KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

تاج زاده: دانشگاه بزرگ‌ترین سنگر آزادی است

تاج زاده:
*دانشگاه بزرگ‌ترین سنگر آزادی است
*نیروهای دموکرات چاره‌ای جز پایبندی به اصول دموکراسی ندارند


خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: سیاسی

سیدمصطفی تاج‌زاده با بیان این که تجلیل از 16 آذر به معنای تجلیل از آزادی است، گفت: وظیفه دانشجویان در انتخابات، تلاش برای برگزاری انتخاباتی با شرایط مطلوب است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی در مراسمی که به مناسبت 16 آذر، روز دانشجو از سوی انجمن اسلامی دانشجویان پردیس ابوریحان دانشگاه تهران برگزار شد، با بیان این‌که از زمان تاسیس دانشگاه در ایران تا کنون دانشگاه اولین، بزرگ‌ترین و آخرین سنگر آزادی بوده است؛ از این‌رو دانشجویان در دوران ملی شدن صنعت نفت در جریان پیروزی انقلاب اسلامی و جنبش اصلاحات نقش ویژه‌ای داشته‌اند، گفت که به دلیل همین نقش بوده که در طول سالیان گذشته فشار زیادی به دانشگاه وارد شده و وارد خواهد شد تا دانشگاه منفعل شود که در صورت تحقق این امر جامعه نیز منفعل می‌شود.

وی فصل مشترک بین چهار نهضت مشروطه، ملی شدن صنعت نفت، پیروزی انقلاب اسلامی و اصلاحات را آزادی و دفاع از حقوق فردی و یا جمعی ملت ایران عنوان و خاطرنشان کرد: در جریان مشروطه، بزرگترین خواست ملت ایران، روحانیون آزادی‌خواه و روشنگران، دوری از عقب‌ماندگی ایران و نبود ظلم و استبداد و خودسری در جامعه بود و از آن جا که مردم منشا هر دو آن‌ها را در استبداد می‌دیدند تصور می‌کردند در صورتی که قدرت در برابر ملت و نمایندگان ملت پاسخگو شود، می‌توانند با خودسری حکومت مقابله و کشور را از عقب‌ماندگی نجات و ایران را در جایگاه خود قرار دهند.

تاج زاده افزود: اولین خواست ایران در دوران مشروطه تاسیس عدالتخانه بود؛ البته عدالت‌خانه به معنای برابری اقتصادی نبود بلکه به معنای احقاق حقوق مردم بود و به همین دلیل جای خود را به مشورت‌خانه یا مجلس شورا داد تا جایگاهی باشد که مسوولان در آن به مردم پاسخ‌گو باشند.

وی تصریح کرد: رضاشاه وجهی از خواست ملت ایران را پررنگ و وجه دیگر را به شدت سرکوب کرد که آثار آن تا کنون نیز مشاهده می‌شود. در آن دوره مبارزه با عقب‌ماندگی و توسعه اصل قرار گرفت؛ ولی این توسعه به شکل آمرانه وغیر دموکراتیک دنبال شد. با کشف نفت این امکان برای دولت در جهت توسعه آمرانه افزایش یافت؛ ولی همزمان با این توسعه با نهادهای مدرن که خواستار پاسخ‌گویی دولت هستند و در جهت این پاسخ‌گویی تلاش می‌کنند، مقابله شد.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی ادامه داد: مقابله رضاشاه با نهادهایی که می‌توانست از حق مردم دفاع کند، هیچ ارتباطی با مدرن یا سنتی بودن نهادها نداشت و هر دو نوع نهاد را همزمان سرکوب می‌کرد.

تاج زاده خاطرنشان کرد: در نهضت ملی شدن صنعت نفت نیز رهبران این نهضت خود را ادامه‌دهندگان رهبران مشروطه می‌دانستند و از آن جا که در آن دوره ناسیونالیسم و ملی‌گرایی عمدتا وجهی ضدخارجی داشت و تلاش‌شان برای حفظ استقلال کشور بود، نهضت ملی شدن صنعت نفت در این چارچوب تعریف می‌شد.

وی ادامه داد: با وجود این مصدق به عنوان رهبر ملی شدن صنعت نفت برای خود دو رسالت، یکی ملی شدن صنعت نفت و دیگری برپایی انتخابات آزاد در کشور را تعریف کرده بود؛ البته با طرح این شعار تلاش نمی‌کرد در داخل، رقبای خود را حذف کند و از سوی دیگر درآمد نفت در اختیار دولت برای استفاده از توسعه و همزمان با آن بهره‌مندی جامعه بود؛ از این رو با وجود رقابت شرکت نفتی ایران و انگلیس در آن دوره، کشور بهترین دوره آزادی را در همه عرصه‌ها تجربه کرد.

تاج زاده خاطرنشان کرد: بعد از شکست مصدق 16 آذر همچون نهضت مشروطه و ملی شدن صنعت نفت دارای دو وجه بود که به همین دلیل در تاریخ ایران ماندگار شد؛ از این رو تلاش برای کمرنگ کردن یک وجه آن نگاه غیرواقع‌بینانه‌ای است. با وجودی که 16 آذر در اعتراض به ورود نیکسون شکل گرفت، ولی اعتراض اصلی به کودتا علیه دولت قانونی و ملی دکتر مصدق ، دولت کودتا و حراج نفت در آن زمان بود.

وی با تاکید بر این که استقلال و آزادی دو روی یک سکه‌اند گفت: ملتی که برای تصمیم‌گیری‌اش آزادی داشته باشد، مستقل است و شهروندی که استقلال دارد، آزاد است.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی تاکید کرد: شعار اصلی انقلاب، استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی است. استقلال به معنای مستقل از قدرت‌ها عمل کردن است و این که مرکز ثقل تصمیم‌گیری در ایران هیچ دولت خارجی نباشد. در آن دوران آزادی هم برای جامعه از جمله جامعه دانشگاهی معلوم بود. منظور از آزادی در سال 57 تنها آزادی سیاسی بود؛ چرا که در زمان شاه همه رقم آزادی به جز آزادی سیاسی در عرصه اجتماع وجود داشت و تنها ورود به عرصه سیاست ممنوع بود.

تاج زاده تاکید کرد: جنبش دوم خرداد با شعارهای حاکمیت قانون ، جامعه مدنی و دموکراسی بر روی کار آمد که باز هم توسعه سیاسی موارد فصل مشترک آن با نهضت‌های قبلی بود.

وی با تاکید بر گردش قدرت این امر را مانع آن‌چه زنده‌شدن توسعه آمرانه خواند، برشمرد.

تاج‌زاده هم‌چنین با انتقاد نسبت به آن‌چه آن را الگوی توسعه‌ غیر دموکراتیک که امروز در ایران ترویج می‌شود می‌خواند، گفت: امروز بسیاری از کشورها متوجه شده‌اند که جز با روش‌های دموکراتیک نمی‌توان نظم و ثبات را حفظ کرد و به توسعه اقتصادی، علمی و فنی رسید.

وی هم‌چنین با انتقاد از آنچه آن را اندیشه عده‌ای مبنی بر بی‌توجهی به رای مردم خواند گفت: اگر به هوش نباشیم انسداد حاکم می‌شود و از لحاظ سیاسی، اقتصادی، بین‌المللی و دینی ضررهای جبران‌ناپذیری خواهیم دید.

تاج‌زاده هم‌چنین از برخی برخوردها در طرح امنیت اجتماعی انتقاد کرد.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی با تاکید بر این که محقق شدن الگوی دموکراتیک در کشور پیشرفت اقتصادی، علمی وفنی و توسعه حقوق شهروندی را به طور همزمان دربرخواهد داشت، معتقد است در حال حاضر کشور گرفتار همان افکاری شده است که نهضت مشروطه را به انحراف برد.

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که دلیل کم کاری اصلاحات از سال 78 به بعد نسبت به جنبش دانشجویی چه بود؟ گفت: ما و دانشجویان از یک جا لطمه خورده‌ایم و نباید فکر کنیم دانشجویان آسیب دیدند ولی اصلاح‌طلبان آسیب ندیدند. در آن دوران حجاریان ترور شد، آقاجری به اعدام محکوم و عباس عبدی دستگیر شد و همه ما از یک جا لطمه خورده‌ایم ولی با این وجود کوتاهی‌هایی داشته‌ایم.

وی ادامه داد: مسوولان حرکت‌های دانشجویی در آن زمان آن‌طور که باید قدر فرصت‌ها را ندانستند و در همین راستا جنبش دانشجویی در انتخابات دوره دوم شوراها که از آزادترین انتخابات‌ها بود به جای آنکه نامزدهایی معرفی و یا از برگزاری انتخابات مطلوب حمایت کند صحنه را با شعارهای رادیکالی ترک کرد و این شعارها به دلیل نبود بستر اجتماعی لازم باعث آسیب دیدن جنبش دانشجویی شد.

تاج زاده هم‌چنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا دولت اصلاحات آینده‌نگری‌ای نسبت به وضع موجود نداشت؟ گفت: دموکراسی و نیروهای دموکرات چاره‌ای جز پایبندی به اصول دموکراسی ندارند؛ از این رو ما هشدارهای زیادی در آن دوره دادیم و حتی در قبال این هشدارها ما را متهم به سیاه‌نمایی کردند ولی گویا باید دو سال طول می‌کشید تا نتایج برخی دیدگاه‌ها معلوم شود.

انتهای پیام

کد خبر: 8609-13255
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد