهان» و میراث کهن این خاک پر گهر را پیش از آنکه غم مهندس خواجه نصیرالدین داشتن و مهندس خواجه نصیرالدین نداشتن را بر دل وطن دوستان بگذارند از گنجینة در بستة تاریخ بیرون کشیم تا زنگار از چهرة تکیده غفلتمان، بلکه، زدوده شود؛ و بزمی بس شگرف را به ایرانی بلند آوازه و نسلی برومند هدیه دهیم، (پیش از آنکه این بزم به رزم وجدان مبدّل شود) که شاید وظیفه تک تک ما ایرانیان ... !؟ البته «ماهی را قبل از مردن از آب بگیریم تازه است».
چشم داریم با یاری و مدد تمامی بزرگان و سروران و دوستداران ایران عزیز گامی هر چند اندک در حفظ مشاهیر ایران برداشته که در این راه اندکی درنگ شاید ما را نظاره گر بغضی سنگین نماید؛ چرا که:
« ناگهان چقدر زود دیر میشود »
«بیایید به آفتاب سلامی دوباره دهیم»
بنیاد خواجه نصیرالدین طوسی و دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی برای حفظ جایگاه و منزلت والای دانشمند فرهیخته خواجه نصیرالدین طوسی و همچنین جلوگیری از مصادره نام وی توسط بیگانگان، مصمم به برگزاری همایش بینالمللی بزرگداشت هفتصد و پنجاهمین سالگشت آن دانشمند بزرگ از تاریخ 3/12/87 لغایت 5/12/87 میباشد.
از شرکت شما در این همایش استقبال می کنیم و همکاری و مساعدت شما را خواستاریم .
با تشکر
دبیر همایش
استاد سیدامیرالدین صدرنژاد