وداع با رشد8درصدی اقتصاد؛ مهم ترین هدف کمی برنامه چهارم محقق نمی شود
برآوردهای موجود از نتایج اجرای برنامه چهارم حاکی از آن است که باید با مهم ترین هدف کمی برنامه که اولین برش از سند چشم انداز است وداع کرد.
سند چشم انداز نظام در افق 1404، ایران را کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی، فناوری و... ترسیم کرده است.
برای رسیدن به جایگاه اول اقتصادی منطقه در 20 سال آینده، تحقق رشد 8 درصدی در برنامه پنج ساله چهارم هدف گذاری شد اما دولت احمدی نژاد به رغم برخورداری از درآمدهای بالای نفتی نتوانست مهم ترین هدف برنامه را که یکی از شاخص های مهم کلان اقتصادی و از کمیت های اصلی برای اندازه گیری تولید است محقق کند.درآمدهای نفتی از آن جهت در اقتصاد ایران حائز اهمیت است که برخی پژوهش های معتبر نشان می دهد که هر یک دلار افزایش در قیمت هر بشکه نفت، یک دهم درصد رشد اقتصادی کشور را افزایش می دهد. به عبارتی، اگر قیمت نفت ایران نسبت به گذشته 30 دلار افزایش یابد، رشد اقتصادی باید نسبت به همان زمان با افزایش سه درصد همراه باشد.
بانک مرکزی اعتراف کرد؛ رشد 87 درصدی نقدینگی دردو سال گذشته
با انتشار گزارش بانک مرکزی در مورد عملکرد اقتصادی دولت نهم طی نیمه اول سال جاری آخرین قطعه مورد نیاز برای تکمیل گزارش عملکرد دولت محمود احمدینژاد در حوزه اقتصاد طی دو سال ابتدای روی کار آمدنش، به دست آمد. بر این اساس دولت نهم طی دو سال ابتدای فعالیت خود موجبات رشد 87 درصدی حجم نقدینگی و افزایش پنج هزار میلیارد تومانی بدهی به سیستم بانکی را فراهم کرده است. برپایه این گزارش، حجم نقدینگی اقتصاد کشور در پایان نیمه اول سال جاری با نرخ رشد 3/37 درصدی که این نرخ 4/0 درصد نیز نسبت به سال گذشته افزونتر شده به 148 هزار و 100 میلیارد تومان رسید. تازهترین گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی حاکی است، حجم نقدینگی در کشور طی یک سال منتهی به مهرماه سال 86 بیش از 40 هزار میلیارد تومان افزایش داشته که نرخ رشد نقدینگی 3/37 درصدی را نشان میدهد. بنابراین گزارش نقدینگی در کشور طی هفت ماهه نخست امسال نیز حدود 20 هزار میلیارد تومان بیشتر شده که رشد 3/15 درصدی را حاکی است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خبر داد؛احتمال رد کلیات لایحه بودجه
به نوشته اعتماد ملی، مجلسی که در مقابل نقض قانون و عدم اجرای قانونهای مصوب خود معمولا با دولت تعامل کرده است گویا این بار قصددارد درباره بودجه ارائه شده توسط دولت اقدام اساسیتر انجام دهد تا آنجا که رد کلیات لایحه بودجه نیز مطرح شده است و رضا عبداللهی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، هفته گذشته طی نامهای از رئیس مجلس خواسته تا برای پیشگیری از رد کلیات لایحه بودجه 1387، ترتیبی بدهد که کار گروهی متشکل از کمیسیون برنامه و بودجه، مسوولان دولتی و مرکز پژوهشهای مجلس، اصلاحات لازم را در لایحه پیشنهادی دولتی انجام دهد.
انتقاد هاشمی رفسنجانی از ضعف دولت درمدیریت انرژی
اعتماد ملی به نقل از هاشمی رفسنجانی، در خطبههای نماز جمعه تهران، نوشت: [با اشاره به آثار مسائل اخیر مربوط به گاز در جامعه] انصافا ترکمنستان در این مساله بیصفایی کرد. از یک کشور مسلمان همسایه این انتظار نبود. کشوری که پس از استقلالش باید از ایران خیلی ممنون باشد؛ من میدانم که چه مساعدتهایی آن روزها به آنها شد. در این روزهای سرد زمستان، ممکن است ادلهای هم برای تصمیم در خصوص گاز داشته باشند اما اگر هم مطالباتی دارند باید صبر میکردند تا زمستان میگذشت و باعث زحمت و نارضایتی مردم کشور مسلمان و دوست خود نمیشدند. امیدوارم آنها این بیصفایی را جبران کنند... [با بیان اینکه در این زمینه باید به داخل هم نگاه کرد] مساله این نیست که اگر 20 میلیون مترمکعب گاز قطع شد، کشور اینگونه شود. سیاست گاز و انرژی را ما در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب کردیم و از پیش هم طرحهای آن روشن است. انرژی به گونهای است که همیشه باید ذخیرهای داشته باشد؛ قطع انرژی یعنی خاموش کردن یک کشور و توقف حرکت. کشورهایی هم که از خودشان گاز ندارند معمولا طرحهایی دارند که اگر حادثهای پیش آمد به آنها شوک وارد نشود.ترکیه هم که مقدار زیادی گاز از ما گرفت و الان هم قطع شده است،این مشکلات را تا حدودی مرتفع کرد. آنها مشکلات ما را نداشتند چون پیشبینیهایی کرده بودند... به هر حال این دوره میگذرد و بالاخره این سرما تمام میشود و اوضاع عادی میگردد. امیدوارم این حادثه برای کشورما درسی باشد تا در آینده این مساله مهم را مواظبت کنیم.