KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

ادبیات جهان

مهمترین وقایع ادبی جهان در سال 1386

درگذشت «کورت ونه گات»

«کورت ونه گات» نویسنده محبوب امریکایی کتاب های به یادماندنی «سلاخ خانه شماره پنج»، «گهواره گربه» و «شب مادر» یازده آوریل سال 2007 بر اثر جراحات مغزی درگذشت. وی که به خاطر نوشته های طنزآمیز و علمی - تخیلی اش از محبوب ترین نویسندگان نیمه دوم قرن بیست امریکا به حساب می آمد، یازدهم نوامبر سال 1922 در خانواده یی امریکایی- آلمانی به دنیا آمد و از همان جوانی به نوشتن علاقه نشان داد و عضو تحریریه روزنامه دانشجویی دانشگاه خود شد. در جنگ جهانی دوم شرکت کرد و تجربه جنگ و اسارت در اردوگاه های دشمن، تاثیر شگرفی بر او گذاشت و پس از آزادی، تحصیلاتش را در دانشگاه شیکاگو ادامه داد و چندی بعد اولین رمانش را به نام «نوازنده پیانو» در سال 1952 منتشر کرد. در سال های 1960 سبک داستان نویسی اش را تغییر داد و رمان تاثیرگذار «سلاخ خانه شماره پنج» را منتشر کرد. کتابی که تا حدی بر اساس تجربیات خود «ونه گات» از جنگ و اسارتش در اردوگاه «درسدن» نوشته شده است. مرگ «کورت ونه گات» علاقه مندان و نویسندگان زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داد.

جایزه پولیتزر و «کورمک مک کارتی»

«کورمک مک کارتی» نویسنده هفتاد و پنج ساله امریکایی در روزهای پایانی فروردین ماه موفق شد جایزه بهترین رمان پولیتزر سال 2007 را به خاطر نگارش رمان «جاده» از آن خود کند. « مک کارتی» که از معروف ترین نویسندگان زنده امریکا به حساب می آید تا به حال بیش از ده رمان نوشته است و حتی کتاب هایی از او فیلم شده اند. فیلم «جایی برای پیرمردها نیست» ساخته «برادران کوئن» که جایزه بهترین فیلم اسکار سال 2008 را از آن خود کرد نیز بر اساس رمانی از «کورمک مک کارتی» به همین نام ساخته شده است. «مک کارتی» متولد سال 1933 میلادی و معروف به این است که به سختی می توان او را به دام مصاحبه انداخت. رمان «جاده» که پولیتزر 2007 را برد، هفته ها در صدر پرفروش های کتاب امریکا بود. رمان حکایت پدر و پسری است که برای چند ماه به منطقه یی دوردست سفر کرده اند؛ منطقه یی که به دلیلی نامعلوم ویران شده است و پر است از گرد و خاک و ساختمان ها و طبیعت ویران شده.«هارولد بلوم» منتقد معروف ادبی امریکا «کورمک مک کارتی» را در کنار «توماس پینچون»، «دن دلیلو» و «فیلیپ راث» چهار نویسنده مهم امروز امریکا می داند. وی همچنین گاهی با نویسندگانی چون «ویلیام فاکنر» و «هرمان ملویل» مقایسه می شود.

جادوی «هری پاتر» در فروش میلیونی

کتاب هفتم از سری کتاب های «هری پاتر» نوشته «جی کی رولینگ» با نام «هری پاتر و یادگارهای مرگ» که آخرین جلد کتاب نیز هست؛ در مرداد ماه به بازار کتاب جهان آمد و با فروش میلیونی خود ناشران و رسانه های ادبی سراسر دنیا را شگفت زده کرد. هجوم علاقه مندان در همان ساعات اولیه پخش کتاب به کتاب فروشی های شهرهای نیویورک، سان فرانسیسکو و لندن در نیمه شب از نادر ترین صحنه هایی بود که جامعه ادبی امریکا و انگلیس در چند سال اخیر به خود دیده است. ضمیمه های ادبی روزنامه های «گاردین»، «نیویوک تایمز» و «لوموند» مرداد ماه به طور همزمان با انتشار گزارش ها و نقدهایی درباره کتاب؛ خبر پخش کتاب «هری پاتر و یادگارهای مرگ» را روی جلد نشریات خود بردند.

جایزه بوکر و «آن انرایت»

«آن انرایت» نویسنده 45 ساله ایرلندی موفق شد آبان ماه جایزه پنجاه و دو هزار پوندی بوکر سال 2007 را از آن خود کند. «آن انرایت» این جایزه را به خاطر نوشتن رمان «گردهمایی» از آن خود کرد. «هوارد دیویز» رئیس هیات داوران بوکر کتاب «گردهمایی» را «نگاهی بی دریغ به خانواده یی محزون در ناملایمات زندگی» توصیف و آن را «تلخ» اما «قابل وقوع» معرفی کرد و گفت؛ «مطمئنم که مردم از خواندنش شگفت زده می شوند.» داستان «گردهمایی» توسط شخصیت اصلی اش «ورونیکا» روایت می شود و ماجرای خانواده یی مفلوک در ایرلند است. خانواده یی با پدری خشن، مادری مسوولیت ناپذیر و کشیشی از خودراضی. «آن انرایت» 11 اکتبر سال 1962 در دوبلین ایرلند به دنیا آمده. از کالج ترینیتی دوبلین مدرک انگلیسی و فلسفه گرفته است و وقتی مادر و پدرش برای سالروز تولد بیست و یک سالگی اش ماشین تحریر خریدند، تصمیم گرفت نویسنده شود. سپس از دانشگاه آنجلیای شرقی بورس تحصیلی گرفت و همان جا «نگارش خلاقانه» خواند. پس از اتمام تحصیلات به مدت شش سال در شبکه های تلویزیونی ایرلند، تهیه کننده فیلم بود و اولین کتابش را دوازده سال پیش به نام «کلاه گیسی که پدرم سر می کند» منتشر کرد. پنج سال بعد از آن یعنی در سال 2000 رمان «شبیه که هستی؟» را منتشر کرد. «گردهمایی» چهارمین کتاب «آن انرایت» است که امسال منتشر شده و جایزه معتبر بوکر را برایش به ارمغان آورده است. «انرایت» همچنین با نشریات مختلفی در سرتاسر جهان همکاری کرده است که مهم ترین آنها، «نیویورکر»، «پاریس ریویو»، «گرانتا» و «گاردین» است. دغدغه های مادرانه، مذهب کاتولیک و ادبیات زنانه از مهم ترین مسائل مطرح شده در رمان های «انرایت» دیده می شوند.

جایز ه گنکور و «ژیل لوروی»

«ژیل لوروی» در کمال ناباوری آبان ماه جایزه «گنکور» سال 2007 فرانسه را از آن خود کرد. آکادمی «گنکور» فرانسه این جایزه را به خاطر رمان «آواز آلاباما» به این نویسنده فرانسوی اهدا کرد تا نام وی در کنار نویسندگان مهمی همچون «مارسل پروست»، «سیمون دوبوار»، «رومن گاری» و «مارگارت دوراس» در لیست برندگان معتبر ترین جایزه ادبی فرانسه قرار بگیرد. «آواز آلاباما» دوازدهمین رمان «لوروی» و درباره زندگی پرجار و جنجال «اسکات فیتزجرالد» و همسرش «زلدا» است. این کتاب از زبان «زلدا» نوشته شده و نویسنده خود را به جای او گذاشته است. «آواز آلاباما» که نگاه متفاوتی به زندگی این زوج پر سر و صدای امریکایی دارد از همان روزهای اول انتشارش، با استقبال خوبی در رسانه های ادبی فرانسه روبه رو شد. «لوفیگارو» پس از انتشار کتاب در مقاله یی با عنوان «زیر پوست زلدا» رمان «آواز آلاباما» را «رمانی خلاق» توصیف کرد و درباره اش نوشت؛ «ژیل لوروی در نوشتن این کتاب خودش را جای زلدا گذاشته و به همین خاطر کتاب قوی تر و بهتر از یک زندگینامه صرف از کار در آمده است.» «ژیل لوروی» معتقد است «زلدا» در نویسنده شدن «فیتزجرالد» نقش بسزایی داشته و فداکاری کرده است اما باور اغلب منتقدان ادبی تحت تاثیر حرف هایی که «ارنست همینگوی» درباره این زوج امریکایی زده، این چنین نیست.

درگذشت «نورمن میلر»

«نورمن میلر» نویسنده و نمایشنامه نویس مشهور امریکایی آبان ماه در سن هشتاد و چهار سالگی درگذشت. وی که به رغم کهولت سن، فعالیت ادبی اش را ادامه می داد، آخرین رمانش را به نام «قصری در جنگل» ژانو یه سال 2007 منتشر کرد و درباره آن چند گفت وگو نیز با رسانه های جهان از جمله «گاردین» و «پاریس ریویو» انجام داد. وی به جز داستان نویسی به روزنامه نویسی، نمایشنامه نویسی و کارگردانی فیلم هم علاقه داشت و همراه «ترومن کاپوتی» و «تام ولف» از ابداع گران ژانر «نئو ژورنالیسم» یا «کتاب های خلاقانه غیرداستانی» به حساب می آمد. وی همچنین در سال 1968 جوایز ادبی «پولیتزر» و «جایزه کتاب ملی» امریکا را به خاطر کتاب «ارتش شبانه» از آن خود کرد و در طول عمرش نزدیک به دوازده رمان نوشت. «میلر» در یک خانواده یهودی به دنیا آمد و در محله بروکلین نیویورک بزرگ شد و در دانشگاه هاروارد مهندسی هوانوردی خواند. «نورمن میلر» وقتی 18 سا لش بود و دانشگاه می رفت به نوشتن داستان علاقه مند شد و اولین داستانش را در هجده سالگی نوشت. وی در جنگ جهانی دوم شرکت کرد و پس از آن تحصیلاتش را در دانشگاه «سوربن» پاریس ادامه داد. «برهنه و مرده» اولین رمانی است که در سال 1948 نوشت؛ کتابی که شهرتی جهانی برایش به ارمغان آورد. «میلر» در طول عمر هشتاد و چهار ساله خویش، که آبان ماه به پایان رسید، شش مرتبه ازدواج کرد و حاصل این ازدواج ها هشت فرزند بود.

درگذشت «آلن رب گری یه»

آخرین رویداد مهم ادبی سال 1386 درگذشت «آلن رب گری یه» نویسنده و فیلمساز معروف فرانسوی بود که در روزهای نخست اسفند ماه رخ داد. «رب گری یه» نویسنده رمان مهم و جریان ساز «پاک کن ها» در کنار «ناتالی ساروت»، «میشل بوتور» و «کلود سیمون» از مهم ترین چهره های «رمان نو» فرانسه به حساب می آمد. وی در 18 آگوست سال 1922 در «برست» فرانسه به دنیا آمد. وی ابتدا مهندسی کشاورزی خواند اما پس از انتشار اولین رمانش در سال 1953 عمرش را وقف ادبیات کرد و از همان ابتدا توسط منتقدان مطرحی همچون «رولان بارت» و «موریس بلانشو» مورد تحسین قرار گرفت. «گاردین» می نویسد؛ «آلن رب گری یه یک بار تعریف می کند که دانش آموزی در آستین تگزاس چهارده نفر را با اسلحه کشت؛ در حالی که کتاب «بیگانه» آلبر کامو در دستانش بود. رب گری یه می گوید؛ جنایت در دستان ما غنویسندگانف است، هر رمانی می تواند عامل جنایتی باشد.»
برداشت از روزنامه اعتماد

نظرات 1 + ارسال نظر
, , جمعه 6 اردیبهشت 1387 ساعت 15:36

من فکرکنم مهمترین واقعهی ادبی تبدیل نام عقیق به عتیقه است

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد