قطعنامه کمیته حقوق بشر سازمان ملل برای توقف اجرای احکام اعدام
خبرنامه امیرکبیر:
کمیتهی حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت بالایی قطعنامهی توقف اجرای احکام اعدام در سراسر جهان را تصویب کرد. این قطعنامه قرار است برای تصویب به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه گردد.
پیشنویس این قطعنامه پس از دو روز بحث داغ به تصویب رسید. ۹۹ کشور به آن رای مثبت و ۵۵ کشور رای منفی دادند. رای ۳۳ کشور نسبت به این قطعنامه ممتنع بود.
در این قطعنامه از همهی کشورهایی که در آنها هنوز مجازات اعدام وجود دارد خواسته میشود، حقوق انسانی محکومشدگان را در سطح استاندارد جهانی رعایت کنند و اجرای احکام اعدام را با نظرداشت لغو کامل مجازات اعدام، متوقف نمایند. علاوه بر آن، قطعنامه از کشورهایی که در آنها مجازات اعدام لغو شده، میخواهد از بهکارگیری مجدد چنین مجازاتی خودداری کنند.
پیشنویس قطعنامهی توقف اجرای احکام اعدام توسط ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۶۰ کشور دیگر جهان ارائه شده است. با توجه به ناکامی چنین تلاشهایی در گذشته، این کشورها این بار از درخواست ممنوعیت کامل مجازات اعدام صرفنظر کرده و بهجای آن کشورهای جهان را فراخواندهاند اجرای احکام اعدام تاکنون صادر شده را به حال تعلیق درآورند.
نمایندهی ایتالیا در کمیتهی حقوق بشر سازمان ملل ابزار امیدواری کرد که این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل نیز با رای موافق اکثریت اعضا روبرو گردد. ابتکارهای مشابهی در سالهای ۱۹۹۴ و ۱۹۹۹ در مجمع عمومی با شکست مواجه شده است. اگر این قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب گردد، هر چند تعهدی جهت اجرای آن برای کشورهای عضو بوجود نمیآورد، اما از نظر اخلاقی وزن بالایی پیدا میکند.
سازمان عفو بینالملل با استقبال از تصویب این قطعنامه در کمیتهی حقوق بشر سازمان ملل، از یک “گرایش روبهرشد برای لغو مجازات اعدام در سطح جهان” سخن گفت. به گفتهی این سازمان حقوقبشری، بیش از ۹۰ درصد مجازاتهای اعدام در ۶ کشور چین، ایران، عراق، پاکستان، سودان و ایالات متحدهی آمریکا صورت میگیرد. بنا به آمار سازمان عفو بینالملل، شمار اعدامهای ثبتشده در سال ۲۰۰۶ حدود ۱۵۹۱ مورد بود که نسبت به سال پیش از آن کاهش چشمگیری داشت. در سال ۲۰۰۵ در سراسر جهان ۲۱۴۸ نفر اعدام شدند. هماکنون در ۱۳۰ کشور جهان مجازات اعدام لغو شده است.