معصومه ابتکار:
*مقبولیت اصلاحطلبان افزایش پیداکرده است
*جنبش دانشجویی از کارتشکیلاتی غافل نشود
*هسته مرکزی دانشجویان خط امام(ره)سال76پرچمدار اصلاحات بودند
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: سیاسی
معصومه ابتکار در نشست سراسری انجمنهای اسلامی سراسر کشور در دانشگاه امیرکبیر با اشاره به فضای باز و آزاد سیاسی دانشگاهها در مقطع بعد از انقلاب، سیاستهای اخیر را در جهت محدودسازی فضا، کنترل نگرشهای مختلف و جلوگیری از تشکیل فضای تضارب دیدگاهها در دانشگاه خواند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نمایندهی شورای شهر تهران تصریح کرد: بعد از انقلاب در دانشگاهها فضایی داشتیم که امکان طرح دیدگاهها و تضارب آراء وجود داشت و فرصتی بود برای کار در زمینههای فکری و ایدئولوژیک.
وی تأکید کرد: فضای بسته ممکن است به ظاهر برای مسوولان و کسانی که مدیریت دانشگاهها را بر عهده دارند امنیت بوجود آورد ولی نشاط دانشجویی زمان انقلاب را در پی نخواهد داشت و نتیجهی آن بیتفاوتی طیف عمدهی دانشجویان دانشگاههای کشور خواهد بود.
وی به مرور واقعهی 13 آبان پرداخت و گفت: این واقعه بارزترین نمونه از یک حرکت دانشجویی است که چه از سوی کل دنیا و چه از سوی نسل کنونی جوانان جامعهی ما بد فهمیده شده است.
ابتکار پدیدهی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام را ناشی از فضای باز سیاسی و فکری در دانشگاهها دانست و افزود: اگر کسی تصور کند که برآیند یک فضای بسته و کنترلشده و امنیتی میتواند دانشجوی مسلمان و متعهد به انقلاب باشد به شدت اشتباه میکند.
وی اضافه کرد: در چنین فضای بازی بود که دانشجوی مسلمان به یک شناخت از خود و جامعه، کل کشور و حتی در سطح بینالملل رسید و تشخیص داد اگر در آن برههی حساس چنین کاری نکند ممکن است شرایط سیاسی کشور برگشتناپذیر شده و جریانی مثل کودتای 28 مرداد برپا شود.
ابتکار با بیان اینکه چنین فضای آزادی هزینههایی هم داشت، اظهار کرد: در آن شرایط، گروههای چپ و گروههایی که معتقد به انقلاب نبودند نیز فرصت طرح دیدگاههای خود را داشتند و بعضا از آن فضای باز سوءاستفادههایی هم میشد.
وی استقلال جنبش دانشجویی را ویژگی دیگر دانشجویان مسلمان خط امام دانست و تأکید کرد: دانشجویان پیرو خط امام به هیچکس برای موجسواری اعتماد نکردند و حتی حزب حاکم یعنی حزب جمهوری اسلامی هم کوچکترین مجالی نیافت که از حرکت دانشجویان مسلمان پیرو خط امام به نفع خود بهرهبرداری کند.
ابتکار با بیان اینکه این دانشجویان عنوان و حرکت خود را به گونهای انتخاب کردند که احزاب و گروههای سیاسی نتوانند از آن بهرهبرداری کنند، افزود: بدین ترتیب بود که این حرکت سربلند ماند و از طرف امام (ره) نیز حمایت شد و در نهایت هم امواج انسانی مردم حرکت آنها را به ثمر رساند.
وی بر لزوم حفظ استقلال جنبش دانشجویی در شرایط فعلی تأکید و از تأپیرپذیری برخی تشکلهای دانشجویی از جریانات و احزاب سیاسی کشور انتقاد کرد و گفت: این تأثیرات بعضا به شکل نامطلوبی بروز و ظهور مییابد و مثلا موجب میشود عدهای از دانشجویان در مقابل یک سفارتخانه، شعار اشتباه اشغال آنجا را سر بدهند.
ابتکار واقعهی 13 آبان را تکرارنشدنی دانست و خاطرنشان کرد: این طور نیست که هر وقت دلمان خواست و یا اینکه عدهای از ما خواستند، به سمت یک سفارتخانه برویم و بخواهیم 13 آبان دیگری را بوجود بیاوریم.
وی مدعی شد: حتی اگر دقیقا الگوی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام اجرا شود آن نتیجه را نخواهد داد؛ چراکه زمانه، زمانهی متفاوتی است.
وی ادامه داد: در آن زمان شرایط متفاوت از امروز بود؛ در ایران یک دولت موقت بر سر کار بود، قانون اساسی و مجلس نبود و بسیاری از ساختارهای انتظامی و امنیتی هنوز ثبات لازم را پیدا نکرده بودند.
ابتکار تأکید کرد: انقلاب دوم در آن شرایط معنی داشت؛ وگرنه در شرایط وجود دولت و نظام انتظامی و امنیتی مقتدر و شرایطی که همه چیز سر جای خود باشد اشغال سفارت معنی و مفهومی نداشته و اگر بخواهند به زور هم معنی و مفهومی به آن بدهند آثار و تبعات مناسبی نخواهد داشت.
وی یکی از تجربیات خوب دانشجویان مسلمان پیرو خط امام را کار تشکیلاتی و فکری دانست و تصریح کرد: در آن زمان دانشجویان با وجود سن کم و بدون تجربهی مدیریتی و تنها بر اساس تجربیاتشان در جنبش دانشجویی یک کار منظم تشکیلاتی را ترتیب داده و توانستند حدود 6 ماه آن اتفاق را مدیریت کنند.
وی توصیه کرد: این تجربهی مهمی برای جنبش دانشجویی است که از کار تشکیلاتی غافل نشده و در کنار آن، کار فکری را هم فراموش نکند.
ابتکار با بیان اینکه هستهی مرکزی دانشجویان مسلمان خط امام همانهایی بودند که در سال 76 پرچمدار اصلاحات بودند مدعی شد: در آن جمع 350 نفر بودند که اکثریت و هستهی مرکزی آن عموما از طیف فعلی اصلاحطلبان هستند و طیف دیگر در آن زمان پرچمدار طیفی بود که مبارزه با نهضتهای چپ و شوروی سابق را اولویت خود میدانست.
ابتکار تأکید کرد: این تغییر و تحولات که در جریانهای سیاسی کشور اتفاق میافتد ریشه در تاریخ دارد و اگر نتوانید تاریخ را خوب بشناسید نمیتوانید تحلیل درستی هم از شرایط امروز داشته باشید.
وی این ادعا را که حرکت دانشجویان در 13 آبان، امام خمینی (ره) را در عمل انجام شده قرار داده بود رد کرده و گفت: امام (ره) آنقدر شجاعت، درایت و اقتدار داشتند که کسی نمیتوانست ایشان را در عمل انجام شده قرار دهد.
ابتکار این واقعه را موجب شکسته شدن بت آمریکا دانست و اظهار کرد: در دورهی جنگ سرد آمریکا قدرت بسیار جذاب و پرتوان و تقریبا بیرقیبی بود ولی یک حرکت دانشجویی توانست مانع جدی برای توطئههای این کشور شود.
وی اضافه کرد: این اتفاق مثل هر انقلاب و جنبشی هم دستاوردهای مثبت داشته و هم هزینههایی دارد ولی قطعا فواید و دستاوردهایش بیشتر از هزینههایش بوده است.
ابتکار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا آقای عبدی از آن جریان ابراز پشیمانی کرده، گفت: چنین فضاسازیهایی برای زیر سوال بردن اصلاحطلبان است و آقای عبدی و هیچکدام از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام که در آن جریان تعیینکننده بودند هیچگاه ابراز پشیمانی نکردند.
وی با ابراز این مطلب که آقای عبدی از نظر دیانت و اعتقاداتش در بین دانشجویان به خصوص چپیها و کمونیستها انگشتنما بود، مدعی شد: در یک مقطع "عبدی" با "روزن" در آمریکا جلسهای داشت که این جلسه فینفسه اشکالی نداشت چراکه ایشان هیچ مسوولیت مملکتی و دولتی ویژهای نداشتند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد مقبولیت اصلاحطلبان در شرایط حاضر، اظهار کرد: امروز مقبولیت اصلاحطلبان به شدت افزایش پیدا کرده و مردم بسیاری از مسائل را در بوتهی مقایسه قرار میدهند.
ابتکار یکی از مشکلات اساسی دولت اصلاحطلب را فقدان تریبون ارتباط با مردم دانست و ادعا کرد که صدا و سیما در آن زمان نقش خود را در تقابل با دولت به خوبی ایفا کرد و تصویر بسیار منفی از عملکرد و اقدامات دولت نشان داد؛ در حالیکه رسانهی ملی باید تریبون مردم باشد.
وی با بیان اینکه شخص آقای خاتمی هنوز هم مقبولیت زیادی در بین مردم دارد، توضیح داد: مقبولیت آقای خاتمی به این دلیل است که ایشان هرگز به مردم دروغ نگفت و اگر در زمینهای هم کاری از دستش برنمیآمد آن را با مردم مطرح میکرد و مردم نیز در آن هشت سال کاملا با روحیات او آشنا شدهاند.
ابتکار در مورد روند پروندهی هستهای ایران در دولت فعلی و در مقایسه با دولتهای قبلی، ضمن ابراز این مطلب که جهتگیریهای اصلی و کلان کشور در زمینهی سیاستهای خارجی را رهبر تعیین میکند، اظهار عقیده کرد: متأسفانه فضا به گونهای است برخی وقایع پنهان مانده است و مردم باید بدانند که بخش عمدهای از پیشرفتها در زمینهی هستهای در دورهی آقای خاتمی و آقای رفسنجانی بوده است.
وی دربارهی مذاکره با آمریکا، اظهار کرد: تابوی مذاکره با آمریکا شکسته شده و اگر زمانی هم چنین چیزی مطرح میشد از موضع تقابل با اصلاحطلبان بود.
وی با تأکید مجدد بر فضای باز در دانشگاهها، تصریح کرد: اجباری کردن نماز و حجاب دین را نهادینه نمیکند؛ در آن شرایط ما آزادانه، امام(ره)، انقلاب، حجاب و اسلام را انتخاب کردیم.
ابتکار با بیان اینکه نسل امروز هیچ پیوندی با نسل قبل از خود احساس نمیکند، چراکه فکر میکند میخواهیم عقاید خود را به آن تحمیل کنیم، افزود: دانشجویان باید بتوانند پرسشهای اعتقادی و سیاسی خود را مطرح کنند و مجبور نباشند ماسک بزنند.
وی اضافه کرد: البته من نسبت به اینکه یک نفر منسوب به دفتر تحکیم وحدت با یک شبکهی خارج از کشور مصاحبه میکند نقد دارم ولی باید بگذاریم هرکس حرفهای خود را مطرح کند.
وی با بیان اینکه تمام رهبران دینی و ائمهی ما مصلح دینی بوده و در فکر اصلاح جامعهی خود بودهاند، اضافه کرد: مگر میشود حکومتی داعیهی دین داشته باشد ولی خواستار اصلاحات نباشد.
نمایندهی شورای شهر تهران در پایان این جلسه در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان در مورد مونوریل، توضیح داد: حمل و نقل عمومی برای شهر تهران اولویت اول ما در شورای شهر است.
وی افزود: ما به دنبال راهحلهای تجربهشده و موفق دنیا هستیم که 4 شرط هزینهی کم، آلودگی اندک، سرعت مناسب و امنیت بالا را دارا باشد و در این شرایط مترو بهترین جواب را میدهد.
وی با بیان اینکه مونوریل یک وسیلهی حمل و نقل عمومی نبوده و لوکس و پرهزینه است، تصریح کرد: اکنون اولویت شورای شهر، مترو و سپس اتوبوسرانی و تاکسیرانی است و نه مونوریل و متأسفانه پافشاری بر این مسأله سیاسی است.شورای شهر تهران موضوع را کارشناسی بررسی میکند و نه سیاسی.
انتهای پیام