نگاهی به چهاردهمین جشنواره و نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
سرویس: رسانه
چهاردهمین جشنواره و نمایشگاه مطبوعات خبرگزاریها که اولین دورهی برگزاری مستقل و بینالمللی بودن خود را پس از سالها مجاورت با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تجربه میکرد، با تمام نقاط قوتها و بعضا ضعفهایی که داشت، سرانجام به پایان رسید.
به گزارش خبرنگار رسانهی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جشنواره و نمایشگاه چهاردهم، 16 آبانماه با سخنرانی رییس مجلس شورای اسلامی و در محل مرکز آفرینشهای فرهنگی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کار خود را آغاز کرد و عصر دیروز در مراسمی با معرفی برگزیدگان جشنواره، اهدای جوایز و سخنرانی رییس جمهوری اسلامی ایران، به کار خود پایان داد.
برگزاری مستقل نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها به عقیدهی بسیاری از اهالی و علاقهمندان امور رسانهیی کشور، از ویژگیهای بارز نمایشگاه چهاردهم بود که بهرغم وجود نگرانیهایی دربارهی کاهش بازدیدکنندگان و نیز ارادههایی برای سنجش عیار رسانهها در نزد مردم، نشان داد که علاقهمندان و دوستداران رسانهها کم نیستند.
در نمایشگاه امسال همچنین نمایندگان رسانههای بیش از 10 کشور خارجی حضور داشتند که البته همهی آنها جزو کشورهای منطقه بودند اما بهعنوان تجربهی اول اقدام امیدوارکنندهای به نظر میرسید برای گرفتن رنگ و بوی بینالمللی این رویداد. ضمن این که در بخش جشنواره نیز برای اولین بار از 108 نمایندگی رسانههای خارجی مقیم ایران دعوت شد تا آثاری را که دربارهی ایران منتشر کردهاند، به دبیرخانه جشنواره بفرستند که از 64 اثر ارسالی در این بخش، سه اثر برگزیده و به آنها جایزههایی اهدا شد.
اما مکان برگزاری نمایشگاه امسال هم اولینبار بود که میزبان اهالی مطبوعات و خبرگزاریها و علاقهمندان به آنها میشد که البته به عقیدهی بسیاری از همین افراد، به دلایلی مانند کمبود فضای لازم، پراکندگی سالنها و غیره، میزبان چندان مناسبی برای اهالی مطبوعات و خبرگزاریها نمی ـوانست باشد.
موسسههای مطبوعاتی، خبرگزاریها و رسانههای خارجی، در سالن شمارهی یک، نشریههای کشاورزی، اقتصادی و ورزشی در بلوار (پشت بام سالنهای شماره یک و سه)، نشریههای ادبی و استانی در طبقهی زیرین (پایینتر از سالن شماره دو)، نشریههای حوزهی معارف اسلامی، برخی موسسههای خبری و روزنامهها در سالن شمارهی دو (نیمطبقهی زیر سالن شماره سه) و سایر نشریههای از قبیل هنری، سیاسی، خانوادگی، رایانه، فرهنگی و غیره نیز در سالن شمارهی سه این مرکز مستقر شده بودند.
اما در این میان، نشریههای ادبی و استانی واقع در پایینترین طبقهی نمایشگاه و همچنین نشریههای علمی، کشاورزی و ورزشی، ازجمله ناراضیان مکان اختصاص یافته به خود بودند.
جای نامناسب، نبود تابلوهای راهنمای کافی و مناسب و چند دلیل دیگر که درنهایت به کاهش بازدیدکنندگان این دسته از نشریهها منجر شده بود، غرفهداران این دو سالن را بسیار گلهمند کرده بود. آنان اعتقاد داشتند که بهعنوان نمایندهی 60 میلیون نفر از مردم ایران، حق و سهم بیشتری از این نمایشگاه را باید به خود اختصاص میدادند.
بلندگوی نمایشگاه نیز گرچه بسیار فعال بود و هر چند دقیقه یک بار از ورود مسوولان و شخصیتها و نیز محل استقرارشان در آن لحظه خبر میداد، اما اعلام برنامههای یکی دو روزنامه و خبرگزاری به طور مداوم و در عوض کمتوجهی به درخواستهای سایران در این زمینه، غرفهداران برخی از نشریهها و خبرگزاریها را حسابی گلهمند کرده بود. این موضوع وقتی جالب میشد که میهمانان دیگر غرفهها نیز بهعنوان میهمانان این غرفهها معرفی و اعلام میشدند.
آمد و شد مقامات و مسوولان کشوری در نمایشگاه امسال گرچه به فراوانی سالهای قبل نبود، اما کم هم به نظر نمیرسید، بویژه که در روزهای پایانی این بازدیدها به اوج خود رسید که از جملهی آنها دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دو روز آخر نمایشگاه بود. وی البته در روز افتتاحیه، رییس مجلس شورای اسلامی را مشایعت میکرد.
وی در صبح روز پایانی نیز هنگام بازدید از غرفه ایسنا، برآورد خبرنگاران این خبرگزاری را از نمایشگاه امسال، جویا شد و در زمینه نکات مثبت و منفی استقلال برگزاری نمایشگاه امسال و شرایط زمانی و مکانی آن و نیز بازخورد این امر در نزد غرفهداران در سالنها و بخشهای مختلف، به تبادل نظر پرداخت.
در نمایشگاه امسال گرچه گفته شده بود که موسسات مطبوعاتی در کنار خبرگزاریها و در سالن شمارهی یک حضور دارند، اما موسسهی خبر در کنار سایر روزنامهها قرار گرفته و از موسسهی ابرار نیز خبری نبود.
دو سایت خبری نیز با این که نامشان جزو شرکتکنندگان بخش خبرگزاریها در نمایشگاه بود، بهدلیل نداشتن مجوز ثبت با نام خبرگزاری و اجازهی شرکت ازسوی مسوولان برگزاری به شرط تعویض مکان غرفهشان، از شرکت در نمایشگاه انصراف دادند. آنان همچنین مدعی بودند که برخی دیگر از سایتهای خبری، با داشتن شرایط آنان در سالن شماره یک نمایشگاه حضور یافتهاند، و به این موضوع معترض بودند.
اما به گفتهی محمد کالاجوی رنجبر - مدیر اجرایی چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها - از آنجا که تنها نشریات دارای پروانهی انتشار و خبرگزاریهای دارای مجوز خبرگزاری میتوانند در نمایشگاه شرکت کنند، از حضور دو پایگاه خبری مورد نظر در سالن شمارهی یک جلوگیری شد.
به گفتهی او امسال منظمترین نمایشگاه را به لحاظ رعایت آییننامهی اجرایی آن، در مقایسه با دورههای گذشته، پشت سر گذاشتیم و تنها مشکل ما در زمینهی رعایت آییننامهی اجرایی نمایشگاه، رعایت حجاب ازسوی معدودی از افراد بود که آن هم در همان روزهای اول و با مساعدت غرفهداران حل شد.
مهدی فراهانی - مسوول سالن شمارهی یک - هم با تایید این سخنان، از نظم حاکم بر سالن شمارهی یک اظهار رضایت کرده و استقبال بازدیدکنندگان را از نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، با وجود برگزاری مستقل آن، بسیار خوب ارزیابی کرد.
از بازدیدکنندگان هم بشنوید که به عقیدهی اغلب آنها، گرچه مکان فعلی در مرکز شهر بوده و دسترسی به آن آسان بود، اما نبود تهویه کافی و همچنین تابلوهای راهنمای مناسب، از مشکلات اصلی مکان در نظر گرفته شده برای چهاردهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها بود.
امسال یک شبکهی رادیویی نیز در نمایشگاه شرکت کرده بود که به عقیدهی بسیاری، حضور شبکهی رادیویی جوان در غرفهای در سالن شمارهی دو (روزنامهها) و پخش برنامههای زنده در قالب گفتوگو، گزارش و غیره دربارهی نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، به جذب مخاطبان بیشتر این نمایشگاه بسیار کمک کرد. هرچند که حاضران و نیز مسوولان نمایشگاه، از آنچه کملطفی رسانه ملی به این رویداد کشوری توصیف میکردند، گله داشتند.
همچنین در کنار این جشنواره و نمایشگاه، نخستین جشنواره عکس "برای ایران" با موضوع سفرهای استانی و فعالیتهای رییسجمهور برگزار و از عکاسان برگزیده در این جشنواره نیز تقدیر شد که هر سه نفر برگزیده و نیز یکی از تقدیریها، از ایسنا بودند.
و اما در روز پایانی نمایشگاه، به جز سالن شمارهی یک و نشریههای واقع در بلوار، بقیهی سالنها تا ساعت 19 در خدمت بازدیدکنندگان بوده و دو بخش ابتدایی نیز بهدلیل حضور رییسجمهور در مراسم اختتامیهی نمایشگاه و جشنوارهی چهاردهم، از حدود ساعت 12:30 برای انجام مقدمات میزبانی از وی، پذیرای عموم نبودند.
مراسم اختتامیهی چهاردهمین نمایشگاه و جشنوارهی مطبوعات و خبرگزاریها نیز ساعت 15:30 دقیقهی دیروز با حضور جمعی از مسوولان، اصحاب رسانه و نمایندگان رسانههای خارجی آغاز و با اهدای جوایز برگزیدگان نخست جشنواره، تقدیر از منتقدان دولت و همچنین سه تن از فعالان مطبوعاتی، با سخنرانی دکتر محمود احمدینژاد به پایان رسید.
نکتهی مورد توجه در جشنواره امسال، تقدیر و تشکر از منتقدان دولت در مراسم اختتامیه بود که با حضور رییس جمهوری کشورمان علاوه بر برگزیدگان جشنواره، از هشت نفر از کسانی که مقالههای منتقدانه و منصفانهای نسبت به عملکرد دولت نهم نوشته بودند، تقدیر و تشکر شد.
محمدحسین صفار هرندی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - در توضیحی با بیان اینکه "این بخش از جشنواره در میانه راه اضافه شد" افزود: در حالی که هیات داوران کار خود را کرده بود، آقای رییسجمهور تصمیم گرفت که از تعدادی از منتقدان خود نیز با اهدای جوایزی تقدیر و تشکر کند.
وی گفت: در این ارتباط تیم رییسجمهور و همچنین هیات داوران به برررسی مقالههای منتقد پرداختند و در پی آن هشت نفر به این ترتیب انتخاب شدند.
بنا بر گفته مسوولان، مقالههای این هشت نفر که از روزنامهها و خبرگزاریها انتخاب شده، مقالاتی پربار، منتقدانه و منصفانه بوده و مقالات براساس منتقدانه بودن با رعایت جنبه انصاف آن انتخاب شده است.
رییسجمهور همچنین پس از حضور در مراسم اختتامیه که با فرا رسیدن زمان اذان مغرب، بدون تقدیر از نفرات دوم و سوم جشنواره و غرفههای برگزیده نمایشگاه - از نظر بازدیدکنندگان: ایسنا، از نظر فعالیتهای جانبی: ایرنا، از نظر جذب مخاطب: ایران و از نظر غرفهآرایی: همشهری - پایان یافت، با حضور در سالن شماره یک نمایشگاه، به دیدار و گفتوگوی صمیمانه با اصحاب رسانه پرداخت.
دکتر احمدینژاد در غرفهی خبرگزاری دانشجویان ایران از عکسهایی که در این غرفه به نمایش گذاشته شده بود، نیز بازدید کرد و میرحمید حسنزاده، مدیر عامل ایسنا یک مجموعه دیویدی از خبرهای خبرگزاری دانشجویان ایران در طول هفت سال گذشته را به همراه جزواتی از عملکرد ایسنا در بخشهای مختلف ازجمله انعکاس اخبار دولت به رییسجمهور ارایه داد.
همچنین یکی از خبرنگاران ایسنا حاضر در غرفه از رییسجمهور خواست سخنی را برای خبرنگاران خبرگزاری دانشجویان ایران که اکثرا دانشجو هستند، با توجه به این که رییسجمهور نیز خود را همیشه دانشجو اعلام کرده، بیان کند؛ دکتر احمدینژاد در پاسخ گفت: میگویم همیشه آزاده باشید.
همچنین در جریان این بازدید یکی از خبرنگاران ایسنا به رییسجمهور پیشنهاد کرد که با توجه به تلاشهای روزافزون فرصتطلبان در مصادرهی شخصیتهای بزرگ ایرانی و اسلامی و توجه ویژهی جهانیان به سخنان رییسجمهور کشورمان، در سخنان خویش در مجامع بینالمللی اشارهای به این بزرگان داشته باشد و از این طریق از گسترش این ظلم فرهنگی جلوگیری کند.
دکتر احمدینژاد نیز در پاسخ گفت: البته همین هم موفقیت است که آنان به توصیههای بزرگان ما عمل کنند. بگذاریم همهی دنیا بزرگان ما را از آن خودشان بدانند. آنها از ما هستند.
خبرنگار ایسنا در ادامه به رییسجمهور پیشنهاد کرد در یکی از سخنرانیهای خود در مجامع بینالمللی با خواندن شعرهایی با مفاهیم قرآنی از مولانا به عنوان شاعری از تمدن بزرگ ایرانی و اسلامی سخنان خود را آغاز کند.
رییسجمهور در پایان این بازدید با دست اندرکاران خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در غرفه عکس یادگاری انداخت.
همچنین دکتر احمدینژاد هنگام ترک غرفه ایسنا از خانم اکرم احقاقی خبرنگار این خبرگزاری که در حوزهی دولت فعالیت میکند به واسطه تلاشهای فروانش در انعکاس اخبار فعالیتهای دولت تقدیر کرد و گفت: باید از این خانم تشکر کرد.
رییسجمهور همچنین از ایده دیدار با خبرنگاران ایسنا استقبال کرد.
هر چند جشنواره و نمایشگاه چهاردهم نیز تمام شد، اما به نظر میرسد پروندهی آن تا مدتها میبایست باز بماند تا نقاط ضعف و قوت آن بیش از پیش مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرند که در سالهای بعد، جشنواره و نمایشگاه بهتر و قویتری را شاهد باشیم که البته ظاهرا اختصاص یک زمان و مکان خاص و ثابت و انتخاب تندیسی ثابت نیز برای جشنواره و نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، ازجمله برنامههای مسوولان مربوط برای سالهای بعد است.
انتهای پیام