عزتالله سحابی: تبعات حمله احتمالی آتی به ایران بیشتر از حمله مغول خواهد بود
«شورای ملی صلح» تشکیل می شود. این شورا به پیشنهاد کمیته موقت صلح که در «کانون مدافعان حقوق بشر» تشکیل شده است کار خود را بعنوان جنبش اجتماعی صلحدوستان ایران جهت مقابله با خطرهای تهدید کننده صلح در ایران، آغاز میکند. بر همین اساس «شیرین عبادی» برنده جایزه صلح نوبل در فراخوانی خبرتشکیل این شورا را اعلام کرده است.
به گزارش روابط عمومی کانون مدافعان حقوق بشر، نگرانی ازشرایط موجود در عرصه داخلی و در سطح بین المللی وطرح موضوع جنگ واخبار وگزارشات مربوط به آن به گونهای است که پس از دعوت کانون مدافعان حقوق بشر بسیاری از فعالان سیاسی و فرهنگی به این امر جواب مثبت دادند.
در واقع نشست مطبوعاتی روز دوشنبه کانون که تعدادی از هنرمندان نیز در آن حاضر شده بودند، به دلیل احساس این خطر جدی یعنی احتمال وقوع جنگ دیگر در ایران وتلاش در حد امکان برای پیشگیری از وقوع آن بود.
بر همین اساس نرگس محمدی مجری این نشست که با شعار «جنگ نه ، صلح وحقوق بشر آری» تشکیل شده بود، گفت: تاکنون کانون مدافعان حقوق بشر، بر اساس مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر موضوعاتی را درنشست های مطبوعاتی به بحث و بررسی گذاشته، اما امروز کانون مدافعان حقوق بشر بنابه ضرورت بحث و شرایط داخلی وخارجی، موضوعی را خارج از برنامه های کانون طی نشست مطبوعاتی بررسی میکند.
او گفت: کانون مدافعان حقوق بشر همگام با تمام نیروها وجریانها وافراد آزادیخواه در جهان و ایران برای مخالفت با جنگ و جلوگیری از وقوع آن تلاش خواهد کرد و این نشست اولین اقدام این نهاد حقوق بشری بینالمللی برای پژواک فریاد «جنگ نه» است .
عزتالله سحابی: در برابر خطر تجزیه قرار داریم
پس از این سخنان بود که عزتالله سحابی از فعالان ملی - مذهبی بعنوان اولین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و با بیان اینکه «دراین ایام در فضای جهانی، ناقوس جنگ نواخته میشود»، نگرانی خود را بیان کرد و گفت: اقدامات جناح راست افراطی و منازعهجوی داخلی نیز در تحریک این فضای جهانی و مخصوصاً تحریک دولت امریکا مشهود است.
او مساله موجودیت ملت وکشور ایران را در این مقطع مهم ارزیابی کرد و گفت: هر ایرانی وطندوست فارغ از هرگونه گرایش سیاسی و عقیدتی دلش به تپش در میآید که آینده چه خواهد شد.
سحابی در ادامه سؤالی را نیز طرح کرد: آیا قرار است این کشور از بین برود؟
او سپس از تشدید فشارها بر نیروهای داخلی در صورت بروز حمله خارجی سخن گفت. سحابی با اشاره به سخنان مسئولان ایرانی که جنگ امریکا علیه ایران را یک جنگ روانی وتبلیغاتی مینامند، گفت: «دولت امریکا که داعیه رهبری جهان را دارد و منافع امنیتی خود را گسترش داده است، اینهمه هزینه را برای چه انجام میدهد؟»
او با طرح این موضوع که «اگر دولت امریکا امتیازات اساسی از دولت ایران نگیرد این جنگ را متوقف نخواهد کرد»، گفت: اگر حمله نظامی صورت نگیرد تحریم های احتمالی توان اقتصادی و به تبع آن مسائل حیاتی و دفاعی را بشدت تحت مخاطره قرار میدهد.
سحابی در سخنان خود حملهای که در آینده صورت بگیرد را از حمله مغول شدیدتر ارزیابی کرد. چراکه در حمله مغول تجزیه ایران اتفاق نیفتاد ولی امروز در برابر خطر تجزیه قرار داریم. او در ادامه بر لزوم یک حرکت همهجانبه فراگیر بدون توجه به تفاوت ها وتمایزها تاکید کرد تا اشاعه آن به یک حرکت جهانی تبدیل شود.
سیمین بهبهانی: جنگافروزان بزرگ ترین گناه را مرتکب میشوند
پس از این سخنان بود که سیمین بهبهانی سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: «میخواهیم سپید باشند، میخواهند که نباشند، میخواهند که سیاه باشند، میکوشیم که نخواهند، چه چیز را افق را».
او در ادامه با اشاره به حوادث دوران زندگی 80 ساله خود که در آن چندین جنگ را تجربه کرده است، گفت: حال در هنگام 81 سالگی به خود میگویم ، آیا بازهم میخواهیم نشان خاکستر شدن جوانان و شهیدان خود را در یک دکمه ذوب شده بجوئیم. آیا می خواهیم بر سر مزار فرزندان خود بگرییم .آیا می خواهیم آنچه را که داریم با خاک یکسان کنیم .آیا عقل اجازه می دهد که این کار را انجام دهیم. بهبهانی در ادامه افزود : من میاندیشم که جنگ افروزان بزرگترین گناه را مرتکب میشوند.
رخشان بنیاعتماد: مقابله با عملکردهایی که به وقوع جنگ منجر میشود وظیفه جدی است
رخشان بنیاعتماد در این نشست گفت: هنوز انسانهای بجامانده از جنگ 8 ساله ایران و عراق جان خود را از دست میدهند. مقابله با حرکتها و عملکردهایی که بوقوع جنگ منجر شود، وظیفه جدی است.
نماینده کانون صنفی معلمان ایران: چه کنیم تا شاهد جنگ نباشیم
عباس معارفی نماینده کانون صنفی معلمان ایران سخنران بعدی این نشست بود که لازم دید شرح مختصری از واژه جنگ ارائه دهد. او با طرح این سئوال که «چه کنیم تا پس از این شاهد جنگ نباشیم؟»، طرح خود را چنین ارائه داد: از انباشت ثروت وقدرت در دست یک نفر یا یک حزب خاص جلوگیری شود یعنی با توسعه دموکراسی جلوی اینکار گرفته میشود.
بایزید مردوخی: خسارت انسانی قابل ارزیابی نیست
بایزید مردوخی اقتصاددان وعضو جبهه متحد خلق کرد سخنران بعدی این مراسم بود که سخنان خود را با کمیاتی در مورد جنگ ایران وعراق وآثار اقتصادی آن بیان کرد. او گفت: «تجاوزگر برای شروع جنگ نیاز به توجیه قانونی وبینالمللی ندارد».
براین اساس، او به یک نمونه بارز یعنی مساله کامبوج اشاره کرد. او در تحلیل اثرات جنگ سه نوع خسارت را قابل بحث دانست که دو نوع ازآن قابل سنجش و یک نوع آن تا کنون غیر قابل سنجش بوده است.
این استاد دانشگاه به خسارت مستقیم و غیرمستقیم اشاره کرد و در توضیح خسارت نوع سوم گفت: از بین رفتن انسانها که از آن بعنوان خسارت انسانی یاد میکنیم. به لحاظ از بین رفتن متخصصهای کشور و عواطف، قابل ارزیابی نیست.
او در ادامه به هزینههای هر سال جنگ 8 ساله ایران وعراق که حدود چهار میلیارد دلار بوده است اشاره کرد که 50 درصد درآمد حاصل از نفت ایران را بخود اختصاص داده بود. او در ادامه به بودجه دفاعی جهان اشاره کرد و از جنگ بعنوان یک صنعت جهانی یاد کرد.
مردوخی با طرح این نظر که «جنگ خانمان برانداز است»، به آثارمین نیز اشاره وخسارت انسانی ناشی ازمین را با تولید ناخالص ملی ارزیابی کرد.
حسین رفیعی: جنگ فقط مربوط به دولتها نیست
پس از ارایه این تحلیل اقتصادی، حسین رفیعی استاد دانشگاه سخنان خود را با اشاره به سخنان مسئولان ایرانی که بحث جنگ را تبلیغات روانی میدانند، آغازکرد. سخنانی که برای فشار در داخل میتوان استفاده کرد.
او مساله هستهای ایران و حمله امریکا به ایران را موضوع شماره یک تحلیلهای سیاسی در جهان عنوان کرد که هر روز دهها ساعت را به این موضوع اختصاص میدهد. این استاد دانشگاه با بیان اینکه «جنگ فقط مربوط به دولتها نیست»، گفت: ما بعنوان شهروندان ایران حق زیستن در خانه خود را داریم.
رفیعی درادامه شواهدی را که برای بروز جنگ وجود دارد را مطرح کرد و با طرح این سئوال که «امریکا این هزینه ها رابرای چه انجام میدهد؟»، به بسیج نظامی غیرلازم امریکا در منطقه اشاره کرد.
رفیعی با اشاره به این گفته بوش که از درگیری خیر وشر سخن گفته بود، جنگ امروز را یک جنگ مذهبی دانست. اوبا بیان اینکه «ماایرانیان ضد جنگ هستیم»، گفت: اگر حکومت ایران به همین کانون مدافعان حقوق بشر و خانم عبادی اجازه دهد، میتوانند دهها ایرانی را علیه جنگ بسیج کنند. میتوانیم میتینگهای ضد جنگ برگزار کنیم؛ بدون آنکه سیاسی باشد و با جنگطلبی مبارزه کنیم.
او در ادامه گفت که امپراطوری امریکا یک امپراطوری بزرگ در مقابل خود دارد و آن افکارعمومی جهان است. رفیعی در پایان گفت: اگر فضایی ایجاد کنیم واین امپراطوری بزرگ جهان را بخدمت بگیریم، میتوانیم جلوی این جنگ بایستیم .
تأکید ابراهیم یزدی بر بسیج مردم برای رسیدن به صلح
ابراهیم یزدی دبیرکل نهضت آزادی ایران نیز در این نشست همه تدارکات برای وقوع جنگ را جدی دانست و با اشاره به گزارشهای فنی در خصوص عراق که در گذشته ارائه شده است، موضوع ایران را متفاوت از عراق ارزیابی کرد.
وزیر خارجه دولت موقت گفت: در مورد ایران، امریکا در یک جنگ حقوقی وسیاسی توانسته است یک اجماع جهانی را بر سر یک مساله بدست آورد. امروزاین اجماع وجود دارد که ایران باید غنیسازی را متوقف کند.
یزدی لابی اسرائیل را در امریکا بسیار فعال برای تحمیل جنگ علیه ایران عنوان کرد و گفت: اگر امریکا نخواهد و یا نتواند در سازمان ملل قطعنامهای برضد ایران بگیرد، اسرائیل با حمله مستقیم این جنگ را تحمیل خواهد کرد.
یزدی تمامیت ارضی کشور رابرای اولین بار در معرض خطر دانست و به دو مسیر برای پیشگیری از جنگ اشاره کرد:«مسیر اول به جنبش ضد جنگ در جهان بپیوندیم و مسیر دوم بافشار بر دولت، او را وادار به واقعگرایی کنیم».
یزدی بار دیگر پیشنهاد گذشته خود را تکرار و بر آن تاکید کرد: ایران در چهارچوب پیشنهاد 1+5 با اصلاح بعضی شرایط میتواند از این فشارها جا خالی دهد و این وضعیت را پشت سر بگذارد. قطعاً درچنین حالتی امریکا خلع سلاح خواهد شد.
او گفت: امریکا نمی خواهد بنا به دلایلی تنها عمل کند بلکه میخواهد دیگران را نیز پشت سر خود بکشاند. دکتر یزدی با تأکید بر این جمله که «ایران میتواند از این جنگ خانمان برانداز که همه مردم نگران هستند پیشگیری کند»، بر بسیج مردم برای رسیدن به صلح تاکید کرد:«بسیجی که میتواند این پتانسیل را تبدیل به بالفعل کند و بر فرآیندها اثر بگذارد».
شیرین عبادی: حق مردم این است، جنگ نمیخواهیم
آخرین سخنران این نشست شیرین عبادی رئیس کانون مدافعان حقوق بشر بود تا از صلحطلبی مردم ایران در طول تاریخ بگوید.
او گفت: استفاده از انرژی هستهای حق مسلم هر ملتی از جمله ایران است اما غیر از انرژی هستهای حقوق مسلم دیگری هم داریم، امنیت، زیستن در صلح و برخورداری ازرفاه.
عبادی با بیان این جمله که «ما نباید بر یک حق پافشاری کنیم به گونهای که سایر حقوق را یکسره از دست بدهیم»، گفت:«حق مردم این است، جنگ نمیخواهیم. میخواهیم در صلح زندگی کنیم».
این حقوقدان باطرح این سئوال که «آیا صلح به معنای نبود جنگ است؟»، تعریف خود رادر قرن بیست ویکم اینگونه بیان کرد: صلح مجموعه شرایطی است که انسانها بتوانند باآزادی وبا حفظ کرامت انسانی خود زندگی کنند. بنابراین فرق نمیکند اگر بر اثر گرسنگی بمیریم یا بوسیله گلوله دشمن. مرگ مرگ است.
او به دواقدام کانون مدافعان حقوق بشر یعنی تاسیس «کمیته دفاع از انتخابات آزاد» و«کمیته موقت صلح» اشاره کرد و گفت: پس از رایزنیهای فراوان به این نتیجه رسیدیم که میشود با یک جنبش صلحخواهی از وقوع جنگ جلوگیری کرد.
عبادی با طرح این مسأله که «اگرما متحد شویم ویک صدا بگوییم که جنگ نمیخواهیم این صدا واکنش خواهد داشت»، گفت: این همفکری و یاری همگان را می طلبد و بر همین مبنا کمیته موقت صلح تصمیم گرفت تا نشست ملی صلح را تشکیل دهد و در همین راستا از کلیه ایرانیان که دغدغه ایران رادارند و جنگ نمیخواهند دعوت میکنیم تا با همفکری یکدیگر تعدادی از افراد را بعنوان «شورای ملی صلح» انتخاب کنند که این شورا رهنمودهایی را در جهت جلوگیری از جنگ وبرقراری صلح وحقوق بشر ارائه دهد.
عبادی با اشاره به عملکرد کانون مدافعان حقوق بشر گفت: ما حزب سیاسی نیستیم که رهنمود بدهیم ما شما را طلب میکنیم که رهنمود بدهید. فرق کانون با حزب سیاسی این است که ما وظیفه داریم بسترسازی کنیم که مردم بتوانند دورهم جمع شوند وبگویند که چه میخواهند.
برنده جایزه صلح نوبل در پایان ابراز امید واری کرد که نشست ملی صلح بتواند زمزمه شوم طبل جنگ را خاموش کند.
جنبش اجتماعی صلحدوستان ایران
پس از آنکه عبادی سخنان خود را پایان داد، بیانیه کمیته موقت صلح کانون مدافعان حقوق بشر قرائت شد. در این بیانیه آمده است: «رویدادهای تاریخی نتیجه طرحها ودستاوردهای آگاهانه بشر بوده است. از این رو کمیته موقت صلح پیشنهاد میکند، نشستی برای تشکیل شورای ملی صلح به عنوان جنبش اجتماعی صلح دوستان ایران جهت مقابله با خطرهای تهدید کننده صلح در ایران تشکیل شود. بیتردید شورای ملی صلح می تواند با همبستگی با همه جنبشهای صلحطلب جهان، صدای صلح دوستی مردم ایران را به گوش همه جهانیان برساند، تا خطرات تهدید کننده صلح را محدود کند. ما بر این باوریم چنین شورایی میتواند هرگونه عمل تهدیدکننده صلح از جانب نیروهای خارجی را محکوم نموده و از جمهوری اسلامی بخواهد که با پذیرش قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد وعمل به تعهدات ومیثاق های بین المللی زمینه تهدید صلح را از میان بردارد. بدیهی است تامین حقوق مدنی مردم ایران، شرط اساسی برای داشتن ایرانی آزاد، آباد ومستقل خواهد بود».