خاتمی در مشهد:
بدترین فساد دروغ گفتن به مردم است
کسانی که جمهوریت را نمیپذیرند به انقلاب دلبسته نیستند
خبرگزاری دانشجویان ایران - مشهد
سرویس: سیاسی
سید محمد خاتمی تاکید کرد: ما به نام جمهوری اسلامی، مخالف فسادیم اما معتقدیم بدترین فساد دروغ گفتن به مردم است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان، رییس جمهور سابق کشورمان شب گذشته در اجتماع مردم مشهد در سالن شهید بهشتی اظهارداشت: بدترین نوع فساد تحقیر مردم به نام مردم است و اینکه نگذاریم مردم رای خود را آزادانه اعلام کنند، ما خواستار عدالتیم اما عدالت توزیع فقر در جامعه نیست بلکه خواستار جامعهای هستیم که ثروت موجود در آن عادلانه توزیع شود.
خاتمی تاکید کرد: ما طرفدار حقوق مردم و آزادیهای مشروع بوده و این را دفاع از راه امام (ره) و جمهوری اسلامی میدانیم و معتقدیم کسانی که حاصل این انقلاب یعنی جمهوریت نظام را نمیپذیرند، به انقلاب دلبسته نیستند.
وی اظهار داشت: امام(ره) در راس یک انقلابی قرار گرفت که فقط متکی به رای مردم بود، آن چیزی که از دل انقلاب خارج شد، پیشنهاد امام(ره) بود و مردم به آن رای دادند، جمهوری اسلامی بود اما متاسفانه امروز برخی میگویند ما جمهوری نداریم، رای مردم ارزش ندارد، ما حقیم و باید به هر قیمتی بر مردم حکومت کنیم.
به گزارش ایسنا _ منطقه خراسان، این صحبت خاتمی با شعار «درود بر خاتمی» جمعیت حاضر در سالن شهید بهشتی و تشویقهای آنان همراه بود. شعارها و تشویقها چند دقیقهای به طول انجامید که خاتمی از مردم خواست ساکت باشند و گفت که اگر شرایط مهیا نباشد سالن را ترک خواهد کرد و مردم با فرستادن صلوات، به خواسته خاتمی احترام گذاشته و ساکت شدند.
رییس جمهور سابق کشورمان افزود: اینکه امام(ره) میگوید میزان رای ملت است، یک ریشه کلامی مهم دارد که سبب شده است جنبش اسلامی شما مردم ایران از جنبشهای ظاهری و قشریگرایی که در دنیا به نام اسلام وجود دارد، جدا شود.
وی ادامه داد: از دل انقلاب اسلامی شما مردم، جمهوری در میآید و از دل آن بینشهای متحجر و سخت عمارت اسلامی افغانستان.
خاتمی گفت: در بینشی که امام رضا(ع) به ما داده، انقلاب اسلامی داشته است و امام(ره) آن را عرضه کرده است، حکومت مطلوب، نه حکومت جباران بر بزرگان که حکومت مردم آزاده و متفکر و مومن بر خویشتن است.
وی با بیان اینکه امام در بینش اسلامی خواستار عدل است، افزود: خداوند در قرآن میگوید پیامبران را فرستادیم و کتابها را نازل کردیم لیقوم الناس بالقسط، فاعل قسط مردم است یعنی پیامبران نیامدند به زور چیزی را بر مردم تحمیل کنند بلکه آمادهاند تا آگاهی بدهند، اراده را قوی کنند، ایمان را بالا ببرند و سپس خود مردم عدل را پیاده کند و امام معصوم محور و مدار جامع عدل بنیاد به عنوان پاسدار نگهبان عدالت قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: امام برای این میآید که جهان را پر از عدل کند پس از آنکه پر از ظلم شده است و عدل را خود مردم باید برپا کنند.
رییس جمهور سابق کشورمان با تاکید بر اینکه حکومت باید مبتنی بر آرا و نظر مردم باشد، گفت: پیشنهاد جمهوری اسلامی یک پیشنهاد گزافه و خلقالساعه نیست بلکه یک پیشنهاد اساسی است و اگر جمهوری میخواهیم، آنچه تعیین کننده است رای ملت است.
خاتمی خاطرنشان کرد: ما به عنوان یک مسلمان و انقلابی و به عنوان کسی که خواستار عزت و عظمت اسلام، مسلمانان و جامعه است، از حقوق و آزادیهای مردم دفاع میکنیم.
وی با بیان اینکه ما خواستار پیشرفت و توسعه همه جانبه کشور بر اساس حقوق و مشارکت مردم هستیم، اظهار داشت: آنچه اساس و مهم است، وجود و تقویت نهادهای مردمی در جمهوری اسلامی است.
وی با اشاره به نزدیکی انتخابات مجلس هشتم، انتخابات را یکی از محکمات انقلاب دانست و گفت: حضور مردم در این عرصه مهم است. ما خواستار مجلسی آگاه، مومن، شجاع، دارای درک کارشناسانه، آشنا به مطالبات مردم اعم از معیشت و حقوق و آزادیهای مردم، تلاشگر برای حفظ اقتدار و عزت ملت و توانا در دفع توطئهها از کشور و افزایش ظرفیت و شخصیت مملکت در عرصههای جهانی هستیم و امیدواریم ملت ایران با تمام وجود برای تشکیل چنین مجلسی تلاش کنند.
رییس جمهور سابق کشورمان خاطرنشان کرد: امیدوارم تمام مسموولان و دستاندرکاران کشور، به دفاع از اسلام، جمهوری اسلامی و راه امام(ره) شرایط لازم را برای برگزاری انتخابات سالم و آزاد فراهم کنند.
خاتمی که به مناسبت میلاد امام رضا(ع) در جمع مردم مشهد سخنرانی میکرد، با طرح این سوال که چگونه خوشحالی ما بابت تولد حضرت رضا(ع) مضاعف میشد، گفت: به این نتیجه رسیدم که اگر عزیزانی که در بازداشت به سر میبرند و عکسشان اینجاست خودشان در میان ما بودند، خوشحالتر بودیم.
شایان ذکر است در میان جمعیت حاضر در سالن عکسهای چند تن از دانشجویان بازداشتشده وجود داشت.
رییس جمهور سابق کشورمان در میان شعارهای «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «دانشجویی زندانی آزاد باید گردد»، ادامه داد: یکی از کارهای بسیار ارزندهای که برادر عزیزمان، آیتالله هاشمی شاهرودی انجام داد تکیه بر حقوق شهروندی بود که در همین راستا بخشنامه بسیار خوبی صادر شد و مجلس ششم هم با شایستگی آن را به قانون تبدیل کرد.
خاتمی تاکید کرد: تکیه بر اهمیت حقوق شهروندی و اینکه کسانی به خاطر اعمال این حق خود، هزینه گزاف نپردازند، به نفع کشور، نظام و جامعه ما است.
وی ادامه داد: به رییس قوه قضاییه هم گفته و اینجا هم دوباره تکرار میکنم امیدوارم با اتکای به همین تکیه ارزندهای که بر روی حقوق شهروندی شده است، در یک جامعه رشید دارای این حقوق و توانا برای اعمال و استیفای این حقوق، شاهد این نباشیم که کسانی به خاطر نقد و سخن گفتن ولو که سخنانشان تند و یا نابجا باشد، هزینههایی نظیر آنچه امروز بعضی میپردازند، بپردازد و این به نفع همه ماست.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی تمدنها در ادامه به تشریح جامعه اسلامی در زمان امام رضا(ع) پرداخت و گفت: امام رضا(ع) در یکی از حساسترین دورههای تاریخ اسلام میزیست به گونهای که خلافت عباسی مستقر و حوزه حکومت اسلامی بسیار گسترده شده بود، در زمان امام رضا(ع) جامعه نوپای اسلامی با فرهنگها و تمدنهای مختلف و مسائل تازهای روبهرو شده بود. در این زمان از طریق اسکندریه دانش و تفکر یونان وارد حوزه جامعه اسلامی شده بود ضمن اینکه جامعه اسلامی در تماس با کشورهای صاحب تمدنی چون ایران و مصر و حتی چین و هند با فرهنگ، آیینها و تمدنهای مختلفی روبهرو بود.
خاتمی اظهار داشت: در زمان آن حضرت جامعه نوپای اسلامی با مسائل، تفکر، دیدگاههای دیگر و شیوههای مدیریتی متفاوتی روبهرو شده بود لذا پرسشها و سوالهای خیلی جدی در جامعه مطرح بود.
وی افزود: از سویی دیگر سیستم حکومتی امویان و تداوم آن در دوره عباسیان، یک نوع حاکمیت فساد و اشرافیگری بر حکومت ایجاد کرده بود ضمن اینکه افزایش فاصله میان حکومت و مردم و توهین و تهدید مردم و اقوام مختلفی که در حوزه اسلام قرار گرفته بودند، مشکلاتی را برای مردم جامعه پدید آورده بود.
خاتمی با بیان اینکه افسانه هزار و یک شب حکایتگر شیوه اشرافیگری، فساد و آلودگی دربار عباسی در زمان هارون الرشید است، افزود: فساد، لاابالیگری و وجود فاصله طبقاتی میان حاکمان و مردم باعث به وجود آمدن دو جریان در جامعه اسلامی شده بود به گونهای که علاوه بر جریانات شعوبیه که یک نوع حرکتهای عکسالعملی تند در مقابل رژیم حاکم ایجاد شده بود، موج بیدینی در درون جامعه نیز روز به روز افزایش پیدا میکرد.
رییس جمهور سابق کشورمان با بیان اینکه لازمه اینکه یک نظام دینی به نام دین فساد بکند، افزایش بیدینی در جامعه است، گفت: شیوه غلط، تنگ نظرانه و انحراف و فسادی که در قرون وسطی وجود داشت، حاصل کار نظامات جدیدی بود که دنبال جدا کردن دین از عرصه زندگی و به تعبیر امروز سکولاریسم بود.
خاتمی در تشریح شرایط جامعه اسلامی در زمان امام رضا(ع) گفت: تحمیل تنگ نظری به نام دین باعث پیدایش نحلهها و فرقههای ملحد و بیدین در جامعه اسلامی شده بود ضمن اینکه جریان صوفیمابانه و گریز از دنیا شکل گرفته و بسط داده شده بود زیرا انسانهای فرهیخته برای نادیده انگاشتن فساد و واقعیتهای تلخ موجود در جامعه، به حرکتهای درونگرا روی آورده و یک موج صوفیگرایی در جامعه اسلامی به راه میافتد.
وی با بیان اینکه امام رضا(ع) در یک دوره زمانی با چنین مشخصاتی میزیسته است، افزود: قبل از امام رضا (ع) و در دوره برزخی تحول حکومت اموی به عباسی، مجال مناسبی برای امام باقر(ع) و امام صادق(ع) وجود داشت تا چارچوب اساسی نظام حقوق اسلامی را از دیدگاه شیعه و اهل بیت بنیاد نهاده و محکم کنند. در زمان این دو امام، مهم تبیین روش و شیوهای بود که از دل آن اجتهاد پویای اسلامی، پس از دوران غیبت و در دوران ظاهرپرستی و قشریگرایی ایجاد شود.
خاتمی ادامه داد: البته این دو امام بزرگوار در عرصههای دیگر معارف انسانی و اسلامی نقش داشتند اما عمده کارشان تثبیت مکتب حقوقی عقلانی اسلامی از دیدگاه اهل بیت بود.
وی تاکید کرد: امام رضا(ع) مظهر عقلانیت اسلام از دیدگاه اهل بیت و شیعه بود و دو کار عمده انجام داد که مورد اول آن عرضه و ارائه جنبه عقلانی دین خداست که حقیقت اسلام است.
وی افزود: تبیین پایههای نظری و اجتماعی سیستم مطلوب حکومت عدل اسلامی با محوریت امام معصوم در عرصههای اجتماعی و نظری و فکری دیگر کار عمده امام رضا(ع) بود.
خاتمی ضمن اشاره به آثار مکتوب به جا مانده و منسوب به امام رضا(ع) گفت: امام رضا(ع) اثبات میکند شریعت اسلامی که با ظاهر و رفتار انسان سر و کار دارد، از یک بنیاد عقلانی خردپذیر محکم برخوردار است.
رییس جمهور سابق کشورمان این نقش امام رضا(ع) را نقش بسیار ممتازی دانست و گفت: این موضوع باعث شد در این آشفتگیها هم به لحاظ مبنای نظری از حقانیت اسلام دفاع شود و هم در مقابل ظاهرپرستی و قشریگرایی در حال رواج در جامعه آن زمان، بر جنبه عقلانی دین خدا تاکید شود.
وی ادامه داد: معتقدم در این زمینه حوزههای علمیه و مجامع دینی ما کمتر کار کردهاند، این مراکز همان گونه که نقش امام باقر(ع) و امام صادق(ع) در عرصه تثبیت نظام حقوقی و فقهی اسلام و پیگیری اجتهاد عقل گرای اسلامی و شیعی را نشان داده و بر روی آن کار کردهاند، اگر نقش امام رضا(ع) را در تبیین مطالب اسلام و ترسیم چهره مطلوب نظام سیاسی و اجتماعی اسلام بررسی کنند، به دستاوردهای زیادی دست پیدا میکنند.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، هنگامی که سید محمد خاتمی این سوال را مطرح کرد که چرا امام رضا(ع) پیشنهاد ولیعهدی مامون را نپذیرفت، گروه 30 نفرهای در انتهای جلسه پلاکاردهایی بالا گرفتند که در آنها مطالبی علیه خاتمی نوشته شده بود، که با این کار عدهای از جمعیت علیه این افراد شعار دادند و فضای جلسه تغییر کرد که خاتمی با مطالبی همچون به مطالب گوش کنید، نگاهها و توجهها به طرف من، به سخنرانی خود ادامه داد.
وی ادامه داد: اگر به سیره پیامبر(ص) و امامان رجوع کنیم، راز این کار امام رضا (ع) را متوجه میشویم. امام رضا(ع) این پیشنهاد مامون را نپذیرفته و میگوید اگر این خلافت حق توست، نباید آن را ببخشی و اگر حق تو نیست چرا چیزی را که متعلق به تو نیست، میبخشی؟
رییس جمهوری سابق کشورمان تاکید کرد: از این کار امام رضا(ع) نتیجه میگیریم، حکومت اسلامی در صورتی مشروع است که مورد رضایت، رای و خواست مردم باشد.
خاتمی تصریح کرد: از دیدگاه اصیل اسلامی و شیعی، اگر گروهی به زور متوسل شده و حکومت را به دست گیرند؛ حتی اگر حکومتکنندگان انسانهای شایستهای باشند، آن حکومت مطلوب نیست و اگر حکومت بدون اتکا به رای مردم و از طریق تزویر به دست آمده باشد، آن هم مطلوب نیست.
وی ادامه داد: امام رضا(ع) حکومت تقدیمی مامونی که خود بدون اراده و انتخاب مردم به روی کار آمده است را قبول نمیکند.
خاتمی در پایان خاطرنشان ساخت: برای مقام معظم رهبری، ملت ایران و تلاشگران در این مملکت، سلامتی و عزت خواستاریم و یاد و خاطره شهدای عزیز که جمهوری اسلامی خون بهای آنان است گرامی میداریم، به خانوادههای شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگران درود فرستاده و برای ارواح پاک شهدا علو درجات را آرزو میکنیم.
حاشیهها:
- درب سالن شهید بهشتی از ساعت 16:30 بر روی مردم باز شد.
- در ابتدای مراسم پس از پخش سرود جمهوری ایران و خواندن قرآن، صلوات خاصه امام رضا(ع) توسط جمعیت حاضر در سالن خوانده شد.
- مجری مراسم اشعاری را در مورد سید محمد خاتمی خواند که با استقبال مردم همراه بود.
- جمعیت حاضر در سالن همراه با مجری برنامه خطاب به خاتمی کلمات سلام، درود و سپاس را سر داد.
- پیش از آغاز سخنان خاتمی، حجت الاسلام علی عجم، دبیر مجمع روحانیون مبارز استان خراسان در سخنانی ورود سید محمد خاتمی را خوش آمد گفت.
- مردم در این مراسم بارها سرود یار دبستانی من و ای ایران را خواندند.
- هنگام خروج از سالن مردم شعرهای یار دبستانی من و ای ایران را میخواندند و همچنان دو طیف حاضر در جلسه شعارهای خود را سر میدادند.
- دو طیف حاضر در جلسه با در دست داشتن پلاکاردهایی تا میدان جانباز رفتند که یگان ویژه نیروی انتظامی آنها را متفرق کرد.
- خاتمی در برابر شعار «خاتمی پاینده، رییس جمهور آینده» با حرکت دست گفت: نه.
- حدود 30 نفر از جمعیت که پلاکاردهایی با مضامینی همچون «انرژی هستهای، دستاورد دولت نهم»، «آقای خاتمی، هزینه سرسامآور تبلیغات از کجاست؟»، «ساده زیستن و مردمی بودن را از احمدینژاد بیاموز» و «فقر و فساد و تبعیض، حاصل دولت توست» را در دست داشتند، در قسمتی از مراسم شعار «احمدی، احمدی حمایتت میکنیم» سر دادند که جمعیت حاصل در سالن شروع به هو کردن این تعداد کردند.
در این همایش شعارهای سر داده شد و مردم پلاکاردهای در دست داشتند که از مضامین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ خاتمی دوستت داریم
ـ ای عطر خوش بهار ای عید ، خوش آمدهای به شهر خورشید
-چه کسی میخواهد من و تو ما نشویم
ـ خاتمی،هاشمی الآن وقت اتحاد است
ـ آزادی، عدالت نیاز هر ایرانی و ...
انتهای پیام
حمایت از دانشجویان در بند دانشگاه امیرکبیر در دیدار مردمی خاتمی
گزارش اعتماد ازاستقبال گسترده از رئیس جمهور اصلاحات در مشهد
خاتمی در دیدار با بانوان خراسانی: جایگاه "زن" باید تعریف شود
اعضای شاخه جوانان حزب مشارکت منطقه خراسان رضوی با سید محمد خاتمی
خاتمی :باوجود همه جفاها، درانتخابات حضور مییابیم
خاتمی در مشهد:بدترین فساد دروغ گفتن به مردم است
دیدار خاتمی و واعظ طبسی در مشهد
سفر خاتمی به مشهد آغاز شد:مردم مشهد در استقبال از خاتمی
جزئیاتی از برنامهها و کارشکنیها در جریان سفر خاتمی به مشهد