KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

دغدغه و نگرانی اصلاح طلبان از سلامت انتخابات

دغدغه و نگرانی اصلاح طلبان از سلامت انتخابات


عبدالله ناصری سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان معتقد است که "اگر شرایط متعادل و انتخابات رقابتی باشد، دخالت ارکان قدرت و تفسیر سلیقه‌ای قوانین را نداشته باشیم و رفتار با نامزدهای دو طیف اصلاح‌طلبان و غیراصلاح‌طلبان مشابه باشد، نتیجه قطعا به‌نفع اصلاح طلبان خواهد بود."

وی می گوید :" سلامت انتخابات از نظر من و از نظر ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان از آغاز تا انجام آن است، یعنی از بهره‌برداری عادلانه از تمام امکانات، ثبت‌نام، بررسی صلاحیت‌ها و شمارش آرا واینکه شاهد اقدامات سازمان‌یافته‌ای که درانتخابات ریاست‌جمهوری وجود داشت،نباشیم.اگرسلامت انتخابات تضمین شود، حتما امیدواری من، محقق خواهد شد."

مشروح این گفت وگو را با هم می خوانیم :

 

 

فضای فعلی انتخابات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اگرچه معتقدم فضای کشور هنوز انتخاباتی نشده است، اما در مجموع با آغاز رقابت‌های غیررسمی بین گروه‌ها و جناح‌های سیاسی، فضای نسبتا مناسبی ایجاد شده است. هرچند که فضای اصلی بعد از ثبت‌ نام نامزدان انتخاباتی آغاز می‌شود.از سوی دیگر با توجه به اینکه مردم هم آرام‌آرام با اطلاع‌رسانی رسانه‌های اندک اصلاح‌‌طلبان به اهمیت این انتخابات پی می‌برند، از یک منظر فضا، فضای انتخاباتی خوبی داریم. همچنین سفرهای شخصیت‌های اصلاح‌طلبان به خصوص سفرهای آقای خاتمی، به رونق فضای انتخاباتی در کشور کمک می‌کند، هرچند که این سفرها، سفرهای ملی است اما برداشت مردم، سفر انتخاباتی است.

به هر حال، معتقدم فضای انتخاباتی خوبی خواهیم داشت و اصلاح طلبان در این فضا پیروز میدان خواهند بود .البته به شرط آنکه مقدمات انتخابات به خوبی فراهم شود.

فکر نمی‌کنید خیلی امیدوارید؟

نمی‌خواهم امیدواری خودم را صددرصد درست بدانم، شرایط اجتماعی غیرقابل تحمل است، از عمر دولت نهم دو سال می‌گذرد با شعارهای خاص خودش، 3 سال و اندی نیزاز عمر مجلس می‌گذرد که از افتخارات هر دو این است که همسو و هم‌جهت بودند،اما تورم کمرشکن و تمام شاخص‌های اقتصادی، زیرحد طبیعی خود است. اگر انتخابات سالم و قانونمندی برگزار شود، جریان اصلاح‌طلب پیروز میدان خواهد بود، اما من به همین میزان که امیدوارم، به همین میزان نگران پروسه سلامت انتخابات هستم.

در آستانه بر گزاری انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی مساله صیانت از آرای مردم، رعایت امانت داری و حفظ بی طرفی متولیان امر انتخابات در کانون توجه جدی جریانات سیاسی قرار گرفته است.سلامت انتخابات از نظر شما چیست ؟

سلامت انتخابات از نظر من و از نظر ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان از آغاز تا انجام آن است، یعنی از بهره‌برداری عادلانه از تمام امکانات، ثبت‌نام، بررسی صلاحیت‌ها و شمارش آرا واینکه شاهد اقدامات سازمان‌یافته‌ای که درانتخابات ریاست‌جمهوری وجود داشت،نباشیم.اگرسلامت انتخابات تضمین شود، حتما امیدواری من، محقق خواهد شد.

برای حفظ سلامت انتخابات چه تدابیری اندیشیده‌اید؟

نکته‌ای را آقای خاتمی در دانشگاه تهران گفتند که مشارکت گسترده مردم، باطل‌‌السحر خواهد بود. اگر واقعا مشارکت چشمگیر داشته باشیم، هر برنامه‌ریزی از‌پیش تعیین شده را تحت ‌تاثیر قرارخواهد داد.مهم‌ترین تدبیر ما، این است که مردم را نسبت به این مساله آگاه کنیم یعنی عدم حضور آنان فضا را به نفع آنها تغییر نخواهد داد. طرح این دغدغه در رایزنی آقای خاتمی با مقامات بلندپایه کشور نیز جزو برنامه‌های ما بوده است.ما گزارش‌های اولیه‌ای که داریم، حکایت از ترکیب خاص هیات‌های اجرایی و نظارت است. امیدوارم این گزارش‌ها صحیح نباشد و تایید نشود، ولی این نگرانی، نگرانی خیلی جدی است، در هرصورت در حد همان امکانات خود، مسائل را مطرح می‌کنیم، امیدواریم، یک فکر اساسی شود. شناسایی، آموزش و فعال کردن تیم‌های نظارتی برای حضور بر سر صندوق‌های اخذ رأی، از اصلی‌ترین اقداماتی است که هرچه زودتر باید آغاز شود. چراکه با توجه به یکدست بودن ناظران و مجریان انتخابات مجلس هشتم و شواهد و قرائنی که از برخی تلاش ها دیده می‌شود، لازم است افراد آموزش‌دیده و پرانرژی از سوی اصلاح‌طلبان بر سر صندوق‌ها حاضر باشند و با بررسی و گزارش دقیق تخلفات احتمالی، مانع از انحراف در مسیر انتخابات شوند.

واقعا در شرایط بحرانی کشور، برای برون‌رفت از این بحران یک انتخابات سالم لازم است.

امسال را مقام معظم رهبری، سال اتحاد ملی نام‌ گذارده‌اند، قطعا 24 اسفند می‌تواند زیباترین اقدام برای تحقق این شعار باشد، اتحاد ملی با یک انتخابات سالم و قانونمند محقق می‌شود.

در بحث اهمیت انتخابات به دو مساله جدی‌تر پرداختید، یکی مسائل اقتصادی، دیگری شرایط حساس کشور،آیا اهمیت انتخابات فقط به این مسائل بازمی‌گردد؟

اصلاح‌طلبان معتقدند که دیدگاه و تفکری دارند که می‌توان با آن کشور را اداره کرد، تجربه دولت اصلاحات هم این را نشان می‌دهد، آنها معتقدند که اگر اداره کشور براساس برنامه چهارم، سند چشم‌انداز و قانون اساسی باشد، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

مشکلات کشور اکنون براساس یک مجلس ناکارآمد و دولت ناکارآمدتر به وجود آمده است که براساس برنامه‌های مدون کشور عمل نکرده‌اند.اگرچه اصلاح‌طلبان هم اگر به قدرت برسند باید چندصباحی طی کنند تا قطار اداره کشور روی ریل اصلی خود بازگردد.ضمن اینکه شرایط حساس خارجی کشور، شرایط بحرانی است. ما نباید خیلی امیدوار باشیم، باید از شرایط خارجی کشور تحلیل مناسب و دقیقی داشت، به برخی گزارش‌ها و اقدامات نباید دلخوش باشیم.

معتقدم اگر زمینه‌ای برای مشارکت آزاد مردم فراهم شود، انتخاباتی مثل دوم خرداد رخ خواهد داد.

جهت‌گیری برنامه اصلاح‌طلبان روی کدام محورها استوار است؟

برنامه اصلاح‌طلبان ان‌شاءا... به زودی اعلام می‌شود و مانند برنامه اول ریاست‌جمهوری آقای خاتمی که دولت و مجلس ششم براساس آن عمل کردند و براساس برنامه چهارم و سند چشم‌انداز و قانون اساسی، در محورهای مختلف از جمله حوزه‌های اجتماعی، علمی، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و روابط خارجی تدوین شده است که طی چند روز آینده تصویب و اعلام خواهد شد.

وجه مشخصه این برنامه چیست ؟

ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان جهت‌گیری‌های خود در بخش‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، حوزه‌ تامین اجتماعی در سطح کلان، علمی، فرهنگی، فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات، سیاست خارجی، مسائل امنیتی و دفاعی، حوزه‌های اداری، دیوان‌سالاری، جهت‌گیری‌ها و راهبردهای حوزه‌ آمایش سرزمین را توسط کمیته‌ تدوین برنامه‌های خود تهیه و تدوین کرده است.

برنامه ستاد ائتلاف با نظر جمعی صاحب‌نظران و مدیران ارشد دولت سازندگی و اصلاحات و نیز با مشورت تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس ششم تدوین شده است که صورت نهایی آن در آینده‌ای نزدیک منتشر شده و در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت. مهندس بی‌طرف،وزیر نیرو در دولت اصلاحات و مسوول کمیته تدوین برنامه به زودی برنامه‌نهایی انتخاباتی ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان را اعلام خواهد کرد.وجه مشخصه این برنامه این است که با جهت‌گیری علمی و توسعه متوازن و توجه به سرمایه‌های علمی و تاریخی کشور تدوین شده است.

فکر نمی کنید که زمان ارائه برنامه دیر نشده است ؟

سرعت در ارائه برنامه خیلی مهم نیست. برنامه باید قابلیت اجرایی داشته باشد و برنامه ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان به دلیل آن‌که توسط مدیران ارشدی که بیش از دو دهه‌ تجربه‌ مدیریتی در سطح کلان کشور و عرصه‌ قانون‌گذاری داشته‌اند تدوین شده قطعا برنامه‌ قابل اجرا خواهد بود و صرفا برنامه ما تدوین برنامه‌ای تبلیغاتی و دهن پرکن نیست؛ بنابراین تاکیدمان بر کیفیت است ضمن آن‌که ویژگی‌های دیگری نیز دارد از جمله بررسی عملکرد سه سال و اندی مجلس هفتم و مهم‌تر از آن دولت نهم در عرصه‌های مختلف است که تصمیم داریم به رفع نقایص جدی ناشی از سیاست‌های آن بپردازیم از جمله آن‌که در بسیاری از بخش‌ها، سند چشم‌انداز بیست ساله نادیده گرفته شده است مانند بحث تثبیت قیمت‌ها. ما قول می‌دهیم که برنامه ما جامع و قابل اجرا در کشور باشد.

اخیرا پیشنهادی از سوی جنابعالی تشکیل جبهه متحد آشتی ملی میان اصول گرایان و اصلاح طلبان مطرح شده است ، نظر جنابعالی به عنوان سخنگوی ائتلاف اصلاح طلبان چیست ؟

موضوع تشکیل جبهه متحد میان اصول گرایان و اصلاح طلبان را یکی دو  حزب از احزاب ائتلاف در دستور بررسی داخلی خود قرار داده اند اما تا کنون بحثی در شورای مرکزی ستاد ائتلاف اصلاح طلبان در این مورد نشده  است. همچنین به نظر می رسد این موضوع تا زمانی که درخواست رسمی از سوی حداقل یک حزب رسمی اصولگرا به ستاد ائتلاف اصلاح طلبان نرسد در دستور کار شورای مرکزی قرار نخواهد گرفت. همان گونه که پیشتر گفته ایم شعار تشکیل جبهه متحد آشتی ملی اگر به منظور بهره برداری تبلیغی و انتخاباتی نباشد برای برون رفت از بحرانی که بزرگان و عقلای جبهه رقیب مانند جناب آقای ناطق نوری نیز به آن اذعان کرده اند، حاضر به هر گونه گفت وگو و تعامل هستیم. این بحث و تقاضا اگر صادقانه و جدی است بهتر است ابعاد آن در برنامه های زنده تلوزیونی توسط نمایندگان ستاد های انتخاباتی بررسی و شکافته شود. 

اعضای گروههای عضو ائتلاف با چه انگیزه ای دور هم جمع شده اند ؟ رفاقت‌ها یا شرایط حساس کشور

اصلاح‌طلبان بر اساس باورها و نگرش‌های واحد در زمینه اجتماعی، سیاسی، بین‌المللی و اقتصادی دور یکدیگر جمع شده‌اند. این رفاقت‌ها نبوده که ائتلاف گسترده‌ای از اصلاح‌طلبان را در جبهه‌ خط امام و اصلاحات گردهم آورده است، بلکه همین نگاه‌های واحد در عرصه‌های مختلف است که موجب شده آن‌ها دور هم جمع شوند و ان‌شاءالله برنامه‌ای که ارائه خواهد شد واقع‌بینی‌ها و باورهای احزاب عضو ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان را منعکس خواهد کرد که در آن عدالت، آزادیخواهی، تحول‌گرایی و . . . مشهود است. 

فقط هدف شما انتخابات مجلس است ؟

جبهه اصلاحات پس از انتخابات شوراها و با توجه به شرایطی که در کشور وجود دارد، به این نتیجه رسید که در انتخابات مجلس هشتم فعالیت خود را آغاز کند؛ بنابراین شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و احزاب تشکیل‌دهنده آن با پذیرش محوریت آقای خاتمی که نقش محوری در جبهه اصلاحات دارند، ستاد را تشکیل دادند . که این ستاد فعالیتش را آغاز کرده است. تقویت نظام جمهوری اسلامی از طریق اجرای قانون اساسی، پیروزی در انتخابات، ارتقا و اثربخشی مجلس شورای اسلامی، نفی افراط گرایی و بازگرداندن اعتدال و ارتقای موقعیت نظام جمهوری اسلامی از طریق تعامل با جامعه بین‌الملل از اهداف کلی است که ستاد بر اساس آن شکل گرفت.  در ذیل این پنج هدف شش راهبرد را نیز در دستور کار قرار دادیم که حضور فعال در عرصه انتخابات، تقویت همگرایی، تلاش برای افزایش مشارکت مردمی، فراهم کردن زمینه مناسب برای افزایش مشارکت مردمی، تعامل با کلیه اقشار و اصناف و ارتباط با ارکان نظام به منظور تامین فضای عادلانه در انتخابات از جمله آنهاست و بر اساس این راهبردها، اعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به علاوه‌ی برخی از احزاب خارج از شورای هماهنگی که پس از آشنایی با رئوس برنامه‌های آن انضمام خود را به ستاد اعلام کردند، فعالیتشان را در قالب ائتلاف شروع کرده‌اند. 

یکی از بحث‌های فضای فعلی انتخابات، ثبت‌نام نامزدها است. ملاک ستاد اصلاح‌طلبان برای حمایت از نامزدهای انتخابات مجلس هشتم چیست؟

ما در جلسات مختلف ائتلاف اصلاح‌طلبان، مشخصا به 8 معیار رسیده‌ایم، یکی بحث تدین و حسن شهرت است. سابقه فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی، مدیریتی التزام به قانون، دفاع از حقوق شهروندی و برخورداری از دانش، بینش و شجاعت، کلان‌نگری و دوراندیشی، تعهد به برنامه ائتلاف، برخورداری از مقبولیت عمومی است و ویژگی مهم اعتقاد به جایگاه مجلس و در راس امور ابودن است . نماینده اصلاح‌طلب نباید در برابر دولت، خودباخته باشد.

آیا ترکیب اصلاح‌طلبان برپایه انتخاب چهره‌های مشهور است؟

تجربه شوراها نشان داد که مردم به تجربه، توجه جدی دارند، ضمن آنکه به نوآوری هم توجه دارند. هر چند زود است که درباره لیست‌ نهایی صحبت شود اما معتقدیم که باید صورت ترکیبی از نمایندگان اقشار مختلف و مدیران با سابقه یعنی کارآمدی و اعتدال مدنظر باشد. مشکلی که الان داریم، این است که بسیاری از چهره‌ها کم‌تجربه‌اند. فکر می‌کنم مهم‌ترین ویژگی، تلفیقی از مدیران باسابقه باشد.  

فکر نمی‌کنید این مساله مانع جوانگرایی شود؟

ما به بحث جوانان و زنان توجه ویژه‌ داریم.در لیست‌ها در سراسر کشور توجه ویژه به جوانان شده است. توجه به تجربه و شهرت قطعا مانع از آن نمی‌شود که به جوانان بی‌توجه باشیم.  

برخی از اصلاح‌طلبان، معتقدند، اگر یک اقلیت قوی در مجلس هشتم از اصلاح‌طلبان به وجود آید، کافی است. آیا این استراتژی، اعلام شکست پیش از واقعه نیست؟

ما خیلی این گفتمان را نمی‌پذیریم. اصلاح‌طلبان حتما دنبال تصاحب اکثریتی مجلس هستند و امید هم داریم، به اینکه شرایط و مقدمات انتخابات سالم برقرار شود

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد