KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

دبیر شورای عالی امنیت ملی: با شفاف‌سازی مشکلی نداریم

دبیر شورای عالی امنیت ملی:
با شفاف‌سازی مشکلی نداریم
به مذاکرات با سولانا خوشبینم
دیدار با سولانا سی‌ام نوامبر انجام می‌شود


خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: انرژی هسته‌یی

دبیر شورای عالی امنیت ملی با یادآوری این نکته که در طی 28 سال گذشته اقدامات ایران همواره در جهت برقراری صلح بوده است، گفت: راه حل تمام مسایل این است که قدرت‌ها از فشارها دست بردارند و به سوی مذاکره و گفت‌وگو روی بیاورند. ما آمادگی داریم که سوءتفاهمات و نگرانی‌ها را رفع و با جامعه‌ی جهانی همکاری داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دکتر سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان – صبح پنج‌شنبه در سخنانی در سمینار بین‌المللی برنامه‌ی هسته‌ای ایران و گزارش البرادعی با بیان این اعتقاد که بسیاری از ‌موضوعاتی که امروز در صحنه‌ی جهانی به عنوان مسایل چالش‌برانگیز مطرح است، در فضای سالم و علمی و به دور از شایعه‌های خاص سیاسی نه تنها می‌تواند چالش نباشد بلکه به موضوعی برای همکاری تبدیل شود، گفت: البته همکاری در فضا و خلاء صورت نمی‌گیرد. بلکه همکاری به یک پارادایم مشترک نیاز دارد.

وی گفت: ما فکر می‌کنیم مبنای فطری مشترک بین آحاد انسان‌ها مبنای قویی است تا در عرصه‌های مختلف بتوانند با تکیه بر اشتراکات همکاری مثبتی داشته باشند.

جلیلی ادامه داد: البته اختلاف نظر هم می‌تواند مبارک باشد که لازمه‌ی دموکراسی و جهان متمدن است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان این‌که اختلاف نظر نباید به دشمنی و مانعی در همکاری در نقاط مشترک منجر شود، اظهار داشت: ایران از ابتدای شکل‌گیری پیروزی انقلاب اسلامی گفتمان سیاست خارجی خود را که در دولت نهم بر آن تاکید شده است صلح و آرامش بر مبنای عدالت برای همه‌ی جهان قرار داده است.

جلیلی گفت: معتقدیم امنیت یک کل به هم پیوسته است و نمی‌توانیم بدون برخورداری از یک نظام امنیتی ثابت در جهان در برخی مناطق ناامنی و در برخی امنیت کامل را داشته باشیم.

وی تاکید کرد: بهترین ضامن امنیت، عدالت است اگر عدالت نباشد امنیت تداوم و پایدار نیست.

وی بر ضرورت تشکیل نظام جامع امنیتی مبنی بر عدالت تاکید کرد و گفت: این مساله یک امر ذهنی نیست و می‌تواند محقق شود.

مسوول پرونده‌ی هسته‌ای کشورمان با بیان این‌که از گفت‌وگوی مستقیم با اساتید و صاحب‌نظران کشورهای مختلف خوشحال هستیم و از ایجاد چنین فضایی تشکر می‌کنم، تصریح کرد: امیدوارم این جلسه که در یک نهاد علمی برگزار می‌شود بتواند به نزدیک شدن دیدگاه‌های مشترک کمک کند. متاسفانه شنیدم که برخی دوستان و همکاران شما که دوست داشتند در این اجلاس شرکت کنند و اعلام آمادگی کرده بودند در آخرین لحظات از سوی دولت‌هایشان مورد منع برای شرکت در این سمینار قرار گرفتند. این پدیده‌ی مبارکی نیست.

جلیلی افزود: در جهانی که صحبت از دموکراسی می‌کنیم و کشورهایی که مدعی این دموکراسی هستند از حضور اندیشمندانشان در مراکز مختلف فکری و علمی ممانعت می‌کنند امیدوارم این رفتارها که به دور از هم اندیشی و آزادی بیان است روز به روز کاهش یابد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به موضوع هسته‌ای ایران اظهار داشت: این موضوع اتفاقا از موضوعاتی است که نه تنها نباید مورد چالش باشد بلکه می‌تواند به عنوان یکی از بهترین موضوعات مبنای همکاری بین ایران و جهان باشد جهانی که نگاه‌های مشترکی را در خود دارد.

جلیلی، مبنای همکاری مشترک در بحث هسته‌ای از نظر ایران را در سه محور توضیح داد و گفت: تمام کشورهای که معتقدند افزایش سلاح‌های کشتار جمعی و وجود آنها به نفع امنیت و صلح جهانی نیست می‌توانند با یکدیگر همکاری داشته باشند ایران از مخالفان انتشار و اشاعه‌ی سلاح‌های کشتار جمعی است چرا که این سلاح‌ها غیرقانونی و غیر کارآمد هستند و نمی‌توانند امروز برای کشوری اقتدار تولید کنند. حتی کشورهای برخوردار از سلاح‌های هسته‌ای امروز از حل کوچک‌ترین بحران‌هایشان عاجزند چرا که اساسا معادلات قدرت در عرصه‌ی بین‌الملل بر مبنای جنگ‌افزار شکل نمی‌گیرد.

وی همچنین گفت: جلوگیری از اشاعه و همکاری در جهت استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای دو محور دیگری هستند که می‌توان بر اساس آنها همکاری مشترک داشت.

وی با بیان این اعتقاد که N. P. T و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دو مبنای خوب برای همکاری مشترک در دنیا هستند گفت: ایران عضو N. P. T و آژانس است و فکر می‌کنیم در مقایسه با بسیاری از اعضا ایران بیش از همه به مقررات بین‌المللی و آژانس التزام نشان داده است.

وی خاطرنشان کرد: N. P. T در سه ماده از اساس‌نامه‌اش به طور روشن و شفاف زمینه‌ها و موضوعات همکاری را مشخص کرده است. ماده‌ی 6 تصریح دارد قدرت‌های دارای سلاح‌های هسته‌ای باید به سمت خلع سلاح پیش بروند. ماده‌ی دو ناظر بر جلوگیری از اشاعه‌ی سلاح‌های هسته‌ای است و ماده‌ی چهار ناظر بر تکالیف و حقوق کشورهاست.

جلیلی تاکید کرد: این مبانی و نهاد آژانس باید تقویت شود این در حالی است که هر معاهده‌ای هنگامی تقویت می‌شود که اعضا فکر کنند بین حقوق و تکالیفشان توازن وجود دارد در آن صورت آن معاهده قوت می‌یابد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با بیان این‌که ایران تکالیف پادمانی خود را انجام داده است، تصریح کرد: طبیعی است ایران بر حقوق خود هم اصرار داشته باشد در مسیر پرونده‌ی هسته‌ای ایران علاوه بر انجام تکالیف پادمانی برای ایجاد زمینه‌های همکاری و اعتماد متقابل و فضای مثبت ایران به اقدامات اعتمادساز و فراتر از تکالیفش را انجام داد.

وی با اشاره به اصرار برخی از قدرت‌ها برای اعتمادسازی مبنی بر این‌که برای مدت کوتاهی فعالیت غنی‌سازی در ایران تعلیق شود، گفت: ایران صرفا برای اعتمادسازی و فراتر از تکالیف پادمانی‌اش به طور داوطلبانه نزدیک به دو سال این کار را انجام داد. این حسن نیت جمهوری اسلامی ایران بود. از سویی گفته می‌شود برای رفع نگرانی‌ها پروتکل الحاقی اجرا شود این در حالی است که ایران به صورت داوطلبانه دو سال پروتکل را اجرا کرد و بیش از دو هزار و سیصد نفر روز به بازرسان آژانس اجازه داد تا از تاسیسات هسته‌ایش بازدید کنند. این اقدامات برای این بود که ما به رفتار خود به عنوان یک عضو N. P. T اعتماد داریم.

جلیلی با طرح این سوال که نتیجه‌ی این اعتمادسازی در گزارش‌های رسمی البرادعی مبنی بر این‌که هیچ سندی دال بر انحراف ایران از مقاصد صلح‌آمیز پیدا نشده است، افزود: آنچه در رفتار ایران روشن است این‌که ما با شفاف سازی مشکلی نداریم مشکل ملت ایران با محروم سازی است ملت ما نمی پذیرد کشورهایی بنا بر اغراض سیاسی یک عضو ملتزم به N. P. T که تکالیف خود را به خوبی انجام داده است از حقوقش محروم کنند. همچنین نمی‌پذیریم تکالیفی اضافه بر ما تحمیل شود.

مسوول پرونده‌ی هسته‌ای کشورمان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران یک استثنا نیست بلکه یک عضو شایسته‌ی بین‌المللی است که رفتارش همیشه حاکی از حرکت در جهت امنیت و صلح جهانی بوده است.

به گزارش ایسنا، جلیلی در ادامه نقش جمهوری اسلامی ایران در ثبات و صلح منطقه را بسیار مثبت توصیف کرد و گفت: ایران این نقش مثبت خود را در عراق که از روند سیاسی و دولت‌سازی آن حمایت کرد می‌توان مشاهده کرد. همین رفتار را جمهوری اسلامی ایران در افغانستان داشت.

وی یادآور شد: این نگاه اصولی سیاست خارجی ایران است و در تلاش است از تمام ظرفیت‌های خود برای بازگشت صلح و ثبات به منطقه و نیز ایجاد دموکراسی در کشورهای مختلف ایفا کند.

جلیلی با تاکید بر این‌که جمهوری اسلامی ایران اجازه نمی‌دهد کسانی بخواهند او را استثنا و از حقوق قانونی‌اش محروم کنند، یادآور شد:ما تنها به تکالیف خود طبق مقررات بین‌المللی عمل می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم فراتر از تعهدات چیزی به ما تحمیل کنند. رفتار ما در بعد از انقلاب در موضوعات مختلف رفتاری بوده که در جهت صلح و آرامش و نیز ثبات بخشی و همچنین دستیابی به حقوق‌مان بوده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی با انتقاد از رویکرد غرب نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران در قبل و بعد از انقلاب، گفت: چند قدرت محدود که امروز بیشترین فشارها را به ایران برای محروم کردن از حقوق قانونی‌اش اعمال می‌کنند کسانی هستند که در زمانی که یک دیکتاتور بر این کشور حاکم بود قراردادهای مختلف هسته‌ای با آن منعقد کردند.

وی جرم ملت ایران در این تبعیض حقوق را سقوط یک دیکتاتور و برقراری یک نظام دموکراسی در کشور عنوان کرد و یادآور شد: این کشورها باید بدانند که زبان زور برای ملت ایران کارساز نیست و ما بارها تاکید کرده‌ایم که اعتمادسازی جاده‌ای دو طرفه است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی سپس تحولات شش ماهه‌ی گذشته‌ی برنامه‌ی هسته‌ای ایران را مورد بحث قرار داد و گفت: بار دیگر حرکت اعتمادآمیز ایران به جهانیان ثابت شد و ما با آژانس در چارچوب یک مدالیته برای حل مسایل باقیمانده به توافق رسیدیم.

به گفته‌ی وی قرار بود که ایران طی شصت روز به مسایل باقیمانده جواب دهد و در این خصوص به تفاهم برسد که این مساله در ظرف چهل روز محقق شده است.

جلیلی افزود: نه تنها در این چهل روز در مورد مدالیته به توافق رسیدیم بلکه با گام‌هایی نیز برخی مسایل را حل کردیم. در گزارش سپتامبر البرادعی بحث حل مساله‌ی پلوتونیوم و نیز آلودگی کرج مورد تاکید قرار گرفت.

وی ادامه داد: طبق مدالیته هر موضوعی که حل می‌شد به موضوع دیگر می‌رسیدیم این بار نیز بحث سانتریفیوژ‌های پی 1 و پی 2 که مبنای اتهامات و فشارها علیه ملت ایران بود در همکاری با آژانس برطرف شد و مبنای بسیاری از اتهامات فرو ریخت.

دبیر شورای عالی امنیت ملی جهان امروز را نظاره‌گر همکاری‌های ایران برای حل سوءتفاهمات عنوان کرد و اظهار داشت: ‌امروز چند قدرتی که علیه ایران جوسازی می‌کنند در برابر یک آزمون قرار دارند که جامعه‌ی جهانی نظاره‌گر آن است.

وی اضافه کرد: باید این قدرت‌ها مبنای صلح را دنبال کنند و به تصحیح رفتار گذشته‌ی خود بپردازند.

جلیلی فضای مذاکره و اعتمادسازی را جاده‌ای دو طرفه توصیف کرد که باید با حرکت‌های متقابل همراه باشد.

وی پیشرفت‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌ی هسته‌ای را مربوط به زمان تضییعات حقوقش عنوان کرد و گفت: کشورها و قدرت‌های زورگو بحث شفاف‌سازی را مد نظر ندارند چرا که زمانی که ما پروتکل الحاقی را اجرا می‌کردیم آنها باز بحران‌سازی می‌کردند.

وی با طرح این سوال که اگر کسانی مشکل شفاف‌سازی داشتند چرا پرونده‌ی ما را به شورای امنیت ارجاع دادند، گفت: پیشرفت ملت ایران در چارچوب ان پی تی کماکان ادامه دارد و ما همکاری‌های خود با آژانس را برای حل مسایل باقیمانده ادامه می‌دهیم در این زمینه از هر گفت‌وگو و ایده و پیشنهاد که در چارچوب تکالیف و حقوق پادمانی ما باشد استقبال می‌کنیم.

جلیلی همچنین از هماهنگی برای مذاکرات خود با خاویرسولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا در جمعه‌ی هفته‌ی آینده خبر داد و گفت: در این مذاکرات ایده‌هایی داریم که در حال کامل شدن است و بنا داریم این گفت‌وگوها را ادامه دهیم. اگر طرف مقابل با این نگاه به مذاکرات بیاید فکر می‌کنم می‌توان آینده‌ی خوبی را شکل داد.

هیچ ایده‌ای نباید به منزله‌ی محروم کردن ایران از حقش باشد

همه قدرت‌های جهانی به نقش موثر ایران در امنیت جهانی واقفند

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان بعد از سخنرانی در سمینار بین‌المللی برنامه‌ی هسته‌ای ایران و گزارش البرادعی، به برخی سوالات حاضران در این سمینار پاسخ داد.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای ایسنا، یکی از شرکت‌کنندگان از فرانسه با طرح سوالی در مورد واکنش ایران به پیشنهاد جی سی سی (شورای همکاری خلیج فارس) در مورد انجام غنی‌سازی در یک کشور بی‌طرف پرداخت که جلیلی در پاسخ به وی گفت: ایران از هر ایده‌ای در مورد غنی‌سازی استقبال می‌کند. ایده‌ی کنسرسیوم اولین بار توسط رییس‌جمهور کشورمان مطرح شد و هیات دولت نیز آیین‌نامه‌ای برای آن به تصویب رساند.

وی افزود: ایران مشکلی با کنسرسیوم ندارد و از همه‌ی ایده‌ها که به حل مساله کمک کند، استقبال می‌کند اما هیچ ایده‌ای نباید به منزله‌ی محروم کردن ایران از حقوق خودش باشد.

به گفته‌ی وی هر ایده باید متناسب با تکالیف ایران باشد و ایران بتواند از حقوق قانونی خود برخوردار باشد.

جلیلی در پاسخ به این سوال که ایران چه عجله‌ای برای غنی‌سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی دارد در حالی که هنوز دارای نیروگاه هسته‌آی نیست، اظهار داشت: ایران عضو ان پی تی است و طبیعی است که از حقوق آن برخوردار باشد ایران یک استثنا در این بین نیست و کسی نمی‌تواند برای آن محدودیت‌هایی قائل شود.

وی یادآور شد:‌ جمهوری اسلامی ایران بر اساس چشم‌انداز بیست ساله به بیست هزار مگاوات برق هسته‌ای نیازمند است که باید برای آن بیست نیروگاه بسازد. برای ساخت هر نیروگاه به یک میلیارد دلار بودجه نیاز داریم.

جلیلی خاطرنشان کرد: چه تضمینی وجود دارد که ایران نیروگاه هسته‌ای در این حجم وسیع بسازد و سوخت این نیروگاه‌ها در اختیار ایران قرار داده شود؟ برخی کشورها در طی قبل و بعد از انقلاب قراردادها را به صورت یکجانبه لغو کردند وقتی که برخی قدرت‌ها از دادن قطعات هواپیمای مسافربری نیز به ایران دریغ می‌کنند ما چه اعتمادی می‌توانیم به آنها داشته باشیم.

شرکت کننده‌ی دیگری از جلیلی پرسید: ایران چگونه تاکید می‌کند که در جست‌وجوی هیچ فعالیتی که از آن دستیابی به سلاح هسته‌ای برداشت شود نیست، گفت: اصولا ما با سلاح‌های کشتار جمعی مخالفیم، این مساله مشمول تمام سلاح‌های کشتار جمعی می‌شود.

وی افزود: صدام بارها از سلاح شیمیایی علیه ما استفاده کرد اما ما به این کار دست نزدیم. می‌دانیم که امروز سلاح‌های کشتار جمعی برای هیچ کشوری اقتدار و امنیت نمی‌آورد. کشورهایی که امروز از آن برخوردارند از حل کوچکترین بحران‌های خود عاجزند.

وی مبنای اقتدار ایران را نرم‌افزاری و نه سخت‌افزاری توصیف کرد که این اقتدار در رابطه مستحکم بین دولت و ملت ایران شکل گرفته است.

خبرنگاری CBS آمریکا نیز از جلیلی در مورد میزان آمادگی ایران برای حملات احتمالی نظامی پرسید که وی در پاسخ به وی تاکید کرد: با توجه به اقتداری که ایران در منطقه دارد همه می‌دانند که بازی با امنیت ایران یک دومینو است. امنیت یک کل به هم پیوسته است و همه قدرت‌های جهانی به نقش موثر ایران در امنیت جهانی واقفند.

وی افزود: کسانی که بحران و ناامنی در عراق و افغانستان ایجاد کرده‌اند امروز از حل این بحران‌ها عاجزند و به ما پیشنهاد مذاکره برای خروج از این بحران‌ها را مطرح می‌کنند. ما به عنوان ایران همه گونه آمادگی را برای حفظ امنیت کشور و منطقه داریم.

به مذاکرات با سولانا خوشبینم

با اعمال فشارها از حقوق هسته‌ای خود صرفنظر نمی‌کنیم

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای ایسنا، دکتر سعید جلیلی در حاشیه این سمینار در جمع خبرنگاران با اشاره به مذاکراتش با سولانا گفت: ما به مذاکرات با سولانا خوشبین هستیم و به مذاکرات با نگاه مثبت در چارچوب مودالیته نگاه می‌کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که احتمال حمله نظامی به ایران را چگونه می‌بینید، گفت: در چارچوب منطقی و قانونی ما ضمن دفاع از حق قانونی خود، قرار نیست با اعمال فشارها از حقوق هسته‌ای‌ خود صرفنظر کنیم.

دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین تاکید کرد که سی ام نوامبر با خاویر سولانا - رییس سیاست خارجی اتحادیه‌ی اروپا در لندن دیدار می‌کند.

روز گذشته سخنگوی سولانا از تایید دیدار نماینده‌ی کشورهای 1 + 5 در 30 نوامبر با جلیلی خودداری کرده بود.

انتهای پیام

کد خبر: 8609-00032
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد