احمد قابل در مشارکت شیراز:
هیچ فقیهی برخورد با چکمه زنان را تائید نمیکند
نوروز: احمد قابل، محقق و پژوهشگر دینی گفت: همان طور که پیامبر مخاطبان عصر خود را به نفی سنن غیرمعقول پیشینیان دعوت می کند و بشر را به استفاده از عقل و خرد خویش فرا می خواند، امروز نیز هرچه غیرمعقول باشد، شریعت پیشاپیش بر آن خط بطلان کشیده است.
به گزارش خبرنگار نوروز، وی که به مناسبت عید سعید قربان در دفتر جبهه مشارکت ایران اسلامی منطقه فارس سخن می گفت، اظهار داشت: ما وقتی اسم خود را مسلمان و تابع شریعت مصطفی(ص) می گذاریم، فرض را بر این گذاشته ایم که متنی الهی وجود دارد که سخن خداست و پیامبر واسطه انتقال آن متن است. اما چون در این متن قرار است موجودی نامحدود با موجودی محدود سخن گوید، لاجرم محتوای آن در حد ظرفیت آن موجود محدود "نازل" شده و تنزل یافته است.
وی ادامه داد: در خصوص تفسیر شریعت نیز پیامبر حق افزودن یا کاستن چیزی بر آنچه از جانب خداست ندارد و در قرآن، خداوند پیامبر را تهدید کرده است که اگر کوچک ترین امر نادرستی را به خداوند نسبت دهد رگ گردنش قطع خواهد شد.
قابل در ادامه گفت: آنچه در قرآن آمده و آنچه پیامبر و امامان در قالب احادیث و روایات بیان کرده اند در صورتی که انتساب آن سخنان به آنان ثابت شود "متن اولیه شریعت" نام دارد و می توان کلیت این متن را به خداوند نسبت داد.
وی در بیان تاریخ تحریف شریعت گفت: تحریف شریعت، هم در متون اولیه اسلام (غیر از متن اصلی قرآن) اتفاق افتاده است و هم در فهم ها و برداشت های پیروان شریعت که "متون ثانویه شریعت" را تشکیل می دهند.
قابل تصریح کرد: تحریف هر حقیقتی دقیقاً از فردای اعلام آن حقیقت آغاز شده است. آغاز تحریف شریعت نیز از همان زمان حضور پیامبر با جعل احادیث ایشان بود که خود ایشان نیز بارها این نکته را تذکر داده و جاعلان احادیث خود را لعن نموده اند. اگر در 1400 سال پیش و در زمان حضور خود صاحب شریعت، تحریف آن نیز شروع شده است بی تردید پس از وفات ایشان نیز تحریفات ادامه داشته و تا کنون گرد و غبار فراوانی بر چهره دین نشسته است. بنابراین کار کسانی که امروز نواندیش و روشنفکر نام گرفته اند، برگرفتن و زدودن این غبارهاست نه چنان که برخی از روشنفکران غیر دینی می گویند "بزک کردن دین".
وی با بیان اینکه اولین تحریف در دین همین است که کسی گمان کند هرچه به نام شریعت و صاحب شریعت در دیروز و امروز تحقق یافته و می یابد مورد نظر و رضای صاحب شریعت بوده افزود: امروز صاحبان تفکر مدرن در برابر فهم نادرست اندیشه های فیلسوفان دوران جدید، از قبیل نیچه و کانت و مارکس واکنش نشان می دهند و مدعی می شوند آنها چیزهایی غیر از آنچه منتقدان می گویند گفته اند. همین سخن را می توان در مورد فهم ها و تفسیرها و برداشت هایی نیز که از شریعت در تاریخ شده است روا دانست و بسیاری از آن ها را فهم نادرست شریعت خواند.
قابل در شمارش انگیزه های تحریف شریعت گفت: مهم ترین عامل تحریف شریعت نه بدخواهی تحریف کنندگان، بلکه جهل آنان بوده است؛ از جهل مخاطبان پیامبر تا جهل واسطه هایی که سخن ایشان را به دیگران رسانده اند. به عبارت دیگر، همه مخاطبان پیامبر و ائمه در درجه واحدی از دانش و فهم نبودند و فهم و برداشتشان از سخن ایشان و توانایی حافظه شان در انتقال آنها تفاوت داشته است.
قابل با تأکید بر این آیه قرآنی که دین را حنیف و منطبق بر فطرت و سرشت انسان می خواند، تصریح کرد: فطرت به گفته بسیاری از صاحب نظران چیزی جز عقلانیت انسان نیست و بر این اساس، دین تماماً منطبق بر عقلانیت بشر در تمام زمان ها و مکان هاست نه فقط عقلانیت بشر زمان نزول.
وی اظهار داشت: همان طور که پیامبر مخاطبان عصر خود را به نفی سنن غیرمعقول پیشینیان دعوت می کند و بشر را به استفاده از عقل و خرد خویش فرا می خواند، امروز نیز هرچه غیرمعقول باشد شریعت پیشاپیش بر آن خط بطلان کشیده است.
وی غلو را عامل دیگر تحریف دانست و عنوان کرد: ما هم در مسیر محبت و مدح ائمه اطهار و هم در مسیر بیزاری از مخالفانشان گاه دچار غلو می شویم. به عنوان مثال چنین گمان می کنیم که اهل سنت در عین اینکه قبول دارند عمر بن خطاب چنان جفاهایی را بر حضرت زهرا(ع) روا داشته است، از او و کارش دفاع و حمایت می کنند. درحالی که علمای اهل سنت نیز معتقدند جسارت و اهانت به حضرت زهرا(ع) از بزرگ ترین گناهان است، ولی ادعا می کنند که چنین کاری از عمر سرنزده است.
قابل ادامه داد: در مدح ائمه(ع) نیز تاریخ شیعه اقوال غلوآمیز زیادی را ثبت کرده است که پیشینه اش به همان زمان حضور ائمه بازمی گردد. منتها غالیان پس از حمله ها و لعنت های ائمه، یک گام عقب نشینی کردند و احادیثی ساختند به این مضمون که ائمه را به مقام خدایی نرسانید و سپس هرچه می خواهید در مدحشان بگویید. با کمال تأسف، این نوع غلو در مجالس و محافل مذهبی امروز شایع است.
این پژوهشگر دینی «بدخواهی بدخواهان» را از دیگر عوامل تحریف عنوان کرد و گفت: اینان برای اینکه اسلام را زشت و ناهنجار جلوه دهند به جعل حدیث و تحریف واقعیت های اسلام می پرداختند، به گونه ای که یکی از این افراد در هنگام مرگ خود می گوید چهارهزار حدیث جعل کرده و در کتاب های شیعه گذاشته ام.
وی افزود: اینان گاه چون شناخته شده بودند و مستقیماً نمی توانستند به کتاب های راویان صدیق ائمه دست پیدا کنند، با واسطه هایی به این کتب دست می یافتند و در میان سطور آنها و بین عبارات آنها دست به تحریف می زدند.
صاحب وبلاگ شریعت عقلانی، در ادامه به کیفیت های تحریف اشاره کرد و گفت: یکی از این نحوه ها، گسترش بی مبنای دایره حرام ها یا حلال های الهی است. قرآن کریم در برخی از آیات، به کسانی که بی دلیل برخی خوردنی ها را حرام کرده بودند می تازد و از آنها می پرسد مگر خدا گفته است که این چیزها را نخورید؟
وی اظهار داشت: در تاریخ اسلام نیز چنین تحریفاتی صورت گرفته و ما با تورم احکام حرمت در شریعت مواجهیم که با اصل اصالة الاباحه ناسازگار است.
وی با انتقاد از سخت گیری های اخیری که در پوشش زمستانی بانوان اعلام شده است، گفت: کسانی که چکمه را علامت تبرج میدانند با کدام استدلال فقهی چنین می گویند و در این مورد، از کدام فقیه سؤال کرده اند؟ چرا برخی کاسه داغ تر از آش شده اند و دین را از مسیر فطرت و عقل خارج می کنند؟
قابل ترویج دین داری ریاکارانه و توسل به خشونت و تکفیر را از حربه های تحریف کنندگان عنوان کرد و تصریح نمود: در تمام حوزه های اعتقادات، اخلاق و احکام اسلام، تحریف واقع شده و باید حتی به قیمت خطرات و صدماتی که ما را تهدید می کند، به پیرایش و تحریف زدایی پرداخت.