چاره ای جز دفاع از استقلال دانشگاه نداریم
۱۶ آذر، امسال، جمعه است. این ولی مانع از آن نیست که دانشجویان روز دانشجو را گرامی ندارند. خصوصا در زمانه ای که بیش از همیشه طعم فشار و سرکوب را زیر زبان حس می کنند. در حال حاضر دو عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم در زندان به سر می برند. آنها اما تنها دانشجویان زندانی نیستند، مجید توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری سه دانشجوی پلی تکنیک اکنون به واسطه ی فرایند پر ماجرای پرونده ی شان جزء شناخته شده ترین زندانیان سیاسی ایران محسوب می شوند. صباح نصری، هدایت غزالی و یاسر گلی، سه دانشجوی کردی هستند که با اتهاماتی نانشخص بازداشت شده اند.دیروز از دستگیری های تازه هم خبر رسید: سعید حبیبی و تعدادی دیگر که هنوز اخبار موثقی در مورد آنها در دست نیست.
مشکل دانشگاه اما فقط به زندانی شدن دانشجویان منحصر نمی شود؛ اخراج اساتید، دخالتهای سیاسی در کار گروههای تخصصی و دانشکده ها، محروم کردن دانشجویان منتقد از تحصیل و جلوگیری از تحصیل آنها در مقاطع بالاتر، فشار برای حذف رشته هایی نظیر حقوق بشر و مطالعات زنان از لیست رشته های تحصیلی در وزارت علوم، توهین و تحقیر دانشجویان به عنوان مبارزه با بد حجابی و…
به گفته ی البرز زاهدی، فعال دانشجویی دانشگاه تهران: “مجموعه ی همین مصایب است که دانشجویان را وامی دارد تا در تدارک یک ۱۶ آذر با شکوه باشند.”
وی می افزاید: “امروز فعالین دانشجویی بیش از هر زمان دیگری احساس می کنند که موظفند از حریم دانشگاه دفاع کنند، دانشگاه امروز با هجوم بنیادگرایان مواجه است و ما چاره ای جز دفاع از استقلال دانشگاه نداریم.”
مهدی عربشاهی، از فعالین با سابقه ی دانشجویی و عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت در گفتگو با خبرنگار روز می گوید: “با توجه به تعطیلی روز جمعه، اتحادیه با هماهنگی انجمنها تصمیم گرفت، برنامه ی روز دانشجو را یکشنبه ۱۸ آذر در دانشگاه تهران برگزار کند.”
عربشاهی از همه ی دانشجویان خواست که در این مراسم شرکت کنند و افزود: “تاکید ما بر مسائلی است که مبتلا به همه ی دانشجویان است، مهمترین این مسائل، بحث دفاع از استقلال دانشگاه و آزادیهای آکادمیک است.”
عربشاهی با انتقاد از سیاستهای محدود کننده ی دولت در برخورد با منتقدین و مخالفین مسالمت جواین ساستها را “نشانه ای از نبود آزادی بیان در کشور” می داند. به نظر عربشاهی “عدم تحمل صداهای متفاوت در دانشگاه و جامعه، نشانه ای آشکار از ناشکیبایی حکومت در برخورد با منتقدین است”. عربشاهی سیاست تشکل متبوع خود را دفاع از فعالیت و آزادی بیان همه ی دانشجویان در دانشگاه می داند: “دفتر تحکیم وحدت حتی خود را موظف به دفاع از حقوق ان دسته از فعالین دانشجویی که عضو آن نیستند نیز می داند.”
علی وفقی، عضو دیگر شورای مرکزی تحکیم که به همراه عربشاهی و دیگر اعضای شورای مرکزی این اتحادیه ی دانشجویی ۱۸ تیر ماه سال گذشته- سالگرد حمله ی خونین به کوی دانشگاه- و به دنبال تجمع مسالمت آمیز در برابر دانشگاه پلی تکنیک توسط نیروهای امنیتی بازداشت و یک ماه بازجویی در بند ۲۰۹ زندان اوین را تجربه کرده است، در همین ارتباط به روز می گوید:” تدارکات برای برگزاری مراسم روز دانشجو آغاز شده و دفتر تحکیم می کوشد با همکاری انجمنهای مختلف مراسم با شکوهی را برگزار کند.”
وی از انتخاب ۱۸ آذر برای برگزاری مراسم دفاع می کند و می افزاید: “اول اینکه عدد ۱۸ یاد آور ۱۸ تیر است، دوم اینکه آذر است و آذرماه با مبارزات دانشجویی گره خورده و یاد آور خاطره ی ۳ شهید جنبش دانشجویی در این ماه هم است و سوم اینکه ۱۸ آذر روزیست درست میان ۱۶ آذر و ۲۰ اذر و بیست آذر امسال هم سالگرد اقدام شجاعانه ی دانشجویان پلی تکنیک است در اعتراض به حضور احمدی نژاد در دانشگاه.”
وفقی یکی از وظایف اولیه ی دفتر تحکیم را دفاع از استقلال دانشگاه می داند و می افزاید: “ما سئوالهای زیادی از آقای احمدی نژاد داشتیم، نه فقط در مورد خاموش کردن صدای منتقدین بلکه در مورد عملکرد فاجعه بار دولت ایشان چه در عرصه ی بین المللی چه در مدیریت اقتصادی کشور، دفتر تحکیم دغدغه ها و سئوالهای خود را طی دو نامه با رییس جمهور در میان گذاشت که متاسفانه هیچ پاسخی به انها داده نشد.”
مراسم ۱۸ آذر با همکاری دانشجویان لیبرال و دانشجویان کرد برگزار می شود. اما از طرف دیگر به گزارش پایگاه خبری امیرکبیر”در پی بروز اختلافاتی میان دفتر تحکیم و گروهای چپ دانشجویی قرار بر این شد امسال هر گروه برنامه بزرگداشت روز دانشجو را به صورت جداگانه برگزار نمایند. با اعلام روز ۱۳ آذر از سوی دانشجویان چپ، دفتر تحکیم وحدت روز ۱۸ آذر را برای تجمع و تریبون آزاد خود انتخاب کرد.”
خبرنامه ی امیرکبیر می افزاید: “دفتر تحکیم وحدت به مناسب روز دانشجو، تجمع و تریبون آزادی با عنوان «دانشگاه، آخرین سنگر آزادی» در روز یکشنبه ۱۸ آذرماه در دانشگاه تهران برگزار خواهد کرد. محورهای پنج گانه این تجمع تلاش برای صلح و مخالفت با جنگ افروزان داخلی و خارجی، دفاع از آزادیهای آکادمیک و اعتراض به گسترش فضای سرکوب و اختناق، حمایت از دانشجویان دربند و درخواست آزادی زندانیان سیاسی، اعتراض به سیاست های نا کارآمدی دولت نهم و گسترش فقر و فساد و تبعیض، اعلام همبستگی جنبش دانشجویی با جنبش زنان، کارگران، معلمان و اقوام خواهد بود.”
بنابه بر اخبار رسیده به “روز” به غیر از دانشجویان دانشگاه تهران، دانشجویان پلی تکنیک و علامه نیز شورای مرکزی تحکیم را در برگزاری این مراسم یاری می کنند. به گفته ی یکی از فعالین دانشجویی بسیاری از انجمنهای شهرستانها نیز برای شرکت در برنامه ی ۱۸ آذر اعلام آمادگی کرده اند.
به هر حال از ۱۳ تا ۱۸ آذر، دانشجویان قرار است گرد هم آیند تا به یاد همگان بیاورند که “دانشگاه زنده است.”