کمتر از ۲۰ روز بعد از اینکه «محمدمهدی زاهدی» وزیر علوم به «آیت الله محمدتقی مصباح یزدی» قول داد در جهت اسلامی کردن فضای دانشگاه ها تلاش کند، روز گذشته دوباره عازم قم شد تا گزارشی از روند فعالیت هایش در این زمینه ارائه دهد.
وزیر علوم نیمه آذرماه روانه قم شد تا برای چگونگی مدیریت وزارتخانه تحت سرپرستی اش از رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) رهنمود بگیرد. در همین دیدار بود که مصباح یزدی از عدم پیشرفت قابل توجه در خصوص اسلامی شدن دانشگاه ها انتقاد کرد و زاهدی نیز به او قول داد «ظرف پنج سال آینده دانشگاه های کشور را اسلامی کند» آنچنان که «با برنامه ریزی های منسجم در پنج سال آینده به جایی برسیم که هنگام ورود به دانشگاه حس کنیم به یک دانشگاه اسلامی قدم گذاشته ایم.»
زاهدی با گنجاندن چنین برنامه یی در دستور کار از قم به تهران بازگشت و بلافاصله دست به کار عملیاتی کردن وعده اش شد. او در اولین اقدام «شورای اسلامی شدن دانشگاه ها» را تشکیل داد و حجت الاسلام «روح الله شاطری» را به ریاست آن برگزید. در حکم وزیر علوم خطاب به مسوول سابق نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه امیرکبیر آمده بود: «لازم است که با ابتکار و خلاقیت، آفرینش طرح های نو و اندیشه های نوین، در تقویت فضای علمی و فرهنگی آن شورا تلاش کنید تا ان شاءالله موجبات تحقق امر خطیر پیرایش چهره دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور به صفات عالیه اسلامی فراهم آید.»
زاهدی با تشکیل این شورا نخستین گام را در جهت تامین نظر تئوری پرداز معنوی دولتیان نهم برداشت و در قدم بعدی مصوب کرد کمیته پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری از وزارت علوم راجع به اسلامی شدن دانشگاه ها در وزارت علوم مستقر شود. زاهدی در نخستین همایش مسوولان بسیج دانشجویی دانشگاه های دولتی کشور در مشهد این خبر را اعلام کرد و گفت: «این راهبرد در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده و قرار است در سه حوزه استاد، متون درسی و دانشجو کارهای بزرگی آغاز شود.»
براین اساس، وظیفه کمیته پیگیری، «اصلاح آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاه ها، بازنگری در متون درسی و هماهنگی و ارتباط مستمر حوزه و دانشگاه» خواهد بود. به جز این، زاهدی در همان همایش خبر داد به زودی آیین نامه جدید نشریات دانشجویی به دانشگاه ها ابلاغ می شود تا «دیگر نشریات به صورت بی حساب و کتاب مجوز نگیرند.»
وزیر علوم پس از اقدامات وسیعی که در حوزه وزارتخانه تحت مسوولیتش انجام داد، دوباره روانه قم شد تا با ارائه گزارش عملکردش، از آیت الله محمدتقی مصباح تایید بگیرد.
به گزارش «ایسنا» رئیس موسسه پژوهشی و آموزشی امام خمینی(ره) نیز در این دیدار بر «تحول و تحرک» در سطح علمی کشور به عنوان یک نیاز جدید تاکید کرد.
وی گفت؛ «تحول، یک اصل کلی و با ارزش مطلق نیست اما درصورت نیاز به آن محتاجیم، ولی بروز اشتباه نیز از سوی هر گروهی محتمل است. بروز هرگونه اشتباه از سوی تصمیم گیران اصلی کشور می تواند به ضعف و زوال یک جامعه منجر شود زیرا در مقایسه با گروه های کوچک، نقش مهمی در اداره جامعه دارند.»
مصباح یزدی افزود: «انسان باید تحول را مدیریت کند و به آن جهت بدهد چون انسان و زندگی اجتماعی دارای تحول است و شرایط خاصی را در جامعه ایجاد می کند.» وی نیازهای جدید را یکی از عوامل ایجاد تحول خواند و ادامه داد؛ پیشرفت و تکنولوژی ایجاب می کند که در تحول بیندیشیم و آن را اداره کنیم و وظایف خود را در جهت مدیریت تحول به خوبی انجام دهیم.
مصباح یزدی با بیان اینکه مسائل تحول و اصلاح مربوط به همه ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره است و مهندسی کردن در این اصل بسیار دشوار است، افزود؛ «باید اصل تحول و اصلاح با جدیت بیشتر و برنامه ریزی بهتر و فراهم کردن مسائل مورد نیاز اعم از مالی و اجتماعی دنبال شود. منظورم از بعد فرهنگی، عقاید و اخلاق است و اصلی ترین رکن فرهنگ عقاید و اخلاق است که رابطه مستقیم با روحانیت دارد.»
مصباح یزدی با اشاره به فداکاری روحانیت در قرن اخیر افزود: «اگر این فداکاری در روحانیون نبود الان جامعه یی به عنوان جامعه اسلامی وجود نداشت، پس جامعه ما مدیون فداکاری های روحانیون است.»
وی افزود: «جامعه یی که همه سیاست هایش اعم از اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و غیره به هم متصل نباشند و با هم همکاری و هماهنگی نداشته باشند، موفق نخواهد بود.»
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که از آغاز به کار دولت نهم از حامیان اصلی آن محسوب می شد و در هر مجلس و محفلی از عملکرد رئیس جمهور و کابینه دفاع کرده است، تاکنون بارها نسبت به فساد در محیط های آموزشی هشدار داده و خواستار تغییر محتوای کتاب های درسی شده است.
او ۲۷ آذرماه گذشته در جمع طلاب و دانشجویان مراکز تربیت معلم آیت الله طالقانی و حضرت معصومه نیز گفت؛ «دشمن از زمان امیرکبیر تا حال درصدد توطئه برای تفرقه افکنی میان حوزه و دانشگاه بوده و قصد دارد دانشگاه را جایگزین حوزه کند تا دین از جامعه حذف شود.»
به گزارش انصارنیوز وی افزود: «برخی از دشمنان، لباس و نوع دروس حوزه و دانشگاه را عوامل جداکننده و تفرقه افکن معرفی می کنند. این استدلال پایه یی ندارد. یکی از جلوه های وحدت حوزه و دانشگاه این است که دروس دانشگاهی در حوزه و برعکس تدریس شود.»
هم اکنون با تمهیداتی که «محمدمهدی زاهدی» وزیر علوم اندیشیده است، خواسته مصباح یزدی در سطح دانشگاه ها در شرف محقق شدن است. او می تواند همان طور که در دیدار اوایل آذر با زاهدی قول داده بود «همه توانش را در انجام اسلامی شدن دانشگاه ها به کار گیرد و با دولت همکاری کند.»
وعده یی که از نخستین روز تشکیل دولت نهم از سوی رئیس موسسه امام خمینی(ره) به عنوان پشتیبان معنوی دولت، چندین بار تکرار شده است. با این حال زاهدی در شرایطی به این دیدارها می رود که شایعه هایی مبنی بر برکناری او چند صباحی است در خبرگزاری های مختلف منتشر می شود.
این خبر نخستین بار توسط نمایندگان مجلس مطرح شد. برخی از نمایندگان اعلام کردند که بعد از استعفای فرشیدی، احتمال برکناری یا استعفای زاهدی نیز وجود دارد. آنها معتقدند بی توجهی وزارت علوم به کسری بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی دانشگاه ها نیز این گمانه را تقویت می کند که وزیر علوم مدت زمانی طولانی در جایگاه وزارت باقی نخواهد بود. هم اکنون باید دید که اقدامات عاجل زاهدی در جهت «اسلامی کردن دانشگاه ها» و جلب نظر محمدتقی مصباح یزدی در ماندن یا رفتن او از وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری موثر خواهد بود یا خیر؟
منبع: اعتماد