گزارش «نوروز» از سخنان عبدی، ماشینی و دادخواه در نشست روز حقوقبشر
نوروز: نشست روز جهانی حقوق بشر چهارشنبهشب با سخنرانی «فریده ماشینی»رییس کمیسیون زنان جبهه مشارکت، «عباس عبدی» فعال سیاسی و پژوهشگر و«محمدعلی دادخواه»وکیل و عضو کانون مدافعان حقوق بشر در محل سالن اجتماعات جبهه مشارکت ایران اسلامی از سوی شاخه جوانان منطقه تهران این حزب برگزار شد.
به گزارش خبرنگار نوروز، فریده ماشینی رییس کمسیون زنان جبهه مشارکت ایران اسلامی در این نشست با ارائه تعریفی از حقوق شهروندی که عبارت است از «مجموعه ای از مناسبات که اتباع یک کشور باید در حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ...از آن برخوردار باشند»، گفت: مشکل از آنجا آغاز میشود که در حقوق شهروندی ابتدا تفکیک در حوزه عمومی و خصوصی ایجاد میشود و سپس به حوزه خصوصی کمتر توجه میشود و از آنجا که زنان بیشتر در حوزه خصوصی واگذاشته شدهاند و حضورشان در حوزه عمومی کمتر از مردان است، پس امکان تحقق حقوق شهروندی برای زنان به اندازه مردان نخواهد بود.
وی افزود: به این ترتیب بخش اعظمی از حقوق زنان در بخش حقوق شهروندی مغفول مانده است. بسیاری از قوانین ما به خصوص در قانون مدنی تبیین کننده موقعیت زنان به عنوان شهروند درجه دو است. قوانینی از جمله ریاست مرد بر خانواده، سن ازدواج، حق طلاق،ح ضانت فرزندان و.. عمدتا زنان را افرادی در نظر گرفته است که نیاز به حمایت، تنبیه و مجازات دارند و دیگران باید به جای آنها تصمیم بگیرند.
ماشینی با بیان اینکه «این قوانین مربوط به حوزه خصوصی اثرات منفی در حوزه عمومی نیزبرای زنان به همراه دارد»، گفت: یکی از دلایلی که تدوینکنندگان سهمیهبندی جنسیتی در دانشگاهها به آن استناد میکنند این است که از آنجا که بر اساس قانون مدنی زنان باید در محل اقامت شوهرانشان اقامت کنند، ممکن است فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی مجبور شوند در شهرهایی اقامت کنند که امکان پرداختن به رشته پزشکی برای آنها وجود نداشته باشد.
وی افزود: بحثهایی که در رابطه با نفقهآوری مردان و نفقهگیری زنان مطرح میشود نیز به طور مستقیم اشتغال زنان را در کشور با مشکل مواجه کرده است.
ماشینی با تاکید بر اینکه «بدون توجه به حقوق شهروندی به عنوان ساخت چندلایهای که به جنسیت، قومیت، مذهب، حاشیهنشینان و..معطوف میشود نمیتوان از حقوق شهروندی سخن گفت»، مغفول ماندن بحث زنان به بهانه تحقق خود به خود حقوق زنان بعد از تحقق حقوق شهروندی را اشتباه خواند.
وی در سخنانش به ارائه آماری از میزان مشارکت سیاسی و مدنی زنان پرداخت که در سال 84، در حدود 4/2 درصد مشارکت در سازمانهای مدنی و 5/1درصد در سازمانهای سیاسی است. ماشینی گفت: برخی از مردان سیاسی از این آمار استفاده میکنند ومیگویند زنان در اصل علاقهای به فعالین سیاسی ندارند در حالی که بررسیها خلاف این را نشان میدهد و حاکی از آن است که این مشارکت پایین ناشی از زیرساختهاست.
رییس کمیسیون زنان جبهه مشارکت ایران اسلامی تغییرات در قوانین را از خواستههای اصلی زنان ایران خواند که تمامی زنان نسبت به آن اتفتق نظر دارند. وی تاکید کرد:«معتقد نیستم که حرف زدن از تغییر قانون جرم است و مجازات دارد بلکه این مساله یک ضرورت است و متاسفم از اینکه امروز سخن گفتن از تغیرات قانونی جرم محسوب میشود و دوستانی به این دلیل در زندان بهسر میبرند».
دادخواه: حقوق بشر از شرق به غرب رفت
به گزارش نوروز، محمدعلی دادخواه عضو کانون مدافعان حقوق بشر، نیز در این نشست با تاکید بر اینکه «حقوق بشر غربی نیست واز غرب به شرق نیامده است بلکه بر عکس غرب از شرق حقوق بشر را آموخته است»، به منشور حقوق بشر کورش اشاره کرد که 534 سال قبل از میلاد مسیح بر برابری انسانها فازغ از جنسیت، دین، نژاد و طبقه آنها تاکید کرده است.
وی تصریح کرد: اگر مبانی حقوق بشر در ایران رعایت شود، مشکلات قانونی زنان حل میشود.
دادخواه با اشاره به پذیرش میثاق اجتماعی، سیاسی و فرهنگی از سوی ایران در سال 1354 گفت:این میثاقنامه در حکم قانون داخلی محسوب میشود و اگر تعارضی بین آن و قوانین داخلی به وجود آید، این میثاقنامه است که باید مبنا قرار بگیرد.
وی افزود: اینکه برخی کشورها از اعلامیه جهانی حقوق بشر سوءاستفاده میکنند، بههیچوجه مستمسکی برای عدم اجرای آن نمیشود مگر از همه چیز از جمله دین سوءاستفاده نمیشود.
عبدی: حقوق بشر بعد از جنگ جهانی زنده شد
بر اساس این گزارش، عباس عبدی از فعالان سیاسی نیز در این نشست به مطرح شدن حقوق بشر پس از جنگ جهانی دوم و و کشتار وحشناک انسانها در آن و پایان آن با انفجار بمب اتم اشاره کرد و گفت: جنگ جهانی دوم ترس مضاعفی را در جوامع غربی ایجاد کرد. اینکه اگر جنگ جهانی دوم بیشترین کشتار را در طول تاریخ داشته است، اگر جنگ سومی واقع شود مشکل این نخواهد بود که چه تعداد کشته میشوند، بلکه مشکل این است که چه تعداد زنده میمانند.
وی افزود: وقتی خوب به این مساله توجه کردند، دیدند ریشه این نابسامانیها این است که جایگاه انسان در نظر گرفته نمیشود. بنابراین، بیانیه حقوق بشر تصویب شد. تجربه بشری نشان داد که که اگر این اصل رعایت نشود، دنیا بر مدار جنگ خواهد گشت.
عبدی تصریح کرد: امروز اگر جنگی رخ دهد در تمامی نقاط دنیا زجر آن درک میشود. وقتی جهان آنقدر کوچک شده، باید حقوق بشر را جدی گرفت.
وی با اشاره به اینکه «معیارهای دینی ما در یک مقطعی جزء پیشرفته ترین معیارها بود اما الان به این دلیل که فکر میکنیم قوانین اسلام ثابت است و نباید تغیر کند، عقب افتادهایم»، گفت:اگر امروز پیامبر مبعوث میشد، متناسب با شرایط امروز و عرف جهان سخن میگفت.
عبدی تاکید کرد: دلیل اینکه امروز در ایران با حقوق بشر مخالفت میشود، این است که دین با قدرت یکی شده است این قدرت است که مخالف حقوق بشر است نه دین؛ همچنانکه رژیم گذشته با آنکه لاییک بود زیر بار حقوق بشر نمیرفت.
اظهارات خانواده زندانیان
به گزارش نوروز، مادر «جلوه جواهری» از فعالان دربند جنبش زنان و مادر دو شهید که در این نشست حضور یافته بود، نیز با اعراض به بازداشت دخترش گفت: دختر من چون جامعهشناسی خوانده است، درباره جامعه تحقیق میکند. او به از دست رفتن حقوق زنان اعتراض کرده، به لایحه تعدد زوجات اعتراض کرده و میخواهد حقوق زنان با مردان مساوی باشد؛ به همین دلیل به دادگاه احضارش کردند و از آنجا مستقیم به زندان بردندش.
وی افزود: سوال من این است که آیا اگر کسی بخواهد مشکلات جامعه را حل کند، حقش این است؟
برادر«منصوراسالو» رییس دربند اتحادیه اتوبوسرانان نیز در این نشست با ارائه گزارشی از وضعیت برادرش و «ابراهیم مددی» دیگر عضو دربند اتحادیه اتوبوسرانان گفت:اسالو در بهداری زندان بستری است، هفت عمل انجام داده است، کلیه، قلب و کمرش مشکل دارد. مددی هم در زندان قزلحصار است و خانوادهاش برای ملاقات با او مشکل دارند.
در این نشست خانواده «عمادالدین باقی» رییس انجمن دفاع از حقوق زندانیان نیز حضور داشتند و بارها بر آزادی همه زندانیان سیاسی از جمله فعالان زنان، دانشجویان امیرکبیر و دانشجویان چپگرا تاکید شد.