*نـشـسـت مـشـتـرک حــبــیــبــی و ســلامــتــی در ایــســنــا*
*نظام از تضارب افکار ضرر نمیکند
*باید قانون رعایت و زمینه رقابت سالم فراهم شود
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: سیاسی
محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی، و محمد سلامتی، دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران و در نشستی مشترک ضمن طرح دیدگاههای تشکل متبوع خود در ارتباط با مسایل سیاسی روز، به پرسشهای خبرنگاران ایسنا پاسخ گفتند.
حبیبی و سلامتی که در فضای سیاسی در دو قطب مخالف در برابر هم قرار دارند، در این نشست که به مناظرهای آرام و صمیمی بین آنها تبدیل شد، علاوه بر طرح اختلاف دیدگاههای احزاب اصولگرا و اصلاحطلب، به طرح برخی اشتراک نظرها بین جناحهای سیاسی کشور به ویژه درقبال مسایل کلان نظام نیز پرداختند.
به گزارش ایسنا، متن سخنان سلامتی و حبیبی در این نشست، که بعضا در پاسخ به اظهارات یکدیگر مطرح کردهاند، به این شرح است:
دبیر کل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی تاکید کرد که در بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات تنها باید به استعلامهای مراجع چهارگانه مشخص شده در قانون استناد کرد.
محمد سلامتی که در نشستی در خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به همراه «محمدنبی حبیبی»، دبیر کل حزب موتلفه اسلامی شرکت کرده بود، درباره تحلیلهای خود از هشتمین دورهی انتخابات مجلس شورای اسلامی با بیان این که انتخابات نماد دموکراسی است، انتخابات مجلس را از اهمیت خاصی برخوردار دانست.
تضارب آرا عامل از بینبردن ضعفها
محمد سلامتی با بیان این که انتخابات مجلس، شوراها و... کانالهایی هستند برای آنکه مردم سرنوشت خود را رقم بزنند، افزود: طبق بند 8 ماده اصل 3 قانون اساسی مردم در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود باید مشارکت داشته باشند؛ چرا که کشور متعلق به همه آنهاست؛ بنابراین آنها باید آنچنان که صلاح میدانند در چارچوب همین قانون اساسی، آیندهی خود را تعیین کنند.
وی ادامه داد: در جامعهای مانند جامعهی ما که دیدگاههای متفاوت وجود دارد کسی نمیتواند بگوید همهی گروهها و شخصیتها باید یکجور فکر کنند، این کار عملی نیست و موجب نوعی رکود و رخوت میشود.
وی تصریح کرد : این دیدگاههای مختلف هستند که میتوانند با یکدیگر تلاقی کنند و موجب رشد شوند و ضعفها را از بین ببرند؛ چرا که فرد یا دیدگاهی که به نقد کشیده میشود میتواند خود را جامعتر عرضه کند؛ به ویژه وقتی که میخواهد برای مردم به عنوان برنامهای ارائه شود.
سلامتی ادامه داد: در آستانهی انتخابات، جناحهای مختلف حضور مییابند و دیدگاههای یکدیگر را نقد میکنند. این موضوع موجب میشود هریک سعی کنند برنامههای خود را ارتقا بخشند که در کل به نفع مردم است. مردم چند صباحی به برنامهی یک جناح و چند صباح به برنامهی جناح دیگر رای میدهند؛ در واقع مردم منتظرند ببینند نخبگان چه برنامههایی را ارایه میدهند و بر اساس آن تصمیم بگیرند. هریک از جناحها و تشکلهای سیاسی دیدگاههای خاصی دارند که در عرصهی اقتصادی، سیاست داخلی، سیاست خارجی، اجتماعی و ... بروز و ظهور پیدا میکند و مجموعه همین دیدگاههاست که نشاندهندهی دیدگاه یک جبهه یا تشکل سیاسی خاص است.
اصلاحطلبان و عدالت با شیوهای متفاوت
دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران در ادامه به تشریح دیدگاههای جبههی اصلاحات پرداخت و گفت: جبهه اصلاحات در عرصهی اقتصادی، محور عدالت را مد نظر قرار میدهد و بر اساس توسعهی اقتصادی در جهت ارتقای توان اقتصادی برای رقابت در عرصهی جهانی تلاش میکند، همچنین معتقد است در ارتباط با سیاست خارجی نیز باید سعی بر تشنجزدایی باشد؛ یعنی ارتباط عمیقتری با کشورهای جهان برقرار شود، به این علت که آنها آسودگی خاطر پیدا کنند و زمینهای برای جذب سرمایههای خارجی فراهم شود و بنبستهای بینالمللی فراروی ما راحتتر قابل رفع باشند، همچنین در عرصهی رقابتهای جهانی بهتر بتوانیم فعالیت کنیم.
آزادی؛ آگاه کننده مردم
وی ادامه داد: در سیاست داخلی نیز اصلاحطلبان به آزادیهای در چارچوب قانون اساسی و قانون مصوب مجلس معتقدند. اعتقاد دارند. همین آزادیهاست که موجب تعاطی افکار و باعث میشود مردم آگاهتر شوند تا بهتر بتوانند تصمیم بگیرند؛ البته وقتی میگوییم آزادی، در چارچوب قانون اساسی و قوانین مجلس است، در برابر این نظر دیدگاه کسانی وجود دارد که به آزادی معتقد نیستند؛ آنها برای خودشان مقام خاصی قائلند و تصمیمی که میگیرند انتظار دارند مردم نیز از آنها تبعیت کنند؛ البته ممکن است این تفکر در مقطعی بسیار سفت و سخت ارائه شود، اما پس از تعاطی افکار و مواجهه با افکار عمومی، تعدیل شود.
سلامتی ادامه داد: وقتی میگوییم باید به رای مردم توجه شود و یا حضرت امام (ره) میفرمودند « ملاک رای مردم است»، در برابر کسانی آن را مطرح میکنیم که به رای مردم معتقد نیستند و خود را در سطح آگاهی بالاتری میدانند و گمان میکنند مردم اطلاع کافی ندارند و شرایط را خوب درک نمیکنند. آنها میگویند "ما وقتی میگوییم باید به فلان کاندیدا رای داده شود، مردم باید تبعیت کنند؛ چرا که این امر به مصلحت آنهاست". این نیز نوعی تفکر است که دقیقا در برابر طرز تفکر اصلاحطلبی قرار دارد که معتقد است مردم باید بر سرنوشت خود حاکم باشند.
به گزارش ایسنا این فعال سیاسی با بیان اینکه شیوهی عدالتطلبی اصلاحطلبان، شیوه به کار بردن مکانیزمهای پیشرفته است، ادامه داد: در حوزه اقتصادی، همه به دنبال عدالت هستند؛ اما اصلاحطلبان معتقدند این امر با استفاده از مکانیزمهای پیشرفته مانند توسعه صنایع و ایجاد اشتغال امکانپذیر است، همچنین آنها معتقدند تامین اجتماعی را باید تعمیم داد تا کسی دغدغه و نگرانی آینده را نداشته باشد؛ البته شیوهی دیگری نیز وجود دارد که در برابر شیوهی عدالتطلبی اصلاحطلبان قرار میگیرد و آن این است که پولدارها باید به بیپولها کمک کنند تا عدالت رعایت شود، البته این دیدگاه نیز به دلیل برخورد اندیشهها با آن امروز کمی تعدیل شده؛ اما هنوز تغییر اساسی پیدا نکرده است.
تعریف ما از رقیب سیاسی ...
دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه تعریف شما از رقیب در عرصهی سیاست چیست؟ گفت: در جوامع مختلف، وجود تفکرات متعدد واقعیتی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت؛ البته وجود دیدگاههای مختلف در این خلاصه نمیشود که من یک فکر دارم و مثلا آقای نبی حبیبی یک نوع فکر دیگر، واقعیت این است که ما نمایندگان اقشار وسیعی هستیم که بخشی از آنها دیدگاههایشان شبیه اصولگرایان و بخش دیگر شبیه اصلاحطلبان است و این اقشار مختلف در یک جامعه زندگی میکنند و میخواهند جامعه را پیش ببرند؛ اما هر کدام فکر میکنند با دیدگاه و تفکر آنها جامعه سریعتر پیش میرود لذا سعی میکنند از فرصتها و امکانات استفاده کنند تا دیدگاههای خود را بر جامعه مسلط کنند که آن هم از طریق کسب قدرت عملی میشود و اینجاست که دیدگاههای مختلف برای حاکمیت با هم رقابت میکنند البته آنها نمیتوانند برای منافع و دیدگاههای خود با هم بجنگند، بلکه باید مسالمتآمیز با هم رفتار کنند که البته تحقق این امر مستلزم آن است که با هم بنشینند و تبادل نظر کنند، اگر ببینند به جایی نمیرسند باید به رای و نظر اکثریت احترام بگذارند و آنچنان که اکثریت میخواهند جامعه را شکل دهند و البته پذیرش هر دیدگاه مستلزم پذیرش مسائل دیگر هم هست؛ مثلا کسی که معتقد است اقتصاد صنعتی پیشرفته باید در ایران توسعه یابد بداند لازمهی آن ارتباطات قوی با خارج از کشور است تا بتوان تکنولوژی وارد کرد و توان رقابت را بالا برد و در نهایت بتوان صادرات را افزایش داد که این خود مستلزم تشنجزدایی است. در داخل کشور نیز مستلزم این است که گروهها، شخصیتها و احزاب بتوانند راحت حرف خود را بزنند؛ یعنی آزادی اندیشه وجود داشته باشد؛ پس اینها همه به هم مرتبط هستند.
دبیر کل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران اضافه کرد: در عین حال دیدگاه دیگری وجود دارد که میگوید ما باید درها را به روی دیگران ببندیم و از امکانات داخلی استفاده کنیم؛ چون ممکن است وابسته و همچنین مورد تهاجم فرهنگی واقع شویم و مشکلات عدیدهای برایمان ایجاد شود.
فقط مراجع چهارگانه...
سلامتی در ادامه درباره مسائل انتخابات آینده مجلس و ضرورت رعایت قانون و آزادی انتخابات با بیان این که شورای نگهبان، هیاتهای نظارت و اجرایی ( خصوصا هیاتهای نظارت و اجرا که در این انتخابات از یک جناح فکری هستند) نباید برخورد جناحی داشته باشند ، از برخی روشهایی که تا کنون در پیش گرفته شده انتقاد کرد و گفت: البته حرف ما این نیست که بهگونهای رفتار شود که به نفع ما باشد بلکه میخواهیم قانون رعایت و زمینه رقابت سالم ایجاد شود تا انقلاب تقویت شود و مردم احساس کنند رایشان به حساب میآید. تردیدی نیست که دلسوزان انقلاب نیز همین آرزو را دارند؛ پس این یک انتظار جناحی نیست، بلکه ناشی از توجه به ارزشهای اسلامی است؛ ارزشهایی که همیشه آرزوی حاکمیت آنها را داشتهایم و در پی آن بودیم که مسلمانان قدرت را در دست بگیرند تا حکومتی داشته باشیم که مثلا با یک قوه قضاییه به قدری عادلانه عمل کند که به اصطلاح «مو را از ماست بیرون بکشد.»
سوءاستفاده از قدرت یعنی خیانت
وی افزود: ما به دنبال تحقق این شعارها بودیم؛ پس باید در جهت تحقق آنها بکوشیم و اگر این کار را نکنیم به مردم و اسلام خیانت کردهایم؛ یعنی هر نوع سوءاستفاده در زمانی که قدرت در اختیار یک جناح است به نفع شخص و دیدگاه خاص خیانت است و متاسفانه ما چنین مشکلاتی را همواره سر راه داشتهایم.
دبیر کل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران ادامه داد: امیدواریم در انتخابات مجلس هشتم شاهد برخی اتفاقات نباشیم؛ در واقع اگر فضای رقابت سالم باشد برای ما آن چه مهم خواهد بود، رای مردم است و فرقی نمیکند کدام جناح پیروز شود.
سلامتی در ادامه با اشاره به اظهارات حبیبی گفت: وقتی میگوییم کشور دارای قوانین و مقرراتی است که باید اعمال و اجرا شود، یعنی هر حرکتی که انجام میشود باید بر اساس تحکیم و تقویت پایههای نظام و در چارچوب قانون باشد؛ به همین دلیل هم حضرت امام (ره) سال 60 را سال قانون نامیدند؛ چراکه وقتی قانون رعایت میشود میتوان اعتماد کرد که هرج و مرج نیست و کارها حساب و کتاب دارد، درغیر اینصورت وقتی سلیقه اعمال شود کارها بیحساب پیش میرود و در نتیجه بیاعتمادی پیش میآید .
عملکرد فراقانونی موجب بیاعتمادی مردم میشود
سلامتی تاکید کرد که مساله بررسی صلاحیتها را قانون دقیقا مشخص کرده است و اگر به تقویت نظام معتقد باشیم باید آن را رعایت کنیم و خارج از آن کاری نکنیم زیرا بیاعتمادی ایجاد میشود و طبق ماده 28 قانون انتخابات فقط نظر چهار مرجع استعلام یعنی وزارت اطلاعات، دادستانی کل ، ثبت احوال و اداره تشخیص هویت پلیس بینالملل میتواند برای هیاتهای اجرایی ملاک باشد.
سلامتی در ادامه با اشاره به تبصره 50 قانون انتخابات اضافه کرد: در این بخش از قانون آمده است که رد صلاحیت داوطلبان باید مستند و بر اساس اسناد معتبر باشد و باید دقیقا بر اساس دادههای این مراجع مستند باشد و چنانچه غیر از این عمل شود، همه چیز به هم میریزد؛ اما یک طرز تفکر قانون را قبول ندارد و سعی میکند دیدگاه خود را برجامعه تحمیل کند. همین خصیصه موجب شد در انتخابات دورهی دوم مجلس شورای اسلامی یک تشکل برای شهرستانها کاندیدا مشخص و به مردم تاکید کند به آنها رای بدهند که البته امام مانع از این کار شدند و نتوانستند پیروز شوند. این یک طرز تفکر است، اما این گونه فکرکردن در قالب این آزادیها و رقابتهای سالم نمیگنجد.
خلا قانونی حضور نمایندگان احزاب در شعب رفع شود
سلامتی در بخش پایانی سخنانش با تایید گفتههای حبیبی درباره حضور ناظران احزاب در پای صندوقها گفت: بله! فرمایش آقای حبیبی کاملا درست است. ما در این زمینه خلا قانونی داریم ، که باید آن را از بین برد؛ اما مشکلی برای احزاب ایجاد نمیکند، چون کاندیداها که نمایندگان خود را معرفی میکنند میتوانند توسط احزاب سازماندهی شوند.
همه برای اعتلای وطن کار کنیم
سلامتی همچنین، نقد دلسوزانه را یکی از اقدامات اساسی احزاب دانست و خاطرنشان کرد: احزابی که در عرصه سیاسی فعالیت میکنند نه فقط در ارتباط با رقیب بلکه در ارتباط با هر کاری که احیانا ممکن است در چارچوب قانون و ارزشها عمل نشود، واکنش نشان دهند، به عنوان مثال چه عیبی دارد موتلفه عملکرد دولتی را به آن معتقد است، نقد کند. این کار مشخص میکند موتلفه میخواهد کار مردم راه بیفتد. در عین حال ما نیز باید چنین کاری را انجام دهیم، که البته انجام میداددیم، مثلا زمانی که دولت اصلاحات روی کار بود، من در زمانی که احساس میکردم در مسیری که لازم است کارها پیش نمیرود، اقتصاد دولت را نقد میکردم، این با تخریب البته متفاوت است؛ بنابراین مهم نیست همگی همفکر باشیم، مهم این است که کارهایی در جهت اعتلای منافع جامعه انجام دهیم.
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی با بیان اینکه " معتقدم نظام اسلامی هیچگاه از تضارب افکار ضرر نخواهد کرد" گفت: علت این اعتقاد بالا بودن ظرفیت تضارب فکری و وجود بنیه فکری و عقیدتی در نظام اسلامی است.
محمدنبی حبیبی با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) و شرکت در نشستی با موضوع انتخابات آتی افزود: معتقدم نگرانی برخی از باز بودن فضای تضارب فکری در نظام اسلامی از جانب کسانی است که نظام اسلامی را به درستی نشناختهاند.
هیچ تفکری نمیتواند از برخورد طیفهای مختلف، مقابل یا متضاد خود مصون بماند
وی که به همراه محمد سلامتی دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران در این میزگرد شرکت داشت، خاطرنشان کرد:
نفس دعوت شما از ما( حزب موتلفه اسلامی ) و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی را خوب میدانم و راجع به مسائل فکری معتقدم که مخصوصا با گسترش رسانهیی که در جهان اتفاق افتاده است، هیچ تفکری نمیتواند از برخورد طیفهای مختلف، مقابل یا متضاد خود مصون بماند؛ یعنی اگر کسی فکر کند که با دیوار کشیدن دور یک فکر، میتواند آن فکر را مصون نگه دارد اشتباه میکند.
آزادی را در چارچوب ارزشهای اسلامی و قانون اساسی قبول داریم
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی درباره دیدگاه اصولگرایان در مورد بحث آزادی که در بیانیه اخیر جبهه متحد اصولگرایان نیز بر آن تاکید شده است، با استنباط از اظهارات دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی مبنی بر اینکه " به آن دسته از آزادیهایی که در چارچوب قانون اساسی باشد، پایبندیم" اظهار کرد: ما با بیبندوباری مخالفیم و آزادی در چارچوب ارزشهای اسلامی و قانون اساسی برای ما معتبر است. وگرنه ممکن است بعضی از آزادیها بیبندوباری هم نباشد ولی در چارچوب قانون اساسی هم قرار نگیرد.
وی با تاکید بر اینکه " ما با این نوع آزادی نه در حدود9 / 99 درصد و بلکه صددرصد موافقیم" گفت: معتقدیم راه رشد بندگان خدا برای طی کردن مسیرهای متعالی این است که آزادانه فکر و آزادانه راه مورد نظر خود را انتخاب کنند. منتهی ما هم اعتقادمان بر این است که اگرچه با توجه به تعاریف مختلفی که از آزادی وجود دارد، مطالعهکنندگان آن نیز دچار تحیر خواهند شد، ولی هرکسی با هر مکتبی ـ که ادعا میکند طرفدار آزادی است ـ باید اول از همه مبانی فکری را که به آن معتقد است تعریف کند، بنابراین در این مقوله اصلا اختلافنظری میان ما وجود ندارد و معتقدم آن نگرانی که ایشان(سلامتی) اشاره کردند درست مقابل کسانی است که آزادی را با بیبندوباری یکی میدانند و میگویند هر شخص و هر گروهی هر کاری را که خودش خوب میداند، باید انجام دهد.
پایبندی ما به احکام الهی با رای مردم بالا و پایین نخواهد شد
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی با بیان اینکه " ممکن است برای تحقق این تعریف در جامعه اختلافاتی بوجود بیاید" در بیان مثالی گفت: یکی از مواردی که درباره تحقق شرط آزادی گفته میشود، این است که اکثریت مردم هرچه گفتند، معتبر باشد و اگر اقلیتی در مقابل آن بایستند، خلاف آزادی اتفاق میافتد. من(حبیبی) و سلامتی نیز آزادی را در چارچوب ارزشهای اسلامی و قانون اساسی بیان کردیم و در این رابطه نیز با هم همفکری داریم. به عنوان مثال اگر همین الان در بسیاری از جوامع غربی رای بگیریم که مشروب الکلی آزاد و یا ممنوع باشد، یقین دارم که اکثریت با تحریم مشروبات الکلی مخالف خواهند بود. در اینجا اگر آزادی را به این محدود کنیم که هرچه اکثریت گفتند، باید اجرا شود من(حبیبی) و سلامتی مسلمان با مشکل مواجه میشویم؛ چرا که به هر حال شرب مشروب الکلی با موازین الهی مغایرت دارد و اگر تمام مردم زمین دور هم جمع شوند و به شرب خمر رای دهند من و سلامتی مسلمان با این رای مخالفت خواهیم کرد و دراین جا هیچ خلاف آزادی هم اتفاق نیافته است؛ چراکه ما به احکام الهی پایبندیم و پایبندی ما با رای مردم بالا و پایین نخواهد شد.
وی با بیان اینکه " گاهی ممکن است، اعتقادات مذهبی ما با رای جامعه نمونهیی راجع به مسالهای در آن رای گرفته شده است، تضاد پیدا کند، اینجا معتقدم اگر به حکم مذهبی خود عمل کنیم خلاف آزادی اتفاق نیافتاده است" ادامه داد: وقتی بحث مشورت را مطرح میکنیم، میخواهیم بگوییم که باید به یک نظر درستتر برسیم؛ چرا که با مشورت عقل یک نفر را به عقل توده مردم تبدیل کردهایم و در این صورت امیدواریم که به یک نظر صحیحتر دست پیدا کنیم.
دموکراسی گاهی میلنگد
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی اظهار کرد: اگر برای ما ثابت شد یک حکمی واقعا حکم خداست (چون یک وقت ممکن است از قول خدا هم دروغ بشنویم) در اینجا این بحث پیش میآید، که این حکم را به رای مردم بگذاریم یا نه؟
وی تصریح کرد: یکی از جاهایی که دموکراسی لنگ است و ظرفیت پاسخگویی به خصوص در مقابل احکام الهی را ندارد، اینجاست. یعنی در جاهایی که میخواهیم حکم الهی محرزی را به مشورت با مردم بگذاریم و بگوییم خوب است یا بد؟
حبیبی با بیان اینکه " این بحث من درباره آزادی پاسخ سلامتی نبود" گفت: معتقدم تعریف غربیها از دموکراسی مخصوصا وقتی بحث احکام اسلامی پیش میآید، ظرفیت کاملی را ندارد؛ چراکه خدا برای فرستادن پیامبر(ص) و همچنین صادر کردن یک حکم با هیچکس مشورت نمیکند. خداوند حکمش را صادر و به وسیله پیغمبرش ابلاغ میکند و در این جا موازین دموکراسی غربی رعایت نشده است و یکی از لنگیهای دموکراسی از نظر من همین قضیه است.
باید بتوانیم اقتصاد را مردمی کنیم
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی در ادامه این میزگرد درباره دیدگاه اقتصادی تشکل متبوعش خاطرنشان کرد: همانطور که معتقدیم شریک بودن مردم در سیاست ضامن تداوم انقلاب است، در اقتصاد هم همین اعتقاد را داریم. وقتی از اقتصاد صحبت میکنیم تجربه شکست خورده تفکرات سوسیالیستی را داریم که در آن همه چیز دولتی است و عامه مردم در این سیستم کارت زن دولت هستند و این نوعی از تفکر شکست خورده است. در این راستا باید گفت که یک نوع از اقتصاد بدون برقراری یک شرایط نسبتا مساوی برای عامه مردم فضای اقتصادی را فضای تاخت و تاز گردن کلفتها میکند که این همان تفکر کاپیتالیستی و سرمایهداری است. در این سیستم پول حرف اول را میزند و هرکس به هر علتی امکانات مالی بیشتری داشته باشد و سرمایهدار حق دارد هر کاری را که میخواهد را انجام دهد.
وی تاکید کرد: باید بتوانیم اقتصاد را مردمی کنیم؛ به این شکل که دولت سیاستگذار، برنامهریز و کنترل کننده بوده و فقط در استثنائات مباشرت کند؛ چراکه نمیتوانیم بگوییم دولت مطلقا در هیچ شرایطی و در هیچ امر اقتصادی حق ورود نداشته باشد اگر قاعده را بر این بگذاریم که اقتصاد دست مردم بوده و کنترلش به دست دولت باشد و دولت نیز عرصه متعادلی برای مردمی که استعداد و سرمایه دارند را فراهم کند، فضای مطلوبی پیش خواهد آمد.
پیاده کردن سیاستهای اصل 44 باعث رونق اقتصادی خواهد شد
وی همچنین با اشاره به اصل 44 قانون اساسی گفت: سیاست اصل 44 قانون اساسی که با تاکید مقام معظم رهبری قرار است پیاده شود، میخواهد به همین کار دامن بزند و ما را از اقتصاد دولتی (عمدهی اقتصاد هماکنون دست دولت است و عمومی نشده است) دور کند. باید بتوانیم زمینههایی را فراهم کنیم که با پیاده کردن سیاستهای اصل 44، مردم با توجه به استعدادهایشان و به تناسب لیاقت خود، از استعدادهایی که خداوند بینشان توزیع کرده بهرهمند شوند، یک نوع عدالت را برقرار کردهایم.
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی با تاکید بر اینکه " سران موتلفه اسلامی از اول انقلاب تاکنون به این مطلب اعتقاد داشتهاند" ادامه داد: هماکنون نیز معتقدیم که پیاده کردن سیاستهای اصل 44 باعث رونق اقتصادی خواهد شد. ما به آن رونق اقتصادی معتقدیم که ضمن رعایت موازینی که اشاره کردهام، نگاه صادراتی داشته باشد و باید توجه داشت که اگر تولیدات اقتصاد ما تولیداتی نباشد که بتواند در بازار جهانی رقابت کند، محکوم به شکست است و معتقدم اگر میتوانیم سطح کالایی را که تولید کردیم، بالا ببریم حتی اگر در داخل کمبود هم داشته باشیمف به نفع ماست که آن کالا را از طریق دیگر وارد کنیم؛ چراکه در ***این صورت آن بازار را از دست نخواهیم داد.
رقابت سالم در عرصه انتخابات باید بر اساس مبانی اصولگرایی و اصلاحطلبی تعریف شود
حبیبی همچنین درباره ملزومات یک رقابت سالم در عرصه انتخابات با بیان اینکه " معتقدم اگر بخواهیم پاسخ دقیقی به این سوال بدهیم اول از همه باید از مبنای خود تعریف دقیقی ارائه دهیم" خاطرنشان کرد: اگر این تعریف را ارائه ندهیم، هیچ کدام نمیتوانیم بگوییم که با چه مخالفت و یا رقابت میکنیم.
وی تاکید کرد: ما در اصولگرایی چند اصل مهم داریم و به آن پایبندیم، منتهی نمیگوییم که به این اصول فقط ما که مشهور به اصولگرایی هستیم، پایبندیم؛ چراکه در اردگاه اصلاحطلبان نیز افراد و تشکلهایی هستند که همین اصول را قبول دارند، همانطور که طرفداری از آزادی در انحصار اصلاحطلبان نیست و همه میتوانند تعریفی از آزادی بر اساس قانون اساسی داشته باشند. اما قاعدتا در هر صورت طرفداران اصلاحات و ما باید هر دو تعریفی از مبانی خود داشته باشیم.
حبیبی گفت: به فرض اینکه مبانی ما مشترک باشد؛ ـ که در برخی موارد این چنین است ـ اعتقاد ما بر این است که اختلاف سلیقهها در اجراییات و جزئیات پیش میآید و اصلا نباید انتظار داشت که همه یک جور فکر کنند. چنان که در یک خانواده فرزندان با یک پدر و مادر و با یک سقف اختلاف نظر پیدا میکنند اما روی کیان خانواده دعوا نمیکنند در نتیجه معتقدم باید اول تعریف دقیقی از مبانی انجام گیرد.
همه باید به حق مردم در اداره امور کشور پایبند باشیم
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی درباره انتظار جناح اصولگرا از اصلاحطلبان گفت: مسلم است که ما در اداره کشور و در موارد مهمی چون قانون اساسی حق داریم با رای مردم حرکت کنیم. اعتقاد من بر این است که در چنین مواردی و آنجایی که رای مردم تعیین کننده است، همگی ما به این تصریح قانون اساسی باید پایبند باشیم. من میخواهم از این موقعیت پیش آمده این استفاده را کنم که برای تحقق جمهوریت نظام و اینکه مردم شفافتر از گذشته پای صندوقهای رای بیایند، باید احزاب مقتدری وجود داشته باشند، منتهی این احزاب باید دو خصوصیت داشته باشند؛ یکی اینکه برای اداره کشور برنامه و فرمول داشته و از کلیگویی پرهیز کنند و دیگری اینکه یا کادرسازی کرده باشند یا اینکه کادرهای ساخته شده را در چارچوب تفکرات خود به کار گیرند و بعد از این نیز باید گفت حزبی میتواند مدعی شود که میتواند اداره کشور را به عهده بگیرد که مشخص کند با چه کسانی میخواهد چنین کاری را انجام دهد.
وی تصریح کرد: باید قبول کنیم که متاسفانه ـ البته در حال حاضر ـ احزاب با این اقتدار و در این سطح وجود ندارد. احزاب خانوادگی نیز هیچ خاصیتی ندارند و بدون برنامه نمیتوانند کاری کنند. البته ما با تعدد احزاب مخالف نیستیم، ولی وقتی میگوییم یک حزب هستیم باید تعریفی از حزب نیز ارائه دهیم و بگوییم اصلا حزب به چه معناست.
حبیبی خاطرنشان کرد: اگر احزاب با چنین توانایهایی به میدان رقابت وارد شوند و مردم هم با شنیدن پاسخ کامل به این سوالات، پای صندوقهای رای بیایند ما شاهد یک نوع پیشرفت ضمانت شده در مسائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی خواهیم بود.
رقابت الفاظ باید به رقابت برنامهها تبدیل شود
وی با تاکید بر اینکه " در حال حاضر در کشور بیشتر سخنرانیها کارساز است و رقابت الفاظ به چشم میخورد" گفت: باید قبول کنیم هم در جبهه اصلاحات و هم در جبهه اصولگرایان به اندازه کافی با مردم برنامهیی و مدیریتی حرف نزدهایم.
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی خاطرنشان کرد: سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز در این راستا همانطور فکر میکند که حزب موتلفه اسلامی فکر میکند. مهم این است که خطوط قرمز مشترک و قانون اساسی برای هر دو قابل قبول باشد.
وی با بیان اینکه " در انتخابات باید فضایی فراهم شود که هرکس در چارچوب قانون اساسی حرف و فرمولی برای اداره کشور دارد، بزند." گفت: در این صورت رقابت الفاظ به رقابت برنامهیی تبدیل خواهد شد. اگر در کشور ما این حجم از آزادی را نداشته باشیم که پایبندان به قانون اساسی ولو با اختلاف سلایق نتوانند حرفهای خود را بزنند و بعد انتخاب کنند این انتخاب، انتخاب پختهای نخواهد بود.
هم ما و هم رقیب ما در ارائه برنامه اداره کشور ضعف داریم
حبیبی همچنین با بیان اینکه " فرق بین انتقاد و تخریب کاملا مشخص است و تخطئه، فحش دادن و تخریب در شان هیچ حزب مقتدری نیست" گفت: اگر این انتظار را داشته باشیم که باید توانایی احزاب به میدان بیاید و مدیران معرفی شوند، از تخریب جلوگیری و سلامت انتخابات در این صورت تضمین خواهد شد.
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی تاکید کرد: انتقاد هم به خود ما بر میگردد و هم به رقیب ما، هم ما و هم رقیب ما در ارائه تواناییهای خود در ارائه برنامه برای اداره کشور و کادرسازی ضعف داریم.
شورای نگهبان را از هرگونه برخورد جناحی مبرا میدانم
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی همچنین درباره بخشی از سخنان دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی مبنی بر نحوه عملکرد شورای نگهبان گفت: باور من در این خصوص مقابل باورهای جناب آقای سلامتی است؛ چرا که اگر به دورههای مختلف انتخابات مجلس مروری داشته باشیم میبینیم که اکثریت قاطع و تعیین کننده مجلس سوم دست گروههای چپ آن زمان بود با همین شورای نگهبان، و اکثریت قاطع دوره چهارم مجلس به دست جناح اصولگرای فعلی افتاد. انتخابات مجلس پنجم که از هر دو جناح در آن حضور داشتند و مخصوصا مستقلها نفوذ پیدا کردند، همین شورای نگهبان حاضر بود. در مجلس ششم هم اکثریت قاطع به دست اصلاحطلبان بود، با همین شورای نگهبان. در مجلس هفتم نیز اکثریت قاطع اصولگرایان حضور داشتند و همین شورای نگهبان حاکم بود. حالا باید گفت که چنین شورای نگهبانی که از فیلتر آن کسانی گذشتند که وقتی وارد مجلس میشدند در برخی دورهها اکثریت قاطع برای یک جناح بود و در دورهای دیگر از جناح دیگر چطور میتوان آن را به برخورد جناحی متهم کرد.
حبیبی در عین حال افزود: ضمن اینکه سلامتی حق دارد ابراز عقیده کند و هر دو هم میتوانیم حرفهایمان را بزنیم و در این راستا مردم به هر قضاوتی رسیدند قبول داشته باشیم. واقعا شورای نگهبان را از هرگونه برخورد جناحی مبرا میدانم و این را هم ما و هم دوستان ما در اردوگاه اصلاحطلبان باید قبول داشته باشیم.
هیچ کس نمیتواند نسبت به اصل انقلاب بیتفاوت باشد
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی اظهار کرد: مراکزی که میخواهند برای انقلاب تصمیم بگیرند، ملاکشان باید مصلحت انقلاب باشد ولی برخی (منظورم پاسخ به اظهارات سلامتی نیست) میخواهند مردم و دستگاهها نسبت به اصل انقلاب هم بیتفاوت باشد. هیچ کس نمیتواند نسبت به اصل انقلاب بیتفاوت باشد همانطور که کسی نمیتواند نسبت به تمامیت ارضی بیتفاوت باشد. یعنی وقتی دشمن به ثغور جغرافیایی ما حمله کند دیگر چپ و راست مطرح نیست و هرکس در این محدوده جغرافیایی، دین به معنای تدین و اگر ملیت را به معنای جغرافیای ایران قبول دارد، باید لباس رزم بپوشد.
وی با تاکید بر اینکه " اعضای شورای نگهبان به خاطر دنیای اصولگرایان و یا غیر اصولگرایان دین و آخرتشان را نمیفروشند" گفت: عمده ملاک آنها رضای خداست و این باور من است.
وی با بیان اینکه " مردم در دوم خرداد سال 76 و چهار سال بعد از آن برای دو بار به فرد مورد نظر خود رای دادند." ادامه داد: همین مردم زمانی دیگر بعد از دوره هشت سالهای که دولت دست اصلاحطلبان بود، به فردی اصولگرا رای دادند. ما یک شهرت اصولگرایی و یک شهرت اصلاحطلبی داریم که خیلیها با آن آشنا هستند اما اینکه بگوییم هر اصلاحطلب به اصول باور ندارد و هر اصولگرا، اصلاحات را قبول ندارد تقسیم بندی کاملا بیمبنایی است؛ چراکه ما کسانی را در میان اصولگرایان داریم که وجود روحیه اصلاحطلبی را جزء اصولگرایی میدانند و عکس این امر نیز صادق است. یعنی کسانی در اردوگاه اصولگرایان هستند که واقعا به همه اصولی که اصولگرایا ن به آن مدعی هستند، اعتقاد دارند ولی ممکن است درسلیقههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند. مهم این است که ما در مبانی چقدر تضاد داشته باشیم.
حبیبی گفت: تقسیم شدن اصولگرا و اصلاحطلب اگر به این معنا باشد که مثلا هرکس به خاتمی رای داده الزاما غیراصولگرا و هر کس به ناطق رای داده الزاما مخالف اصلاحات است، در اینجا لازم است افراد مطلع، افراد نامطلع را آگاه کنند و آنها را از این اشتباه بیرون بیاورند.
در مباحث اجرایی و نظارتی انتخابات مانع سوءاستفادهها شویم ولی دخالت نکنیم
وی همچنین درباره نحوه عملکرد دستگاههای اجرایی و نظارتی برای سلامت انتخابات و نقش احزاب در این بین گفت: آنچه که احزاب باید رعایت کنند، این است که در یک رایگیری آزاد از مردم، به نتیجه تسلیم باشند ولی درباره اینکه ما در دستگاههای اجرایی و نظارتی چه نظری اعمال کنیم، باید بگوییم که بهتر است احزاب در این بین دخالت نداشته باشند بلکه رقابت داشته باشند و از تهمت، افتراء و تخریب هم دوری و با مردم شفاف برخورد کنند و برنامههایشان را ارائه دهند.
وی افزود: وظیفه دیگری که داریم این است که اگر کسی خواست در دستگاه نظارتی و اجرایی با اقتداری که در دست دارد سوء استفادهای به عمل آورد، ما باید در این راه مانعی ایجاد کنیم، اما اینکه بگوییم چه نیروهایی را وارد دستگاههای اجرایی و نظارتی کنیم، کاری غیرقانونی است و احزاب چنین حقی را ندارند.
حبیبی همچنین درباره موارد مطرح شده اخیر در رابطه با عدم حضور نمایندگان احزاب پای صندوقهای رای گفت: در قانون به نمایندههای نامزدها از هر جناحی اجازه داده شده است که بتوانند پای صندوقهای رای نظارت داشته باشند. با همین قانون احزابی که نامزد دارند میتوانند نماینده مشخص نامزدهایشان را پای صندوقها ناظر بفرستند و احزاب از این جهت محروم نخواهند بود و در واقع به طور غیر مستقیم نظارت جدی دارند.
وی تاکید کرد: در قوانین فعلی ممکن است این مساله نقص قانون باشد و باید تلاش در جهت رفع آن صورت گیرد اما در حال حاضر نظر احزاب با همین قانون فعلی تامین میشود.
گفتوگواز خبرنگاران ایسنا: سالومه سعید و زهره شمس
انتهای پیام
یاد باد ان ارامش دولت ۸ ام یاد باد...