هشدار خاتمی و هاشمی درباره اقتصاد کشور
اعتماد: «سیدمحمد خاتمی» و «اکبر هاشمی رفسنجانی» روسای جمهور پیشین ایران در دو سخنرانی جداگانه نسبت به هر گونه تعلل و تنگ نظری در مهار تورم هشدار دادند و خواستار به کارگیری نظریات کارشناسی برای مهار معضل گرانی و تورم شدند.همچنان که «سیدمحمد خاتمی» رئیس دولت اصلاحات در جمع صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی تبریز تاکید کرد «کوچک ترین تعلل کشور را از اهداف چشم انداز 20 ساله دور می کند»، اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس دولت سازندگی نیز در خطبه های نماز عید قربان انذار داد که «با شعار و سیاست بازی مساله تورم حل نمی شود باید دانشمندان علم اقتصاد همکاری کنند تا این مساله حل شود.»اظهارنظر این دو چهره شاخص نظام چند روز پس از آن صورت می گیرد که «محمود احمدی نژاد» رئیس دولت نهم در مصاحبه یی تلویزیونی حاضر شد و با پذیرش تورم در کشور، توضیحاتی را درباره دلایل آن ارائه کرد؛ توضیحاتی که البته از سوی کارشناسان بیشتر «توجیه» با رنگی از «فرافکنی» تعبیر شد. چرا که رئیس جمهور هر چند نفس وجود تورم را پذیرفت، اما علت آن را نه سیاست های اقتصادی دولت خویش، که ناشی از مصوبات مجلس، وجود مافیای اقتصادی، شهرداری تهران و تیتر برخی رسانه ها عنوان کرد. همین موضع گیری دو جانشین سابق وی را بر آن داشت تا از دو تریبون عمومی، نقطه نظرات خویش را از حوزه سیاست خارجی به مسائل اقتصادی داخل کشور معطوف کنند و مستقیم و غیرمستقیم از دولتمردان بخواهند با بهره گیری از نظرات کارشناسی اقتصاددانان و الگو قرار دادن اسناد اقتصادی کلان کشور هرچه زودتر گرانی را مهار کنند.خاتمی و هاشمی در شرایطی راجع به سیاست های اقتصادی دستگاه اجرایی هشدار داده اند که قرار است لایحه بودجه سال آتی کشور به زودی تسلیم مجلس شود. هنوز مفاد این لایحه مشخص نیست، اما اقدام ابتکاری دولت نهم در حذف تبصره های بودجه با هدف کم حجم کردن آن، اعتراض اقتصاددانان را برانگیخت.آنها معتقدند چگونگی خرج کرد بودجه های پیشنهادی مشخص نیست. از همین رو خاتمی و هاشمی نیز هر یک به سبک خویش، نگرانی شان را از وضعیت اقتصادی کشور ابراز کرده اند.«اکبر هاشمی رفسنجانی» دیروز در میان نمازگزاران عید قربان، از بین مسائل متنوعی که راجع به آنها سخن گفت، درباره ضرورت مبارزه با گرانی ها که به عقیده او «یک بحث عمومی و جدی» است به تفصیل صحبت کرد.وی گفت؛ «این روزها بحث تورم و گرانی بسیار مطرح می شود و این یک مساله جدی است. ما از اینکه این مساله در خطبه های نماز جمعه و یا در جاهای دیگر مطرح شود، پرهیز می کردیم و مایل بودیم که کارشناسان مسائل را حل کنند ولی دیگر امروز این بحث عمومی شده و باید مسوولان بیشتر بر روی این مساله کار کنند.» خطیب نماز عید قربان با بیان اینکه «بحث تورم میدان تفرقه، دعوا و نزاع نیست»، تصریح کرد؛ اگر تورم مهار شود همه ما استفاده می کنیم و اگر مهار نشود همه ما، انقلاب و نظام ضرر می کنیم. با دعوا و مشاجره نمی شود این مساله را حل کرد. باید نظرهای کارشناسی در این خصوص را جمع و این مساله را ریشه یابی کرد. این مساله جای سیاست بازی نیست.»رئیس مجلس خبرگان ادامه داد؛ «دانشمندان علم اقتصاد باید همکاری کنند تا این مساله مهم حل شود. از سوی دیگر باید از بیان آمارهای نادرست پرهیز شود و واقعیت ها به مردم بیان شود. مردم خود به خوبی در جریان هستند ولی متاسفانه یک نوع افراط و تفریط در این مساله دیده می شود.
برخی می خواهند بحث تورم را بسیار بزرگ کنند و برخی نیز اصلاً مساله یی نمی بینند. آن چیزی که هست باید بیان شود چون همه به خوبی این مساله را لمس می کنند. بحث تورم بحثی نیست که بتوان آن را با استدلال رد یا بیان کرد چون همه مردم آن را به خوبی لمس می کنند.» هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه «مبانی علم اقتصاد بسیار جبرانه عمل می کند»، اظهار کرد؛ «شعار و سیاست بازی این مساله را حل نمی کند. رکن مهم سلامت اقتصاد در جامعه تولید است. اگر به تولید آسیب برسد نمی توان کاری کرد. با آسیب رسیدن به تولید تقاضاها بیشتر می شود و مردم به فکر ذخیره کردن می افتند. عده یی بازار سیاه درست می کنند اما اگر تولید باشد، تولیدکنندگان رقابت می کنند، کیفیت کالاها بالا می رود و قیمت ها پایین می آید.»رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد؛ «از اشتباهات بزرگ رژیم شاه این بود که وقتی نفت گران شد، به این فکر افتاد که با واردات ارزان و فراوان مردم را راضی کند.»وی تصریح کرد؛ «با این کار تولید کشور خوابید و کشور به صنایع مونتاژ روی آورد که این تولید نیست، بلکه باعث شد بازار ما از واردات رنگارنگ پر شود. البته شکست رژیم شاه عوامل زیادی داشت که یکی از مهم ترین دلایل آن این بود.»
وی خاطرنشان کرد؛ «اگر فکر کنیم با واردات می توان مساله تورم را حل کرد، باید بدانیم که در این صورت تولید داخلی کم می شود. شاید بشود برای مدتی و حداقل یک سال مشکل را حل کرد ولی با این کار خطر برای سال آینده وجود دارد. حالا که همه مساله تورم را قبول داریم، باید با همدلی و همکاری برای حل آن تلاش کنیم.»هاشمی اعلام کرد؛ «ما در مجمع تشخیص مصلحت نظام آمادگی داریم تا هر سیاستی که مفید باشد را تهیه کنیم و با ابلاغ رهبری آنها را اعلام کنیم. من به دوستان می گویم اجازه ندهید دشمنان خارجی از این گونه مسائل سوءاستفاده کنند.»
رشد اقتصادی 11 درصدی برای جبران عقب ماندگی
«سیدمحمد خاتمی» رئیس مرکز بین المللی گفت وگوی تمدن ها، همچون رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، تاکید کرد که هر گونه تعللی در اجرای اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور موجب می شود ایران از کشورهای رقیب در حوزه اقتصادی جا بماند.خاتمی که در ادامه سفرهای استانی اش عازم تبریز شده است در جمع خبرنگاران صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی این شهر گفت؛ «با توجه به سرعت رشد کشورهای رقیب ما در منطقه، باید با تمام توان، امکانات کشور را برای توسعه و پیشرفت در تمامی زمینه ها به کار بگیریم.» رئیس بنیاد باران با اشاره به سرعت رشد علمی، فناوری و اقتصادی کشورهای ترکیه و مصر یادآور شد؛ اگر این کشورها در وضعیت فعلی بمانند ایران برای رسیدن به توسعه مشابه باید رشد اقتصادی بیش از 11 درصد را تجربه کند. خاتمی سپس تدوین برنامه چشم انداز بیست ساله کشور را مربوط به دوران ریاست جمهوری خود دانست و اظهار داشت؛ «چون احساس می شد ایران در آستانه جهش اقتصادی و اجتماعی قرار گرفته این برنامه تدوین شد. تدوین این چشم انداز دستاورد مهم جمهوری اسلامی و وجود آن نشانه اعتماد به آینده است.»خاتمی با تصریح اینکه در عرصه سیاسی و فرهنگی می شد چشم انداز را بهتر از این تدوین کرد، خاطرنشان ساخت؛ «اما در زمینه های اقتصادی، صنعتی و علمی این برنامه به بهترین شکل تهیه شده است. بنابراین برای رسیدن به اهداف چشم انداز باید از امکانات موجود کشور از جمله نفت، بخش خصوصی و سرمایه های مادی و علمی خارج از کشور استفاده شود.» خاتمی با این توضیحات بر اهمیت بخش خصوصی در عرصه اقتصادی و تولید تکیه کرد و گفت؛ «باید توجه داشت که توجه به بخش خصوصی باعث گسترش تولید و صنعت می شود.»
تاکید خاتمی بر سلامت انتخابات
اما اظهارات این دو چهره شاخص کشور محدود به انذاردهی نسبت به وضعیت اقتصادی کشور نبود. چنانکه «سیدمحمد خاتمی» در سخنرانی هایش از مسوولان برگزاری هشتمین دوره انتخابات مجلس خواست شرایط را برای برگزاری انتخاباتی «سالم و رقابتی» مهیا کنند.
خاتمی در اجتماع پرشمار مردم تبریز حضور گسترده مردم در انتخابات را منجر به بی اثر شدن برخی تنگ نظری های موجود ارزیابی کرد و گفت؛«هیچ کس و هیچ مقامی حق ندارد هیچ انسانی را با هر عقیده و مقامی وقتی که بگوید قانون اساسی را قبول دارد و معتقد بدان است و مرتکب جرم در مراجع قضایی نشده از حق انتخاب شدن و انتخاب کردن محروم کند. این کار به هر بهانه یی باشد خلاف روح قانون اساسی و شرع مقدس اسلام است.»عضو شاخص مجمع روحانیون مبارز همچنین از متحجرانی سخن گفت که در میان آنها ظاهرسازی، سطحی نگری، زور و تحمیل، خشونت محدودیت زن و مرد و قیم تعیین کردن برای مردم موج می زند.وی اظهار داشت؛ امروز باید متوجه باشیم که اسلام انقلابی و اصلاحی ما توسط متحجران مصادره نشود، چرا که این نوع اسلام خطرناک است. متحجران کسانی هستند که مقدس مآب بوده و با پیشرفت، تعقل و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود و اخلاق مخالف هستند و اگر بخواهند عمل کنند، راهکاری جز خشونت ندارند.وی خاطرنشان ساخت؛ نباید به متحجران اجازه داد در ایران آزاد و آباد که یکصد سال است برای مردم سالاری دینی به پا خاسته اند، نوعی تفکر ارتجاعی خود را محتوای اصلی نظام جا بزند.خاتمی با اشاره به موقعیت حساس و ممتاز استراتژیک و برخورداری از مواهب مادی و معنوی کشورهای اسلامی، عقب ماندن این کشورها را شایسته ندانست و گفت؛ متاسفانه این کشورها اغلب با مشکلاتی نظیر تحجر، واپس گرایی، ظاهرپرستی و اسلام هراسی دست و پنجه نرم می کنند.
گلایه هاشمی از روسیه
هاشمی نیز در جمع نمازگزاران عید قربان تاکید کرد که اختلاف رویت هلال ماه باید در میان مسلمانان حل شود، چرا که «این عیب از دین و شریعت نیست، از جهان اسلام است که اختلاف رویت ماه دارند.»هاشمی درباره پرونده هسته یی نیز سخن گفت و از روسیه به دلیل تعویق آغاز به کار فعالیت نیروگاه بوشهر انتقاد کرد؛ «گام های مثبتی درباره پرونده هسته یی ایران به چشم می خورد. چند گام مثبت حداقل حتی به صورت ظاهر نیز درخصوص پرونده هسته یی ایران به چشم می خورد.
حل شدن چند سوال اساسی، گزارش شورای اطلاعاتی امریکا که تا حدودی به نفع ما بوده است، البته نه تمام این گزارش و اقدامی که روسیه درخصوص تحویل سوخت هسته یی به ایران انجام داده که از سال های گذشته باید این کار را انجام می داده ولی تخلف کرده است از این گونه اقدامات است. البته متاسفانه روس ها اعلام کرده اند که تا پایان سال آینده این نیروگاه فعالیت خود را آغاز نمی کند که این مساله باید پیگیری شود.»هاشمی رفسنجانی با بیان اینکه «امریکایی ها و متحدان آن دست از ارعاب ایران برنمی دارند»، خاطرنشان کرد؛ «آنها جلسه 1«5 تشکیل می دهند ولی باز شاهد شکست این جلسه هستیم. همین پنجشنبه نیز جلسه 1«5 تشکیل دادند ولی باز به نتیجه نرسیدند. آنها این گونه اقدامات را به عنوان شمشیری بالای سر ما قرار دادند و هر روز تهدید و ارعاب می کنند ولی این کارشان اشتباه است.»اما جدا از اظهارات دو روز گذشته روسای جمهور اصلاحات و سازندگی هشدار آنها درباره گرانی ها بیش از سایر موارد خودنمایی می کرد. هم اکنون باید دید که دولت نهم چه راهکار عاجلی را بر مهار تورم خواهد داشت؟
|
پایان خبر |