قائم مقام بانک مرکزی خبر داد:
* رشد ٩/١٧ درصدی سطح عمومی قیمتها
* موجودی حساب ذخیره ارزی ٨ میلیارد دلار
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: اقتصاد
شرایط محیطی اقتصاد ایران حاکی از آن است که در سال 85 تولید ناخالص داخلی براساس برآوردهای مقدماتی 2/6 درصد رشد داشته است و این رقم در مقایسه با سال 84 که نرخ رشد 4/5 درصد بوده نشان دهنده روند فزاینده رشد اقتصادی است در حالی که به نظر میرسد با افزایش تولید فراتر از ظرفیت بالقوه رخ داده است در این میان باید سطح تولید ملی افزایش یابد تا رشد اقتصادی از خاصیت تورمزایی کمتری برخوردار باشد.
به گزارش خبرنگار بانک و بیمه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حسین قضاوی ـ قائم مقام بانک مرکزی ـ در همایش مدیریت ریسک در ایران با بیان اینکه مقوله مدیریت ریسک در نظام بانکی از اهمیت ویژهای برخوردار است تاکید کرد: این سیستم باید ریسکهای پیش روی خود را مدیریت و کنترل کند.
وی با بیان اینکه در سه ماهه ابتدای سال جاری نرخ بیکاری 7/10 درصد بوده در حالی که در سال 85 به میزان 11 درصد بوده است، خاطرنشان کرد: بخش خارجی اقتصاد حاکی از آن است که درآمدهای حاصل از صادرات غیرنفتی در پنج ماهه ابتدای سال جاری شش میلیارد دلار بوده و رشد 5/5 درصدی را نشان میدهد در عین حال ارزش کل صادرات 36 میلیارد دلار و ارزش کل واردات 22 میلیارد دلار بوده که با 2/8 درصد رشد نیز مواجه است.
قضاوی با بیان اینکه کسری تراز تجاری غیرنفتی قابل ملاحظه است، اضافه کرد: به طور کلی تراز تجاری و مالی در این مدت با مازاد همراه بوده است. این در حالی است که در پایان مردادماه 86، بدهیهای خارجی بالغ بر 24 میلیارد دلار بود که در مقایسه با اندازه اقتصاد GDP و ذخایر ارزی اعم از خالص داراییهای ارزی بانک مرکزی رقمی قابل ارزیابی است.
به گفته او تراز حساب جاری ارقام مثبتی را در سالهای 83، 84 و 85 به خود اختصاص داده و در سال 85 به میزان 6/20 میلیارد دلار بوده و در مقایسه با سال 86 ارقام مثبتی بوده است به طوری که در پنج ماهه ابتدای سال جاری به 11 میلیارد دلار رسیده است.
قائم مقام بانک مرکزی با تاکید بر اینکه در طول سالهای اخیر همواره تغییرات ذخایر بینالمللی ارقام مثبتی بوده است متذکر شد: ذخایر خارجی کشور هر سال نسبت به سال قبل روند فزاینده داشته به طوری که از 14 میلیارد لار در سال 84 به 11 میلیارد دلار در سال 85 و سه میلیارد دلار در پنج ماهه ابتدای سال جاری رسیده است این شاخص مبنای مناسبی برای رشد اقتصادی نسبتا پایدار است.
* موجودی حساب ذخیره ارزی 8 میلیارد دلار در پایان مرداد 86
قضاوی با بیان اینکه در پایان سال 85، موجودی حساب ذخیره ارزی 10 میلیارد دلار بوده است ادامه داد: در پنج ماهه ابتدای سال جاری مبلغ 10 میلیارد دلار به این حساب واریز شده و در راستای اجرای تکلیف بودجهای و اعطای تسهیلات، 12 میلیارد دلار از حساب پرداخت شده به طوری که موجودی این حساب در پایان مردادماه 86 به هشت میلیارد دلار رسیده است.
به گفته او اگر فرآیند درآمدهای نفتی به همین ترتیب تا پایان امسال ادامه یابد، میتوان گفت موجود حساب ذخیره ارزی تا پایان سال روندی فزاینده خواهد داشت.
* رشد 9/17 درصدی سطح عمومی قیمتها
وی یکی دیگر از اهدافی که در نظام اقتصادی دنبال میشود را ثبات قیمتها عنوان کرد و گفت: شاخص قیمتها در 12 ماهه منتهی به شهریور ماه 86 نسبت به دوره مشابه سال قبل 8/15 درصد رشد داشته است.
به گفته او نرخ تورم در مدت مشابه سال قبل 9/8 درصد بوده که به 8/15 درصد افزایش یافته است.
قضاوی با بیان اینکه سطح عمومی قیمتها در فروردین ماه امسال 8/16 درصد بوده که در شهریورماه امسال به 9/17 درصد رسیده است شاخص بهای تولید کننده نیز تحولات آتی اقتصاد را خبر میدهد که نرخ رشد آن از 4/8 درصد در 12 ماهه منتهی به شهریورماه 85 به 2/15 درصد در دوره مشابه سال 86 افزایش یافته است.
وی ادامه داد: این آمار حاکی از رشد دو برابری در مدت ذکر شده است و در عین حال فشارهای تورمی آینده را نوید میدهد.
* رشد 13 درصدی نقدینگی
قضاوی با بیان اینکه سیاستهای پولی و مالی باید از هماهنگیهای قابل ملاحظهای در اقتصاد برخوردار باشند اضافه کرد: این هماهنگی لازمه کنترل تحولات قیمتی و فشارهای تورمی است.
وی یکی از عوامل موثر در سطح عمومی قیمتها را نقدینگی عنوان کرد و افزود: در پایان شهریورماه 86 میزان نقدینگی نسبت به پایان 85، 13 درصد و نسبت به پایان شهریور 85 به میزان 9/36 درصد رشد داشته است، یعنی در دوره زمانی یک ساله حدود 37 درصد نقدینگی رشد یافته است.
* پایه پولی دو برابر شده است
وی ادامه داد: رشد پایه پولی در پایان شهریورماه 86 نسبت به دوره قبل یکساله 7/11 درصد رشد یافته است این رقم در مقایسه با دوره مشابه سال قبل که 1/6 درصد بوده حاکی از رشد دو برابری پایه پول است.
قائم مقام بانک مرکزی مطالبات این بانک از سایر بانکها و خالص داراییهای خارجی آن را دو عامل موثر بر نرخ رشد پایه پولی عنوان کرد و گفت: مطالبات بانک مرکزی از بانکها اگر به تنهایی در نظر گرفته شود، 3/18 درصد بر افزایش پایه پولی موثر است در عین حال خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی نیز به تنهایی 8/17 درصد پایه پولی را افزایش خواهد داد.
وی ادامه داد: ارقام پایان شش ماهه ابتدای سال جاری حاکی از آن است که میزان افزایش در سپردهها در عموم بانکها و موسسات اعتباری 17 هزار میلیارد ریال بوده که سهم بانکهای غیردولتی از آن 4/30 درصد است.
به گفته او سهم بانکهای غیردولتی از مانده کل سپردههای بخش غیردولتی از 7/15 درصد در پایان اسفندماه 85 به 5/17 درصد در پایان شهریورماه امسال رسیده در حالی که سهم بانکهای غیردولتی در سپردهها افزایش یافته است.
* اعطای 9/53 درصد تسهیلات به بخش بازرگانی و خدمات
وی با بیان اینکه 9/53 درصد کل تسهیلات بانکها به بخش بازرگانی، خدمات و متفرقه اعطا شده است اضافه کرد: این سهم در بانکهای غیردولتی به 7/75 درصد کل تسهیلات میرسد.
قضاوی نسبت مطالبات سررسید گذشته و معوقههای بانکهای دولتی را در شهریور ماه 86 نسبت به اسفند 85، دچار کاهش عنوان کرد و گفت: این رقم از 7/13 درصد به 13 درصد رسیده است.
به گفته او این نسبت برای بانکهای غیردولتی روندی عکس طی کرده است به طوری که از 12 به 15 درصد در شهریورماه 86 رسیده است.
انتهای پیام