نوروز: در حالیکه ترور «بینظیر بوتو» رهبر حزب مردم پاکستان، در فاصله دوازده روز تا انتخابات پارلمانی این کشور را با شوک و بحران روبهرو کرده، این پرسش که «چه کسی بوتو را کشت؟»، هنوز پاسخ دقیقی پیدا نکرده است. این درحالی است که عموم ناظران، دو گزینه «تروریستهای بنیادگرای اسلامی» و «نهادهای امنیتی دولتی» را مطرح میکنند و البته بتدریج، شواهد در جهت تایید گزینه اول افزایش مییابد.
مهمترین شاهد مستند تاکنون، اطلاعیهای منسوب به گروه القاعده است که روز جمعه در برخی پایگاههای اینترنتی پاکستان منتشر شد و در آن، این شبکه بینالمللی تروریستی مسوولیت ترور بوتو را برعهده گرفت. القاعده در این اطلاعیه اعلام کرد که همچنان به عملیات انتحاری در پاکستان ادامه میدهد. شبکه تلویزیونی «اسکای نیوز» نیز در این زمینه از تحقیقات پلیس فدرال آمریکا (FBI) خبر داد و به نقل از آن نوشت که گروه القاعده مسوولیت ترور بینظیر بوتو را پذیرفته است.
این اخبار در حالی منتشر میشود که همزمان، «مصطفی ابویزید»، رهبر القاعده در پاکستان خشنودی خود را از موفقیت علمیات ترور بوتو اعلام کرده است.
با این حال، سخنگوی وزارت کشور پاکستان گفته که مقامهای این کشور از اطلاعیه گروه القاعده اطلاعی ندارند. «جاوید اقبال چیمه» در گفت وگو با خبرنگاران در اسلام آباد در عین حال احتمال داد که «عناصر افراطی نزدیک به القاعده و طالبان» عاملان ترور بینظیر بوتو باشند. هرچند، دولت پاکستان در جریان پذیرش مستقیم مسوولیت ترور خانم بوتو از سوی القاعده و یا گروه دیگری نیست.
وی با اعلام اینکه «دولت پاکستان گروههای تحقیقاتی امنیتی را برای شناسایی عاملان ترور خانم بوتو تشکیل داده»، وعده داد که نتایج این تحقیقات بزودی اعلام خواهد شد.
تایید نشدن رسمی خبر دخالت «القاعده» در ترور بوتو، ظاهرا به آن دلیل صورت میگیرد که منابع امنیتی پاکستان شواهدی در دست دارند که بر مبنای آن، لشکر «جهنگوی» شاخه نظامی حزب تروریستی سپاه صحابه در این ترور دست داشته است. گروهی که در سالهای اخیر به متحد اصلی القاعده در پاکستان تبدیل شده و در دهه گذشته، بارها با حملات تروریستی به نیروهای دموکرات و حتی اتباع بیگانه، دموکراسی لرزان پاکستان را در اختیار حکومت نظامی «پرویز مشرف» قرار داد.
اما گزینه دوم – یعنی دست داشتن «نهادهای امنیتی دولتی» در ترور بوتو- تا چه حد جدی است؟ تحلیلگران سیاسی پاکستان اغلب چنین نظری ندارند. آنها معتقدند که حکومت مشرف با وجود ساختار نظامی-امنیتی خود، میداند که ترور بینظیر بوتو موجب هرج و مرج و دسته بندیهای عمیق بین مردم این کشور میشود، زیرا بوتو از ایالت سند در جنوب پاکستان است منطقهای که بین آن و ایالت پنجاب بزگترین ایالتهای پاکستان نوعی حساسیت تاریخی وجود دارد.
به هرحال، آنچه مورد توافق همه صاحبنظران است، اینکه روزهای آینده و پس از تدفین بوتو نگرانی فراوانی برای وقوع ناآرامیها وجود خواهد داشت. چنانکه «نواز شریف» دیگر رهبر اپوزیسیون پاکستان که تصمیم داشت وارد شهر لارکانه زادگاه بوتو شود و در مراسم تدفین وی شرکت کند، در آخرین لحظات به توصیه نهادهای امنیتی این برنامه را لغو کرد.
حضور بیش از نیم میلیون نفر از هواداران بوتو در زادگاه وی باعث شده تا حضور در این منطقه برای هر مسؤول دولتی و یا حزب سیاسی مخالف بوتو دشوار و ناامن باشد.