گزارشی از بحثهای انتخاباتی در نشست رؤسای مناطق مشارکت
نوروز: نشست فصلی رؤسای مناطق جبهه مشارکت ایران اسلامی روز پنجشنبه در محل دفتر مرکزی این حزب برگزار شد. در این نشست، گرچه برخی مسایل تشکیلاتی و تحلیلهای کوتاهی در حوزه مسایل داخلی و خارجی هم ارائه شد، اما عمده بحثهای سخنرانان درباره مسایل انتخاباتی و برنامهها و فعالیتهای ائتلاف اصلاحطلبان (به طور عام) و جبهه مشارکت (به شکل خاص) متمرکز بود.
به گزارش خبرنگار نوروز، عمدهترین مباحث انتخاباتی از سوی «سید صفدر حسینی» عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت که در ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاحطلبان ریاست کمیته امور استانها را برعهده دارد و نیز «شمسالدین وهابی» رییس دفتر دائمی انتخابات جبهه مشارکت و «محمد حسین شریفزادگان» عضو شورای مرکزی و کمیسیون برنامه این حزب ارائه شد.
اظهارات دو معاون دبیرکل
در ابتدای جلسه اما، این «حسین کاشفی» معاون امور مناطق جبهه مشارکت بود که جلسه را آغاز کرد. وی با اشاره به برگزاری منظم نشستهای فصلی رؤسای مناطق در سال جاری، اهمیت این نشست و جلسات آتی تا مقطع انتخابات مجلس را برای هماهنگی بیشتر تحلیلی و تشکیلاتی مورد تاکید قرار داد و ابراز امیدواری کرد که دفاتر جبهه مشارکت در مناطق مختلف کشور بتوانند با ایفای نقش خود در چارچوب فعالیتهای انتخاباتی اصلاحطلبان، توفیق این جریان در انتخابات مجلس هشتم را افزایش دهند.
«آذر منصوری» معاون سیاسی دبیرکل جبهه مشارکت نیز در این نشست گزارشی از مباحث مطرح در جلسات دفتر سیاسی جبهه مشارکت در سه ماهه گذشته ارائه کرد. به گفته منصوری، گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، مسایل لبنان، گزارش دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فعالیتهای ایران، موارد نقض حقوق بشر و برخورد با دانشجویان، دراویش و روزنامهنگاران، دخالت نیروهای نظامی در انتخابات، برنامه اقتصادی دولت، حضور احمدینژاد در نشست شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس، مصاحبه احمدینژاد با شبکه یک سیما، اظهارات جنتی درباره ردصلاحیتها، بررسی اقدامات دفتر دائمی انتخابات برای تدوین شعار انتخاباتی و اقدامات دولت در جهت تضعیف احزاب از مسایلی است که در جلسات دفتر سیاسی جبهه مشارکت مورد بررسی قرار گرفت که بخشی صرفا در حد بحث بود و بخشی هم منجر به صدور بیانیه و یا موضعگیری در قالب خبر دفتر سیاسی شد.
معاون سیاسی دبیرکل مشارکت در عینحال در این جلسه از رؤسای مناطق این حزب در استانها خواست تا مسایل مربوط به سیاست داخلی را به مرکز منتقل کنند تا امکان بحث درباره آن در جلسات دفتر سیاسی به وجود آید و عملا تعامل دفتر سیاسی با مناطق حزبی افزایش یابد.
حساس کردن جامعه به انتخابات
«شمسالدین وهابی» رییس دفتر دائمی انتخابات جبهه مشارکت نیز در این نشست، با اشاره به بررسیهایی که این دفتر از بعد تحلیل فضای اجتماعی و موقعیت اصلاحطلبان در انتخابات آتی مجلس انجام داده است، گفت: یکی از نتایج مهم این بررسیها آن بود که سطح آگاهیهای سیاسی در جامعه ایران بهطور کلی کم و در عوض، مشارکت انتخاباتی بالاست. از سوی دیگر، طبقه متوسط که حامیان بالقوه اصلاحطلبان محسوب میشوند، از آگاهی سیاسی بالایی برخوردارند، اما درصد مشارکت آنها در انتخابات پایین است.
وی افزود: با توجه به این واقعیت، درمییابیم که عملکرد ضعیف دولت و مجلس و نارضایتی موجود از آنها بهویژه در نزد طبقه متوسط و بالای جامعه، الزاما پیروزی اصلاحطلبان را در پی ندارد. بلکه مساله اصلی که همه تلاشها باید در این جهت متمرکز شود، آن است که این طبقه نسبت به تبعات خطرناک ادامه حاکمیت یکدست و بهویژه اهمیت و کارکرد انتخابات مجلس در رفع این تهدید، توجیه شود و همچون سالهای 76 تا 80 به شکل گسترده در عرصه انتخابات حاضر و به حمایت از اصلاحطلبان بپردازد تا هم میزان مشارکت این طبقه افزایش یابد و هم، آنان به تبلیغ و ترویج ضرورت پیروزی اصلاحطلبان در نزد سایر طبقات اجتماعی و بهویژه محرومان و طبقات پایین جامعه اقدام کنند.
وهابی همچنین گزارشی از بررسیهای دفتر دائمی انتخابات جبهه مشارکت برای تدوین و پیشنهاد شعار انتخاباتی جبهه مشارکت برای ارائه به ستاد ائتلاف اصلاحطلبان ارائه کرد و بر این مساله پای فشرد که رویکرد این شعار باید در حوزههای اجتماعی و اقتصادی باشد.
ضرورت تحرک سراسری اصلاحطلبان
«سید صفدر حسینی» عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت که در ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاحطلبان ریاست کمیته امور استانها را برعهده دارد، سخنران بعدی این نشست بود. حسینی در این نشست با ارائه گزارشی از چگونگی تهیه فهرست اصلاحطلبان در شهرستانها، بر ادامه رایزنیها و مذاکرات برای وارد شدن چهرههای باتجربه، خوشنام و صاحب موقعیت به انتخابات و قرار گرفتن آنها در فهرست اصلاحطلبان تاکید کرد.
وی در ادامه به اقداماتی پرداخت که توجه به آنها از سوی فعالان اصلاحطلب استانها و بهویژه مناطق جبهه مشارکت، میتواند در بهبود فضای انتخاباتی و نزدیک ساختن وضعیت موجود به وضعیتی نزدیکتر به انتخاباتی آزاد، سالم و منصفانه مؤثر باشد.
مسؤول کمیته امور استانهای ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاحطلبان گفت: شناسایی، آموزش و فعال کردن تیمهای نظارتی برای حضور بر سر صندوقهای اخذ رأی، از اصلیترین اقداماتی است که هرچه زودتر باید آغاز شود. چراکه با توجه به یکدست بودن ناظران و مجریان انتخابات مجلس هشتم و شواهد و قرائنی که از تلاش برای «هدایت نتایج انتخابات» دیده میشود، لازم است افراد آموزشدیده و پرانرژی از سوی اصلاحطلبان بر سر صندوقها حاضر باشند و با بررسی و گزارش دقیق تخلفات احتمالی، مانع از انحراف در مسیر انتخابات شوند.
حسینی «دیدار و مذاکره با مقامات مسؤول و چهرههای مؤثر در استانها» را دستورکار دیگر فعالان اصلاحطلب ذکر کرد و گفت: هر چند مقامات مسؤول استانها از جناح مخالف هستند، اما تجربه نشان داده که تعامل، گفتوگو، رایزنی و حتی اعتراض به عملکرد آنها میتواند نقش مهمی در بهبود فضای سیاسی-اجتماعی استانها برای جریانات منتقد و بهویژه اصلاحطلبان داشته باشد.
وی افزود: اصلاحطلبان و بهویژه جبهه مشارکت، بعنوان گستردهترین تشکیلات حزبی جناح اصلاحطلب، باید عملکرد نهادهای اجماعی همچون صداوسیما، هیاتهای نظارت و اجرایی انتخابات، فرمانداران، استانداران، نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی، ائمه جمعه و ادارات دولتی را رصد کنند و در صورت تخلفات احتمالی، به اشکال مختلف از نامه به مقامات مسؤول گرفته تا اعتراض رسمی و علنی در مطبوعات و رسانههای ملی و محلی این اقدامات را افشا و از تداوم و سازمانمند شدن آن، ممانعت کنند.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت با بیان اینکه «چنین اقداماتی نیروهای اصلاحطلب و هواداران اصلاحات را فعال و باانگیزه میکند و به میدان میآورد»، گفت: فعال شدن اصلاحطلبان در سراسر کشور، حتی از نتایج انتخابات هم مهمتر است. چراکه چنین تحرکی نشان خواهد داد که اصلاحطلبان بعنوان تفکری روشن در میان نیروهای انقلاب، توان آن را دارند که انحراف از قانون را افشا کنند و جریان حاکم را به چالش بکشند؛ مسالهای که هم انگیزه هوارداران اصلاحات را افزایش میدهد و هم هزینه ردصلاحیتها و تخلفات احتمالی در انتخابات را بالا میبرد.
مسؤول کمیته امور استانهای ستاد انتخاباتی ائتلاف اصلاحطلبان در پایان سخنان خود با اعلام این خبر که «کمیتههای برنامه و تبلیغات ستاد از هفته آینده در جلساتی مشترک شعار انتخاباتی را تعیین خواهند کرد»، گفت: از آنجا که اصلیترین دغدغه کنونی مردم، مسایل اجتماعی و اقتصادی است؛ در عین حال، شعار تعیینشده باید آدرسدهنده و نمادی از تفکر و برنامه اصلاحی باشد که البته دفاتر جبهه مشارکت در مناطق هم، میتوانند پیشنهادهای خود را به دفتر دائمی انتخاباتی حزب ارائه کنند تا از این طریق، در اختیار ستاد ائتلاف قرار گیرد.
ضرورت و کلیات برنامه انتخاباتی
«محمدحسین شریفزادگان» عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت که در کمیته برنامهریزی دفتر دائمی انتخابات این حزب نیز عضویت دارد، سخنران بعدی این نشست بود که در سخنانش به ضرورت ارائه برنامه انتخاباتی از سوی اصلاحطلبان پرداخت و کلیاتی را از برنامه تدوینشده برشمرد.
وی با بیان اینکه «بعضا گفته میشود مردم در انتخابات به برنامهها توجهی ندارند و صرفا به چهرهها رای میدهند؛ پس دلیل ارائه برنامه انتخاباتی چیست؟»، گفت: این سؤالی جدی است. اما اگر به کارکردهای یک برنامه انتخاباتی توجه کنیم، ضرورت ارائه آن محسوستر میشود.
شریفزادگان در تشریح کارکردهای برنامه انتخاباتی اصلاحطلبان گفت: اولین دلیل این مساله، توقعی است که جامعه از اصلاحطلبان بعنوان یک جریان شناختهشده سیاسی که به مدت 8 سال مسؤولیت اداره کشور را برعهده داشت، دارند. جامعه توقع دارد بداند که چنین جریانی، با آن همه تجربه و درگیری با موانع و مشکلات در دوره مسؤولیت خود، اینک چه راهی را برای اداره کشور سراغ دارد و آیا اصولا با طرح و برنامه مشخصی به صحنه آمدهاند، یا نه؟
وی افزود: دومین کارکرد برنامه، شناخت اهداف و سیاستهای حزب و ائتلاف برای خود اصلاحطلبان است. چرا که اگر برنامه و رویکرد مشخصی وجود نداشته باشد، رویکرد انتخاباتی و بهویژه تعیین شعار انتخاباتی فاقد پشتوانه لازم خواهد بود.
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت سومین کارکرد برنامه انتخاباتی را «میثاق مشترک» نامید و گفت: یک برنامه انتخاباتی باعث میشود تا نیروهایی که به نام اصلاحطلب وارد مجلس میشوند، نسبت به اجرا و پیگیری یک برنامه مشخص احساس تعهد کنند. همانطور که در مجلس ششم، حزب مشارکت یک برنامه انتخاباتی ارائه کرد و پس از دوران چهارساله هم، گزارشی از میزان پیگیری و تحقق آن برنامهها را به مردم ارائه کرد.
شریفزادگان در ادامه با اشاره به بررسیهای انجامشده از سوی جبهه مشارکت برای شناسایی حساسیتها و مطالبات اقشار مختلف جامعه گفت: مسایل سیاسی، خدمات اجتماعی، مسایل صنفی، تورم و حقوق و دستمزد اصلیترین حساسیتهای جامعه است که متناسب با جایگاه و موقعیت هر یک، یک یا دو مورد از این مطالبات بیشتر مورد تاکید قرار میگیرد.
وی در عینحال تاکید کرد: جبههمشارکت بعنوان یک حزب سیاسی اصلاحطلب، به «توسعه همهحانبه» معتقد است و از این رو، بر ضرورت پیگیری همه این موارد تاکید دارد. از این رو، ما همچنان معتقدیم که توسعه سیاسی اولویت جدی کشور است و طرح مسایل اقتصادی و اجتماعی، به این معنا نیست که از شعار خود برگشتهایم.
شریفزادگان در پایان گفت که برنامه انتخاباتی جبههمشارکت در شش سرفصل «راهبردها و سیاستهای اقتصادی»، «راهبردهای اجتماعی»، «مسایل علمی و فرهنگی»، «راهبردهای سیاسی و روابط خارجی»، «مباحث اداری و مدیریتی» و «حوزههای امنیتی، دفاعی و امور قضایی» تدوین و به ستاد اصلاحطلبان پیشنهاد شده است.
گفتنی است در این نشست رؤسای مناطق جبهه مشارکت نیز گزارشی از آخرین وضعیت استانها، فضای انتخاباتی و رایزنیها و اقدامات انجام شده در سطوح مختلف برای موفقیت اصلاحطلبان و نیز وضعیت ائتلاف در هر استان ارائه کردند. همچنین، «عباس کوشا» عضو کمیته مناطق و شورای مرکزی جبهه مشارکت نیز اقدامات انجامشده برای هماهنگی میان میان حزب با مرکزیت را برشمرد.
در جلسه بعداز ظهر نشست فصلی جبهه مشارکت نیز، «سید مصطفی تاجزاده» تحلیلی از فضای کنونی کشور ارائه داد که گزارش سخنان وی نیز بزودی در «نوروز» منتشر میشود.