اولین نامه رئیسجمهور آمریکا به رئیسجمهور ایران پس از انقلاب
هرچند نامه ارسالی محمود احمدینژاد به بوش، نخستین نامه رسمی دولت ایران به آمریکاست، اما نخستین نامه رئیسجمهور آمریکا به ایران، در ماه جولای سال 1999 از سوی بیل کلینتون برای سید محمد خاتمی فرستاده شده است.
به گزارش خبرنگار «تابناک» از واشنگتن، کتاب «دوستان جفاکار و دشمنان وفادار» که سر و صدای زیادی در هأیت حاکمه آمریکا به راه انداخته است، اعلام میدارد که در تابستان هشت سال پیش، بیل کلینتون برای نخستین بار در تاریخ آمریکا، نامهای برای خاتمی فرستاده و از ایران برای حل مشکل انفجار برجهای الخبر در عربستان سعودی کمک خواسته و همچنین خواهان باز کردن درهای همکاریهای دوجانبه و مذاکرات مستقیم شده است.
کلینتون همچنین در این نامه اعلام نموده است که ایران یک کشور با تمدن کهن است و میتواند با آمریکا همکاری کند؛ بنابراین، این دو کشور که دارای فرهنگ و تمدن کهن هستند، میتوانند در برابر تهدیدات مشترک از جمله تروریسم با همدیگر همکاری داشته باشند و علیه این تهدید دوشادوش به پیکار برخیزند.
این نامه توسط «ریدل» به سلطان قابوس، پادشاه عمان در شهری در حومه پاریس تحویل و توسط وزیر خارجه عمان، یوسف بن علوی به تهران آورده شده است. همچنین در این باره، به وزیر خارجه عمان گفته شده بود که این نامه را شخصا به خاتمی تحویل بدهد.
ماجرای نامه یادشده به پرونده انفجار برجهای الخبر برمیگردد؛ زمانی که دولت سعودی و سفیرش در آمریکا، بندر بن سلطان تلاش بسیاری کردند، ایران را در این انفجارها مقصر اصلی نشان دهند. این اتفاقات و اتهامسازیها علیه ایران، باعث شد دولت کلینتون پس از این رخداد، قرارداد سرمایهگذاری کمپانی نفتی کونوکو در میدان نفتی سری ایران در خلیج فارس را که ارزش آن به بیش از دو میلیارد دلار میرسید، یکجانبه لغو کرده و قانون تحریم ایران به نام «ایلسا» را در کنگره آمریکا به تصویب برساند. به نوشته این کتاب، در آن مقطع ایران پاسخی به نامه کلینتون نداده است.
سفیر سعودی در آمریکا که بعدها وزیر اطلاعات و امنیت این کشور شده است، یک بازی را آغاز کرد؛ او به مقامات رسمی آمریکا گفت: شما به ما بگویید چه کاری میخواهید انجام دهید و بعد ما به شما خواهیم گفت، چه چیزهایی به دست آوردهایم و در پاسخ، ایندیک به بندر بنسلطان گفت: تا شما به ما اعلام نکنید چه چیزی به دست آوردهاید، ما نمیتوانیم به شما بگوییم چه کار میخواهیم انجام دهیم.
با توجه به اینکه آمریکا از همکاری نکردن عربستان سعودی درباره این موضوع و اتهامسازی علیه ایران آگاه بوده، سرانجام، دادگاه فدرال آمریکا، دو سال پس از انفجار برجهای الخبر، سیزده تبعه سعودی و یک لبنانی را در این بمبگذاری مقصر اعلام و علیه شماری از آنان، احکام غیابی صادر کرد.
|
پایان خبر |