خاتمی:
انتقادها از گذشته باید منصفانه باشد
مردم خود باید کنترلکننده قدرت باشند
مجلس باید بینا، درککننده شرایط داخلی و خارجی، کاردان، شجاع و مؤمن باشد
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: سیاسی
سیدمحمد خاتمی اظهار داشت: جمهوری اسلامی همان حکومت حضرت علی (ع) است که میگوید "توسعه همزمان با عدالت و بهرهگیری از امکانات برای پیشرفتهای علمی و جهانی و توزیع عادلانه امکانات در میان مردم و تحت نظارت مردم انجام شود".
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سیدمحمد خاتمی، رییس بنیاد باران، در سالن تلاش کرمان ضمن تبریک میلاد امام هادی (ع) و عید سعید غدیر خم، با اشاره به جایگاه امام هادی (ع) گفت: اگر ما بخواهیم با دیده بصیرت به مسائل بنگریم، امام هادی (ع) را در چهره امام علی (ع) و امام علی (ع) را در چهره امام هادی (ع) خواهیم دید.
وی افزود: این بزرگواران پرچمدار حرکت علوی در تاریخ بودند و پافشاری بر عدل و عدالت از ویژگیهای این دو نفر بود.
خاتمی با بیان این که حضرت علی (ع) اسوه و الگوی انسانهای آزاده است، گفت: حکومت ایشان حکومت منحصر به فردی بود؛ به طوری که توانست در مدت کوتاهی که حکومت را در دست داشت، تصویری از حکومت مطلوب اسلامی و انسانی را عرضه کند.
وی افزود: حکومت علی (ع) حکومت الگویی است که خدا و پیامبر خدا میخواستند و رفتار وی چهرهای از اسلام تصویر کرد که هنوز هم پس از گذشت این همه زمان، کسی را یارای ایجاد چنین تصویری نیست.
خاتمی ضمن قرائت فرازی از سخنان حضرت علی (ع) از نهج البلاغه گفت: امیرالمؤمنین علی (ع) فرموده است "بدترین حالات در نزد مردم خوب و فرزانه این است که مردم گمان برند که حاکمان آنها برتری طلبی را دوست دارند. مردم نباید احساس کنند والی آنها تافته جدابافتهای است و مجبور هستند در برابرش کرنش کنند. برای من کراهت دارد که شما گمان برید من چاپلوسی را دوست دارم و علاقهمندم به خاطر کاری که برای شما انجام دادم میخواهم ستایشگر من باشید".
خاتمی افزود: در بخش دیگری از این کلام گهربار آمده است: "با من چنان سخن نگویید که با جباران سخن میگویید و نیز در برابر من چنان رفتار نکنید که در برابر زورگویان رفتار میکنید. تعظیم بیجا و خویشتن داری نکنید و با من سازشکارانه و ساختگی رفتار نکنید و مپندارید اگر حرفی به من بگویید و پیشنهاد کار خوب و عدلی را بکنید این کار برای من سهمگین است."
رییسجمهور سابق کشورمان با بیان این که امام علی (ع) در این پیام جباریت را نفی میکند افزود: امام جباریت و آثار و نشانههای ویرانگر جباریت را نفی میکند و مردم را از تقلب و چاپلوسی بر حذر میدارد و معتقد است مردم آزادند و دارای کرامت نفس هستند، همچنین باید بدون لکنت زبان در برابر صاحبان قدرت سخن بگویند و احساس کنند آزادی آنها تأمین شده است.
وی اظهار داشت: امام علی (ع) با وجود این که معصوم و برگزیده خداوند است، اما میکوشد به انسانها بگوید آزادند و مبادا این کرامت انسانی را در برابر قدرتهای زورگو از دست دهند.
خاتمی در بخش دیگری از سخنانش گفت: قدرت فساد میآورد و فسادی که قدرتمندان در طول تاریخ ایجاد کردهاند قابل قیاس با هیچ نوع فسادی نیست. نکته مهم این است که هر چند ممکن است فرد خود فاسد نباشد اما اگر نظام فساد داشته باشد از آنجا که یک فرد نمیتواند به تنهایی همه چیز را کنترل کند فساد توسعه مییابد.
وی افزود: از طرف دیگر جامعه باید بداند از کدام نوع نظام و قدرت پاسداری کند و آن را بخواهد و در واقع چهره مطلوب حکومت چیست. حکومتهای دیکتاتوری عوارض وحشتناکی برای جوامع بشری دارند که آزادیها را میگیرند و از جامعه اطاعت محض میخواهند. در این حال ریا، نفاق و دورویی از حکومت دیکتاتور ایجاد میشود و حاصل همه اینها یک عقبماندگی مزمن است که گریبانگیر جوامع میشود.
رییسجمهور سابق کشورمان در توضیح قدرت عنوان کرد: قدرت عبارت است از وجود اختیارات و امکانات فراوان در دست فرد یا گروه و آنگاه که مردم بر قدرت نظارت نداشته باشند، قدرت به فساد کشیده میشود و اگر قدرت و امکانات بود اما نظارت نبود، بدانید که بدترین فسادها حاصل میشود و حکومتهای دیکتاتور بدترین عامل از بین رفتن جامعههای انسانی هستند.
خاتمی خاطرنشان کرد: امام علی (ع) مطلبی را در 14 قرن پیش عنوان میکند که امروز بشر با پرداخت هزینههای سنگین در تئوری به آن رسیده است، بنا به این دلایل است که حکومت باید تحت نظارت مردم و نهادهای متکی به مردم باشد؛ امری که دنیای امروز به آن رسیده است. این همان مردم سالاری و دموکراسی است که بسته به بستر جوامع مختلف، محتوای سوسیالیستی، لیبرالی و یا دینی دارد.
وی تصریح کرد: به همین دلیل امام (ره) در پاسخ به اقشار مختلف جامعه میفرماید «جمهوری اسلامی» و این شعار و ظاهرسازی و یا بستن دهان غرب نیست بلکه ناشی از بینش عمیق اسلامی است. به فرموده امام (ره) در جمهوری اسلامی میزان، رأی مردم است؛ یعنی مجلس در رأس امور است و همه امکانات و اختیارات باید تحت نظارت نمایندگان مردم پیاده شود.
خاتمی در ادامه گفت: در چنین جمهوری اسلامی است که مردم احساس آزادی و حرمت میکنند و حکومت باید خود را خدمتگزار مردم و مسوول پیشرفت و تأمینکننده معیشت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آنها بداند و نه اینکه فقط شعار بدهد.
وی افزود: دولت باید زمینهسازی کند تا مردم با حضور خود پیشرفتهای علمی، اقتصادی، بهداشتی و ... را زمینهسازی کنند و اگر دولت خدمتی میکند نباید طلبکار مردم باشد.
خاتمی وجود چشم بینای مردم برای کنترل و نظارت بر قدرت و سیستمهای قدرتمند را لازم بیان کرد و افزود: چنین روشی است که میتواند در مقابل فساد قدرت و قدرتمندان بایستد زیرا بیم آن میرود که حتی قدرتمندان در راه رسیدن به اهدافشان از دین هم استفاده کنند، مگر نه این است که بسیاری از جباران در طول تاریخ اقدامات صحیح خود را به نام دین توجیه و از دین و ارزشهای اسلامی و شعارهای دینی در جهت فساد سوء استفاده کردند.
رییسجمهور سابق کشور تصریح کرد: به گفته امام علی (ع) مردم خود باید کنترلکننده قدرت باشند و با بازخواست از حاکمان نگذارند آنها منحرف شوند که این نهاد کنترل در جوامع مدرن، مجلس و شوراست که ناشی از اراده مردم است.
وی با اشاره به این که مجلس باید بینا، درککننده شرایط داخلی و خارجی، کاردان، شجاع و مؤمن باشد افزود: مطمئن باشید با وجود چنین مجلسی، جمهوری اسلامی مسیر خود را در راه پیشرفت طی میکند.
خاتمی اظهار داشت: با توجه به اهمیت مجلس در جامعه، دغدغه اول انتخابات و دیگری حضور مردم و شخصیتهای ارزنده در صحنه است تا بتوانیم جمهوری اسلامی که در آن میزان رأی ملت در رأس امور و مردم باشد، داشته باشیم.
وی اظهار امیدواری کرد تا با حرکت در این مسیر زمینه تشکیل مجلس نیرومند و دفاع کننده از حقوق مردم ایجاد شود.
رییسجمهور پیشین کشورمان همچنین تاکید کرد: گذشتهها را نباید منکوب کرد و نباید نیروهایی را که سرمایه کشور هستند، دلسرد و از صحنه خارج کنیم.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی ـ رییس بنیاد باران ـ چهارشنبه شب در دیدار با منتخبان اقشار مردم در شهر کرمان با بیان این که همه ما باید به گذشته خود افتخار کنیم، گفت:« باید بکوشیم به تناسب ظرفیتهای ملی خود، ایران امروز هم دارای جایگاه والایی در عرصه جهانی باشد.»
خاتمی افزود: «ملت ایران همواره از تهاجم اقوام گوناگون و حکومتهای استبدادی رنج برده است که همین نشاندهنده جایگاه ایران به لحاظ سرمایه و موقعیت استراتژیک است.»
وی ادامه داد: «به دلیل وجود همین موقعیت و فرهنگ والاست که ایران هم هویت خود را حفظ کرده و هم توانسته فرهنگهای دیگر را در خود هضم کند و رنگینکمانی از فرهنگها پدید آورد.»
خاتمی حضور یک نماینده از چنین فرهنگی را عامل پذیرش پیشنهاد گفتوگوی تمدنها عنوان کرد و افزود: «شاید یکی از عوامل فراگیر شدن گفتوگوی تمدنها این باشد که از چنین کشوری و با این سابقه فرهنگی پیشنهاد گفتوگوی فرهنگها و تمدنها ارائه شد.»
رییسجمهور پیشین کشورمان در مورد جایگاه زنان نیز گفت: «در مورد زنان معتقدم حق این قشر از جامعه هنوز ادا نشده، هرچند که در مقایسه با مسائلی که زنان در برخی از کشورهای اسلامی و دنیای شرق دارند، از جایگاه مناسبتری برخوردارند.»
خاتمی در ادامه گفت: « متأسفانه اخیرا اهانتی به انقلاب و ملت ایران شده و آن نفی دستاوردهای انقلاب از اول تا دوران اخیر است و این جفای بزرگی است؛ دورانی که 11 سال آن به رهبری امام (ره) و چند سال نیز با ریاستجمهوری رهبر معظم انقلاب گذشته و مملکت در شرایط سختی اداره شده است.»
او با اشاره به دوران 8 ساله سازندگی گفت: «شخصیت هاشمی رفسنجانی و فداکاری او باعث شد که در بدترین موقعیتها به ایشان اعتماد شود. هاشمی بعد از جنگ با مشکلات بسیاری کشور را اداره کرد و ندیده گرفتن اینها و انکار همه این فعالیتها جفا به ملت ایران است و امیدواریم تمام اینها بررسی شود و یا «کارگروهی» تشکیل شود و خدمات انجام گرفته از ابتدای انقلاب تا کنون، نشان داده شود.»
خاتمی افزود: «بنده نمیگویم که دولت اصلاحات اشکالی نداشته است، اما کارهای بزرگی هم در این دوران انجام شده که امروز مردم بهرهاش را میبرند؛ به ویژه در بخش پتروشیمی اگر امروز شاهد افزایش صادرات هستیم، باید بدانیم که زمینهاش در گذشته فراهم شده است و در دولت قبل بود که صادرات غیرنفتی به 11 میلیارد دلار رسید و سابقه رشد صنعتی بالای 12 درصد نیز مربوط به همان دوران است.»
او افزایش تولید سیمان و سایر کالاهای صنعتی و ایجاد حساب ذخیره ارزی که با موجودی مناسب به دولت بعدی تحویل داده شد را نیز از کارهای بزرگ دوران اصلاحات برشمرد.
خاتمی همچنین گفت: «برای استقلال بیشتر دانشگاهها، مقرر شد برای انتخاب رییس دانشگاه از رأی و نظر اعضای هیأت علمی کمک گرفته شود تا دانشگاه در موقعیتی قرار گیرد که جوابگوی جهش مورد نیاز علمی کشور باشد و البته این تصمیم یک گام بزرگ نیز برای حرمت نهادن به استادان دانشگاه بود.»
رییس بنیاد باران، رشد تشکلها، احزاب و اصناف و اختصاص بودجه برای آنها را زمینهساز پایدار شدن دموکراسی در کشور عنوان کرد.
خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که افتخار میکنم که همواره در دولت من از آزادی بیان، مطبوعات و اندیشه دفاع شد، گفت: «انتقادها از گذشته باید منصفانه باشد.»
وی افزود: «راهی که ملت ایران انتخاب کردهاند، اصلاحات سازگار با آموزههای دینی است و این مسیر را ادامه خواهیم داد و امیدواریم شاهد جبران عقبماندگیهای کشور باشیم.»
رییسجمهور پیشین کشورمان تنشزدایی بینالمللی در دولت اصلاحات را نیز از افتخارات دولت خود بیان کرد و گفت: «در آن زمان مبادلات اقتصادی و سرمایهگذاری خارجی به راحتی انجام میشد و ریسک سرمایهگذاری در ایران از 5 / 7 به 5 / 3 رسید.»
وی افزود: «برای پیشرفت باید بخش خصوصی را فعال و سرمایهگذاری و تکنولوژی خارجی را جذب کرد.»
خاتمی با بیان این که سند چشمانداز 20 ساله بلندپروازی نبود، اظهار کرد: «سند چشم انداز توسعه اقدام غیرقابل تحقق نیست و در سال 82 نیز گفتم، ایران آماده جهش اقتصادی و علمی است اما توسعه با ورد خواندن و یکشبه حاصل نمیشود؛ لازمه آن تلاش و تدبیر است.»
وی گفت: «گذشتهها را نباید منکوب کرد و نباید نیروهایی را که سرمایه کشور هستند، دلسرد و از صحنه خارج کنیم.»
او اظهار امیدواری کرد که نیروهای با تجربه به مجلس راه یابند تا بتوانند روند توسعه کشور را با سرعت بیشتر پیش ببرند.»
خاتمی در ادامه با بیان این که انتقاد در کشور باید آزاد باشد، در عین حال از انتخاب مصادیق منتقدان منصف دولت انتقاد کرد.
خاتمی در جمع مردم بم هم گفت: در دنیا کشورهایی هستند که بیش از ایران در معرض زلزلههای بسیار قویتر از زلزله بم قرار میگیرند اما به دلیل دستیابی به علم و فنآوری پیشرفته، با یک هزارم مشکلات مردم ما در برابر این بلایای طبیعی مواجه نمیشوند.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی که به منظور دیدار با مردم بم و گرامی داشت یاد و خاطره جانباختگان زلزله دلخراش بم به این شهرستان سفر کرده بود روز پنجشنبه پس از حضور در بهشت زهرای شهر «بروات » و ادای احترام به شهدای هشت سال دفاع مقدس و همچنینجان باختگان زلزله، در جمع مردم بم در مسجد جامع صاحبالزمان (عج) گفت: «بم که روزی با قامت بلند در تاریخ استوار ایستاده و طوفانهای بزرگ اجتماعی و سیاسی را پشت سر گذاشته بود، پنجه در پنجه طبیعت انداخت و اشک تأثر از دیدگان مرد و زن این دیار جاری شد.
وی خاطرنشان کرد: در همان روزهایی که خداوند توفیق داد در جمع بازماندگان حادثه حاضر شوم، گفتم بم گرچه در مقابل مصیبت سر خم کرده است اما نمیشکند، زنده است و زنده خواهد ماند و امروز خدا را سپاسگزارم با تلاشهایی که برای بازسازی بم در دولت گذشته و نیز زحماتی که دولت جدید کشیده است، شهر بم را آباد و با نشاط میبینم.
او افزود: آبادی و نشاط امروز شهر بم نشانه صبوری، همت و تصمیم خللناپذیر مردم بم است. شما با احترام به ارواح بزرگانی که در این دیار میزیستند قسم یاد کردید که دوباره بم را بسازید.
خاتمی اظهار کرد: این شما بودید که صبر کردید و زجر کشیدید، اما امید از دل شما رخت بر نبست و آن چه را باید در وجود خود حفظ کنید همین امید به آینده است.
رییسجمهور پیشین کشورمان تأکید کرد: هر چند که امروز هنوز کمبودها نمایان است، اما شما میدانید که همه دلسوزانه برای رفع مشکلات تلاش کردهاند.
خاتمی با بیان این که تجربه بازسازی بم نتیجه ارزشمندی در ایران داشت، خطاب به مردم بم افزود: شما در این حادثه رنج و سختی زیادی را متحمل شدید اما با یاری خدا این تجربه تلخ موجب شد که نه تنها شهر بم بلکه تمامی روستاها و شهرهای کشور از نتیجه ارزشمند مقاومسازی بهرهمند شوند.
وی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم گفت: خداوند در قرآن میفرماید «ما شما مؤمنان را با ایجاد زمینههای هراسانگیز با گرسنگی، کمبود و کاستی در داراییها، جانها، محصولات و بهرههای زندگی میآزماییم و بشارت باد بر صابران هنگامی که با مصیبت رو به رو میشوند؛ میگویند انا لله و انا الیه راجعون.
رییس بنیاد باران افزود: در طبیعت سیل، زلزله و مشکلات دیگر وجود دارد و زلزله پنجم دیماه 82 نشان خشم و مجازات خدا بر شما نبود؛ بلکه امتحان الهی بود، زیرا خدا مردمی را که با همه وجود برای او تلاش میکنند مجازات نمیکند.
او اظهار کرد: این که میگویند خدا مردم را با زلزله مجازات میکند متعلق به اقوام تبهکار گذشته است که خداوند با زلزله غیرعادی آنها را مجازات میکرد، نه برای شما مردم مؤمن، چرا که خدا مؤمنان را با مشکلات و سختیها میآزماید.
او با بیان این که شما مردمی هستید که در برابر بزرگترین مشکل قرار گرفتید، گفت: شما از صمیم قلب در برابر این مشکل، انا لله و انا الیه راجعون گفتید و خداوند نیز در همین دنیا بشارت داد که از زندگی بهتر نسبت به گذشته بهره خواهید برد.
او ادامه داد: در دنیا کشورهایی هستند که بیش از ایران در معرض زلزلههای بسیار قویتر از زلزله بم قرار میگیرند اما به دلیل دستیابی به علم و فنآوری پیشرفته، با یک هزارم مشکلات مردم ما در برابر این بلایای طبیعی مواجه نمیشوند.
خاتمی با بیان این که برای کاهش اثرات این گونه بلایا باید به علم مجهز شویم و آگاهی یابیم، گفت: تمدن توانسته این مشکلات را حل کند.
خاتمی با اشاره به این که انقلاب اسلامی برای جبران عقب ماندگیها به وقوع پیوست گفت: ما انقلاب کردیم تا کشور آباد بر پایه رأی مردم، علم و آگاهی استوار باشد، اما متأسفانه عقبماندگیها بسیار زیاد بوده است.
وی افزود: در راه رسیدن به علم و تکنولوژی باید گامهای بلندی برداشته شود تا دیگر شاهد این نباشیم که یک زلزله جان دهها هزار تن از هموطنانمان را این گونه بگیرد.
رییسجمهور سابق کشورمان در پایان سخنان خود سلام گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی را به مردم رنج دیده بم ابلاغ و اظهار امیدواری کرد تا هر چه زودتر مشکلات این شهر حل و بم آباد شود.
حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی همچنین به منظور ادای احترام به شهدا، جان باختگان زلزله و هنرمند بزرگ زنده یاد ایرج بسطامی، مسجد صاحب الزمان بم را به سمت بهشت زهرای این شهر ترک کرد و شنبهشب با بدرقه امام جمعه، استاندار و جمعی از مدیران پیشین کرمان به تهران بازگشت.
انتهای پیام
اگر قرار باشد مردم خودشان قدرت را کنترل کنند پس ولایت چکاره است. شاید منظور از مردم همان باند خودشان است.
با درودی دگر بار
شاید لازم باشد باری دیگر سخنان جناب خاتمی را مرور نمایید.
چگونهاید تا این سخنان را با هم مرور نماییم:
جناب خاتمی فرمودند: حکومتهای دیکتاتوری عوارض وحشتناکی برای جوامع بشری دارند که آزادیها را میگیرند و از جامعه اطاعت محض میخواهند. در این حال ریا، نفاق و دورویی از حکومت دیکتاتور ایجاد میشود و حاصل همه اینها یک عقبماندگی مزمن است که گریبانگیر جوامع میشود.
همچنان در توضیح قدرت عنوان کرند: قدرت عبارت است از وجود اختیارات و امکانات فراوان در دست فرد یا گروه و آنگاه که مردم بر قدرت نظارت نداشته باشند، قدرت به فساد کشیده میشود و اگر قدرت و امکانات بود اما نظارت نبود، بدانید که بدترین فسادها حاصل میشود و حکومتهای دیکتاتور بدترین عامل از بین رفتن جامعههای انسانی هستند.
حکومت باید تحت نظارت مردم و نهادهای متکی به مردم باشد؛ امری که دنیای امروز به آن رسیده است. این همان مردم سالاری و دموکراسی است که بسته به بستر جوامع مختلف، محتوای سوسیالیستی، لیبرالی و یا دینی دارد.
به فرموده امام (ره) در جمهوری اسلامی میزان، رأی مردم است؛ یعنی مجلس در رأس امور است و همه امکانات و اختیارات باید تحت نظارت نمایندگان مردم پیاده شود.
در چنین جمهوری اسلامی است که مردم احساس آزادی و حرمت میکنند و حکومت باید خود را خدمتگزار مردم و مسوول پیشرفت و تأمینکننده معیشت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آنها بداند و نه اینکه فقط شعار بدهد.
بسیاری از جباران در طول تاریخ اقدامات صحیح خود را به نام دین توجیه و از دین و ارزشهای اسلامی و شعارهای دینی در جهت فساد سوء استفاده کردند.
با توجه به اهمیت مجلس در جامعه، دغدغه اول انتخابات و دیگری حضور مردم و شخصیتهای ارزنده در صحنه است تا بتوانیم جمهوری اسلامی که در آن میزان رأی ملت در رأس امور و مردم باشد، داشته باشیم.
وی اظهار امیدواری کرد تا با حرکت در این مسیر زمینه تشکیل مجلس نیرومند و دفاع کننده از حقوق مردم ایجاد شود.
رییسجمهور پیشین کشورمان در مورد جایگاه زنان نیز گفت: «در مورد زنان معتقدم حق این قشر از جامعه هنوز ادا نشده، هرچند که در مقایسه با مسائلی که زنان در برخی از کشورهای اسلامی و دنیای شرق دارند، از جایگاه مناسبتری برخوردارند.»
رییسجمهور پیشین کشورمان همچنین تاکید کرد: گذشتهها را نباید منکوب کرد و نباید نیروهایی را که سرمایه کشور هستند، دلسرد و از صحنه خارج کنیم.
«بنده نمیگویم که دولت اصلاحات اشکالی نداشته است، اما کارهای بزرگی هم در این دوران انجام شده که امروز مردم بهرهاش را میبرند؛ به ویژه در بخش پتروشیمی اگر امروز شاهد افزایش صادرات هستیم، باید بدانیم که زمینهاش در گذشته فراهم شده است و در دولت قبل بود که صادرات غیرنفتی به 11 میلیارد دلار رسید و سابقه رشد صنعتی بالای 12 درصد نیز مربوط به همان دوران است.»
او افزایش تولید سیمان و سایر کالاهای صنعتی و ایجاد حساب ذخیره ارزی که با موجودی مناسب به دولت بعدی تحویل داده شد را نیز از کارهای بزرگ دوران اصلاحات برشمرد.
خاتمی همچنین گفت: «برای استقلال بیشتر دانشگاهها، مقرر شد برای انتخاب رییس دانشگاه از رأی و نظر اعضای هیأت علمی کمک گرفته شود تا دانشگاه در موقعیتی قرار گیرد که جوابگوی جهش مورد نیاز علمی کشور باشد و البته این تصمیم یک گام بزرگ نیز برای حرمت نهادن به استادان دانشگاه بود.»
رییس بنیاد باران، رشد تشکلها، احزاب و اصناف و اختصاص بودجه برای آنها را زمینهساز پایدار شدن دموکراسی در کشور عنوان کرد.
خاتمی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که افتخار میکنم که همواره در دولت من از آزادی بیان، مطبوعات و اندیشه دفاع شد، گفت: «انتقادها از گذشته باید منصفانه باشد.»
وی افزود: «راهی که ملت ایران انتخاب کردهاند، اصلاحات سازگار با آموزههای دینی است و این مسیر را ادامه خواهیم داد و امیدواریم شاهد جبران عقبماندگیهای کشور باشیم.»
رییسجمهور پیشین کشورمان تنشزدایی بینالمللی در دولت اصلاحات را نیز از افتخارات دولت خود بیان کرد و گفت: «در آن زمان مبادلات اقتصادی و سرمایهگذاری خارجی به راحتی انجام میشد و ریسک سرمایهگذاری در ایران از 5 / 7 به 5 / 3 رسید.»
وی افزود: «برای پیشرفت باید بخش خصوصی را فعال و سرمایهگذاری و تکنولوژی خارجی را جذب کرد.»
او اظهار امیدواری کرد که نیروهای با تجربه به مجلس راه یابند تا بتوانند روند توسعه کشور را با سرعت بیشتر پیش ببرند.»
خاتمی در ادامه با بیان این که انتقاد در کشور باید آزاد باشد، در عین حال از انتخاب مصادیق منتقدان منصف دولت انتقاد کرد.
خاتمی با اشاره به این که انقلاب اسلامی برای جبران عقب ماندگیها به وقوع پیوست گفت: ما انقلاب کردیم تا کشور آباد بر پایه رأی مردم، علم و آگاهی استوار باشد، اما متأسفانه عقبماندگیها بسیار زیاد بوده است.
این سخنان خود واضح و صریح بوده و گمان نمیکنم که نیازی به توضیح و تفسیری داشته باشند٬ قضاوت را برعهدهی شما و دیگر خوانندگان میگذارم.
با آرزوی بهترینها
تا درودی دگر بار٬ بدرود
پویا جان سلام
نمی دانم چرا وقتی بنده دو خط نقد می نویسم شما خود را ملزم به پاسخ ۲۰ تا ۳۰ سطری می دانی .آدم یادش به انشا می افتد که بعضی ها فکر می کردند هر چه بیشتر بنویسند نمره بهتر میگیرند.
با درودی دگر بار
متأسفانه زمانیکه شاهد بیتوجهی و عدم دقت کامل شما به مسائل میگردم٬ مجبور به آن میگردم تا این ضعف را جبران نمایم و نکاتی را یادآور گردم٬ امید به آنکه با دقت و توجه بیشتر شما دیگر مجبور به این کار نگردم.
با آرزوی توفیق روز افزون
تا درودی دگر بار٬ بدرود