KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

جنبش منتقد یا بله قربان گو؟

 

جنبش منتقد یا بله قربان گو؟

 

عباس سلیمی‌نمین مدیر مرکز مطالعه و تدوین تاریخ معاصر ایران با گرامی داشتن روزهای 13 آبان و 16 آذر اظهار کرد: در ارتباط با جنبش دانشجویی باید دقت کنیم که تعریف جنبش دانشجویی با کارکرد دانشگاه خلط نشود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) وی با حضور در مناظره‌ای با عنوان « کدام جنبش، کدام دانشجو» که از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، افزود: جنبش دانشجویی به عنوان یک حرکت پیشتاز که دارای خصوصیاتی مثل پویایی و پرسشگر بودن است، می‌تواند در روند جامعه بسیار تاثیرگذار باشد.

سلیمی‌نمین خاطرنشان کرد: پس از کودتای 28 مرداد در حالی که بیشتر سیاستمداران و تشکیلات سیاسی ترجیح دادند سکوت کنند، تنها جایی که هم‌چنان ترجیح داد حرکت کند دانشگاه بود.

مدیر مرکز مطالعه و تدوین تاریخ معاصر ایران اظهار عقیده کرد: بنابراین شناخت دقیق مسایل کشور و جهان موجب می‌شد که جنبش دانشجویی، سایر احزاب سیاسی را به دنبال خود بکشاند. اما من تفاوتی بین مسایل پیش از انقلاب و پس از انقلاب می‌بینم؛ به طوری که جنبش دانشجویی تا پیش از سال 57 یا حتی 58 دارای شناخت دقیقی از مسایل داخلی و بین‌المللی بود و به تبع آن می‌توانست تاثیرگذاری زیادی داشته باشد.

به عقیده‌ی وی، پس از سال 58 به میزانی که مسایل جامعه‌ی ما دچار پیچیدگی‌هایی شد، جنبش دانشجویی به استراتژی جدیدی برای خود نرسید و نتوانست کارکرد خودش را تنظیم کند.

سلیمی‌نمین تصریح کرد: جنبش دانشجویی در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آن تخصص و توانمندی را می‌توانست حفظ کند. اما در شرایطی که باید جریانات را بشناسد و نقش اصلاحی‌اش را به خوبی ایفا کند، می‌بینیم که نمی‌تواند این کار را انجام دهد.

وی خاطرنشان کرد: زمانی که استعمار از ایران رفت باید جنبش دانشجویی تاثیرگذار می‌بود اما تاثیرگذاری‌اش را از دست داد و دیگر پیشتاز نبود و برخی تشکل‌های دانشجویی ترجیح دادند که کاستی اشرافشان به مسایل را از طریق پیروی صرف از یک حزب جبران کنند.

مدیر مرکز مطالعه و تدوین تاریخ معاصر ایران با بیان این‌که برخی معتقدند دانشجو ضمن درس خواندن نمی‌تواند اشراف کامل نسبت به مسایل تخصصی داشته باشد، گفت: در ارتباط با روابط بین‌الملل، جنبش دانشجویی می‌تواند ضمن درس خواندن، آن اشراف به مسایل را نیز پیدا کند و جنبش دانشجویی زمانی موفق بوده که اثبات کرده از درک بالایی برخوردار است و دقیق‌تر مسایل را پی‌گیری می‌کند.

وی با بیان این‌ که جنبش دانشجویی آن قدرت خود را از دست داد، ابراز عقیده کرد که این جنبش در شرایطی نتوانست وظیفه‌ی اصلی‌اش را که اصلاح است انجام دهد که حزب متبوعش به قدرت رسید که این کارکرد جنبش را محدود به پیروی از قدرت می‌کرد.

سلیمی‌نمین با تاکید بر این‌که جنبش دانشجویی باید خودش سرچشمه‌ی فکر و اندیشه باشد، تصریح کرد: حتی در شرایط پیچیده‌ی کنونی جنبش دانشجویی می‌تواند شرایطی را ایجاد کند و انتخاب را به عهده‌ی افراد بگذارد اما این کار را نکرد؛ چرا که مسایل حزبی را یک عده خواسته و ناخواسته وارد دانشگاه کردند.

به عقیده‌ی وی، جنبش دانشجویی حتی اگر با یک حزب نیز بود باید بالاتر از آن حزب قرار بگیرد تا تاثیرگذار باشد و اگر چنین نباشد مقبولیتش را نیز از دست خواهد داد.

وی تصریح کرد: هدایت قدرت در کشور که گاهی یک حزب قدرتمند است و گاهی یک حزب دیگر، چه‌طور ممکن است؟

سلیمی‌نمین تاکید کرد: تعریف جنبش دانشجویی تغییر نکرده اما با تغییر شرایط، جنبش دانشجویی باید استراتژی‌اش را تبیین می‌کرد که پس از انقلاب نتوانست استراتژی داشته باشد.

وی این پرسش را مطرح کرد که آیا جنبش دانشجویی می‌تواند در همه‌ی عرصه‌ها خودش مطالعه کند و به یک جمع‌بندی برسد آن‌گونه که پیش از انقلاب می‌توانست؟ و گفت: قطعا پاسخ منفی است.

مدیر مرکز مطالعه و تدوین تاریخ معاصر ایران با بیان این‌که اگر امروز دولت سیاستی را اتخاذ می‌کند بر اساس یک پشتوانه‌ی کارشناسی است، افزود: شما با تطبیق آن سیاست با یک نظر کارشناسی دیگر به این نتیجه می‌رسید که آن سیاست غلط است.

وی یادآور شد: در این شرایط که جنبش دانشجویی نمی‌تواند به یک جمع‌بندی در مسایل برسد نمی‌تواند تاثیرگذار نیز باشد و گروه‌های سیاسی و احزاب را به دنبال خود بکشاند.

سلیمی‌نمین خاطرنشان کرد: هم‌اکنون اگر بگوییم یک مدل برای توسعه غلط است، آیا مدلی را دارید که بگویید این مدل درست است؟

وی به این موضوع نیز تاکید کرد که جنبش اگر تابع باشد هرگز جنبش نخواهد بود و گفت: حرکت تابع نمی‌تواند اصلاح‌گر باشد.

وی در ادامه با بیان این که امروز دولتی سر کار است که می‌تواند بسیاری از کارکردهایش خطا و خیلی از کارکردهایش نیز درست باشد، ابراز عقیده کرد که ما باید با استدلال به اصلاح بپردازیم و اگر استدلال ما را نپذیرفت افکار عمومی را وارد کنیم و باز نیز اگر نشد، اصلاحات باید با یک انتخابات صورت گیرد.

سلیمی‌نمین تاکید کرد: امروز اگر می‌خواهید بگویید راهی که دولت می‌رود خطا است دلیل و منطق داشته باشید.

مدیر مرکز مطالعه و تدوین تاریخ معاصر ایران تصریح کرد: هم‌اکنون به محض این‌که دو نفر در یک تشکل گرایش‌هایشان با هم نمی‌خواند بلافاصله از هم جدا می‌شوند و این باید بحث شود که آیا این جدایی به نفع جنبش دانشجویی است؟

وی تاکید کرد: اهل اندیشه هرگز با هم دشمنی پیدا نمی‌کنند و افرادی که بی فرهنگ سیاسی هستند و می‌خواهند به قدرت برسند شاید با هم دشمنی پیدا کنند.

وی این قابلیت را در دانشجویان دانست که مسایل حاد جامعه را مطرح کنند و گفت: اگر جنبش دانشجویی می‌خواهد تاثیرگذار باشد باید بر توانمندی‌هایش بیافزاید و این چیزی است که در دو دهه‌ی اخیر شاهد آن نبوده‌ایم و جنبش دانشجویی جنبشی است که بتواند اصلاح‌گر باشد.

به گزارش ایسنا در ادامه‌ی این جلسه، صالحی دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر، پرسش‌هایی را از سلیمی‌نمین مطرح کرد.

صالحی با بیان این عقیده که آقای سلیمی‌نمین! شما طوری صحبت کردید که گویی در یک فضای گل و بلبل به سر می‌بریم مدعی شد که یکی از کسانی که در 13 آبان 58 حضور داشته‌ هم‌اکنون از تسخیر لانه جاسوسی اظهار پشیمانی می‌کند.

وی در ادامه سوالش خاطرنشان کرد: دانشجویان به این نتیجه رسیدند که عملکرد اصلاحات غلط بود اما آیا هم‌اکنون اجازه‌ی فعالیت به آنها داده می‌شود؟

وی یادآور شد: هم‌اکنون چند سال است که نشست دفتر تحکیم وحدت(طیف علامه) با مشکلات زیادی برگزار می‌شود و در حال حاضر کدام‌یک از رسانه‌های کشور این امکان را دارند که بخواهند به مسایل دانشجویان بپردازند؟

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر افزود: شما به برگزاری انتخابات اشاره کردید اما انتخابات در صورتی کارکرد دارد که آزاد و موثر باشد؛ در صورتی که این‌چنین نیست.

وی هم‌چنین پرسش کرد که آیا ما در مورد یک جامعه‌ی دموکراتیک صحبت می‌کنیم؟ و آیا شما عملکرد دولت در رابطه با آزادی را مثبت می‌دانید؟

سلیمی‌نمین در پاسخ به صالحی گفت: مگر کسی که شما از آن نام می‌برید ملاک صحت بشریت است که بگوییم ایشان در مورد اقدامی که کرده نظرش عوض شده است و آیا ایشان مبنای درست یا غلط بودن چیزی است؟

سلیمی‌نمین خاطرنشان کرد: شما توانایی جنبش دانشجویی را زمانی می‌توانید بالا ببرید که بگویید جنبش دانشجویی به این دلیل ضعیف و به این دلیل خوب عمل کرده است.

وی افزود: بعید می‌دانم آقایی که آمدند و صحبت کردند همه‌ی نظرات در مورد 13 آبان را مطالعه کرده باشند و اسنادی که در سفارت به دست آمد نیز موید تصور دانشجویان بود.

به گزارش ایسنا، سلیمی‌نمین در پاسخ به گفته دانشجوی دیگری که تا کی باید از برخی دانشجویان بشنویم که فضا بسته است، ادامه داد: چیزی می‌تواند در بین مردم نفوذ کند که سنخیتی با اعتقادات مردم داشته باشد.

وی تصریح کرد: جنبش دانشجویی باید کسانی باشند که بتوانند اصلاح کنند.

وی ابراز عقیده کرد که رفتار و منش دولت را در دانشگاه به طور قطع نمی‌پسندم و معتقدم باید سعه صدر بیشتری داشته و بزرگواری بیشتری به خرج دهد.

به عقیده‌ی سلیمی‌نمین، این بزرگواری در دولت‌های قبل نیز نبود.

در ادامه‌ی این جلسه، یکی از دانشجویان دیگر نیز گفت: هم‌اکنون افرادی از جناح راست می‌آیند و می‌گویند که ما وابسته به حزب و گروه و جناح نیستیم و رفتارهایی که در دانشگاه می‌شود نیز رفتارهای مناسبی نیست. ما این پرسش را داریم که پس بالاخره مسوول کیست و چه کسی باید در مقابل اتفاقاتی که در دانشگاه می‌افتد پاسخگو باشد؟

سلیمی‌نمین در پاسخ به این پرسش اظهار کرد: نگاه شما به من زیاد تعیین‌کننده نیست و حق دارید هر تعبیر و تفسیری نسبت به من داشته باشید.

وی افزود: جنبش دانشجویی باید ویژگی‌هایی داشته باشد که بتواند توده‌ها را بسیج کند و باید خصلت‌هایی بالاتر از شخصیت‌های سیاسی پیدا کند.

الهه کولایی و عباس سلیمی‌نمین با حضور در مناظره‌ای با عنوان « کدام جنبش، کدام دانشجو» که از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، به بیان نظرات خود در رابطه با جنبش دانشجویی پرداختند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، الهه کولایی عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی، با بزرگداشت یاد شهدای دانشگاه به ویژه شهدای دانشگاه تهران در 16 آذر 32، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در جامعه‌ی ما وجود دارد این است که تاریخ نمی‌خوانیم.

وی تصریح کرد: ما باید با مطالعه‌ی تاریخ و توجه به آن به تحولات امروزی نیز توجه داشته باشیم و در تاریخ متوقف نشویم.

کولایی جنبش را انباشت خواسته‌ها و تقاضاهای متراکم دانست و افزود: جریان نوگرایی و تحول‌خواهی در جوامع باید با نگاه به کشورهای دیگر صورت گیرد.

عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی، تاکید کرد که در عین حال به تفاوت‌ها و شباهت‌های موجود باید توجه کنیم.

وی با اشاره به سخنی از سید جمال‌الدین اسدآبادی، گفت: او اظهار کرد که در کشورهای غربی اسلام را ندیدم اما مسلمانی را دیدم و در جوامع اسلامی اسلام را دیدم اما مسلمانی را ندیدم.

کولایی این وضعیت را شرایطی دانست که بسیاری از کشورهای مسلمان هم‌اکنون به آن دچار هستند.

عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی، خاطر نشان کرد: دانشجو و دانشگاه مکان و هویتی است که در ارتباط مستقیم با جامعه قرار می‌گیرد و اگر سال‌ها پیش، این سوال از سوی افراد نخبه مطرح می‌شد که چرا عقب مانده‌ایم؟ و می‌خواستند پاسخ این پرسش را بدانند امروز نیز باز، دانشجویان کسانی هستند که با توجه به تعامل با پیشرفت‌های سریع جامعه‌ی جهانی طالب پاسخ یافتن به این پرسش هستند.

وی تجربه‌ی انقلاب مشروطه را تجربه‌ای ارزشمند عنوان کرد و گفت: دانشجو به این دلیل در خط مقدم تلاش‌ها قرار می‌گیرد که در راس ارتباط با جامعه‌ی جهانی است.

کولایی افزود: دانشجویان به دلیل ارتباط‌شان با جامعه‌ی جهانی خواستار توسعه هستند و از فاصله‌ها آگاهی دارند و از اینرو تقاضای بیشتری برای تحول دارند.

عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی، رویکرد جنبش دانشجویی در کشور ما را به طور عمده رویکردی سیاسی دانست و گفت: دلیل این رویکرد این است که در سیاست، فعالیت‌ها خیلی زود نتیجه می‌دهد.

وی تاکید کرد: جنبش دانشجویی در کشور ما خواستار دگرگونی‌های مثبت، رفع بی‌عدالتی و ستم، استثمار و هر گونه زشتی است و بسیار به خیر و حقیقت نزدیک است.

به گفته‌ی کولایی توسعه‌ی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در واقع به هم تنیده هستند.

عضو شورای مرکزی حزب مشارکت ایران اسلامی، تاکید کرد: ماهیت جنبش دانشجویی قبل و پس از انقلاب تغییر نکرده و اتفاقا دانشجویان آگاه‌تر و دقیق‌تر شده‌اند که این به دلیل شرایط موجود و دسترسی‌های بیشتر آنها به اطلاعات بوده است و دانشجویان با قدرت و شناخت بیشتری به مسائل داخلی و بین‌المللی پرداخته‌اند.

وی تصریح کرد: جنبش دانشجویی به رسالت حق‌طلب بودن و همه‌ی ارزش‌ها در تاریخ پیوند خورده است و آنچه به جنبش هویت می‌دهد بی‌پروایی و وابسته نبودن است که این عشق و اشتیاق برای برابری‌خواهی سعی کرده ستم و ظلم را از بین ببرد.

کولایی با تاکید بر اینکه همه چیز را نمی‌توان به سیاست تقلیل داد، یادآور شد: ما با جامعه‌ای مواجهیم که یک لایه نیست؛ بلکه با مسائل مختلفی روبرو است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در ادامه‌ی این جلسه، کولایی به پرسش کتبی یکی از دانشجویان مبنی بر این‌که چرا فضای جنبش دانشجویی جهت‌دار شده و هم‌چنین چرا از ورود برخی افراد به دانشگاه جلوگیری شد؟ با بیان این‌که مگر نشاط دانشجویی در گرو تضارب افکار نبود، پاسخ داد.

کولایی اظهار کرد: جامعه و دانشگاه باید مسایلش در روابط تنگاتنگ قرار بگیرد و طبیعی است که وقتی انقلاب رخ داد، آثار استقرار نظام جدید در دانشگاه انعکاس پیدا کرد و وقتی بازی‌های قدرت شکل می‌گیرد این بازی‌ها وارد دانشگاه نیز می‌شود و دیدیم که پس از انقلاب اتاق‌های درس به صحنه‌ی تعامل، تقابل و یا حتی درگیری‌های مسلحانه‌ی گروه‌های سیاسی تبدیل شد.

به گفته‌ی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، در شرایطی که کشور در جنگ قرار می‌گیرد فضای دموکراتیک شدن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد. به همین دلیل در دهه‌ی 70 شرایط دانشگاه‌ها به‌ویژه از خرداد 76 دگرگون شد.

وی تاکید کرد: آن‌چه که در دانشگاه اتفاق می‌افتد رابطه‌ی مستقیمی با جامعه پیدا می‌کند.

کولایی یادآور شد: دانشجویان به عنوان آحاد این جامعه حق دارند که گرایش سیاسی داشته باشند اما این‌که دانشگاه بخواهد اهرم تعامل سیاسی بشود، با ماهیت دانشجویی تفاوت دارد.

به گزارش ایسنا در ادامه، پرسش کتبی یکی از دانشجویان از سوی اخوان مسوول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر که مجری مناظره نیز بود خوانده شد. در این سوال آمده بود که درست است که رسانه‌ها بیشتر شده‌اند اما بهتر است بدانیم رسانه‌ها را چه کسی هدایت می‌کند و بدانیم که 90 درصد این رسانه‌ها مرتبط با صهیونیست‌هایی هستند که خواستار مقابله با کشور ما هستند.

کولایی در پاسخ به این سوال تصریح کرد: ما یک مقدار مسایلی که پیرامون‌مان وجود دارد را به طور افراطی ساده می‌کنیم.

وی به وجوه صحبت کردن از دموکراسی اشاره کرد و گفت: ما اصولا دوست داریم به دیگران بپردازیم اما چه‌قدر حاضریم که به خودمان نیز بپردازیم.

وی ابراز عقیده کرد که هم‌اکنون هرگاه به کسی می‌پردازیم و انتقادی می‌کنیم حمل بر براندازی می‌شود. در شرایطی که ما در انقلاب گفته‌ایم که انسان‌ها برای فکرشان آزادند. اما ما چه‌قدر این آزادی را ترویج می‌کنیم و چه‌قدر حقوق یکدیگر را به رسمیت می‌شناسیم و چه‌قدر در کتاب‌های درسی، توجه به حقوق دیگران را یاد داده‌ایم؟

کولایی با اشاره به این‌که ما گاهی به جای نقد، نفی می‌کنیم، افزود: ما در تلاش‌هایمان چه‌قدر بر اساس پذیرش کرامت انسانی رفتار می‌کنیم؟ و ما اگر زورمان رسید و زور نگفتیم هنر کرده‌ایم.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی خاطرنشان کرد: ما باید در همه‌ی رفتارهایمان سود و زیان را در نظر داشته باشیم و از محاسبه‌ی عقلانی استفاده کنیم.

وی با تاکید بر برخورد با سعه صدر تصریح کرد: قشر نخبه و دانشگاهی ما باید رفتارهای مناسب را مبنایی برای اصلاح خودش قرار دهد.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی گفت: وقتی رفتار ما با کردارمان هماهنگ نیست، بچه‌ها رفتار ما را می‌بینند نه گفتارمان را. اما این شکاف بین رفتار و گفتار، ریشه‌ی تاریخی دارد و ما بسیاری از مشکلات را باید در رفتارهایمان جست‌وجو کنیم.

کولایی به نشستی در ترکیه اشاره کرد که در آن حضور داشته و گفت: در آن‌جا وقتی موضوع ردصلاحیت مطرح شد همه تعجب می‌کردند که من ردصلاحیت شده‌ام و ردصلاحیت را برابر با دزدی، جنایت و موجب محرومیت از حقوق اجتماعی و سیاسی می‌دانستند.

وی اظهار عقیده کرد: من حرف زدم و ظاهرا این جرم بزرگی است و بچه‌های ما همه این موضوع را می‌بینند. اگر ما ایرادی به دیگران می‌گیریم باید ابتدا آن ایراد را از خودمان رفع کنیم.

کولایی در ادامه، صرف حرکت داشتن را برابر با جنبش ندانست و گفت: جنبش باید فکر و هدف داشته باشد و تصورم این است که قانون اساسی تکلیف ما را روشن کرده و به همه‌ی شهروندان ایرانی این حق داده شده که مقید یا غیرمقید و با هر اعتقادی که به خودشان مربوط است و من و شما نمی‌توانیم به عقیده‌ای مجبورشان کنیم اجازه‌ی بیان عقیده داده شده است. اما هم‌اکنون شاهدیم که در خیابان‌ها می‌خواهند چهره‌ی افراد را آن‌طور بسازند که خودشان می‌خواهند.

عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی تاکید کرد: تا زمانی که کسی طبق رای دادگاه حقوقش محدود نشده حق دارد از همه‌ی امکانات استفاده کند.

وی در ادامه ابراز عقیده کرد: اما هم‌اکنون مشکل کشور این است که افراد می‌گویند چون من دوست دارم آدم‌ها باید به این شکل باشند و مجبورشان می‌کنم که این‌طور باشند.

وی خاطرنشان کرد: خواهش من این است که حقوق ملت در فصل 3 قانون اساسی را بخوانید و ما حق نداریم افراد را اگر نماز نمی‌خوانند یا عقیده‌ی دیگری دارند با قضاوت شخصی‌مان برایشان محدودیت ایجاد کنیم.

وی افزود: همه‌ی گروه‌ها هرچند که نتوانند تاثیرگذار باشند اما حق دارند که فعالیت کنند.

 

نظرات 1 + ارسال نظر
, , یکشنبه 11 آذر 1386 ساعت 02:43

خیلی خوبه که به روز هستید آدم جذب وبلاگتون میشه

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد