بیانیه کمیته حقوق بشر سازمان دانشآموختگان درباره بازداشت دانشجویان در دانشگاه های علامه و چمران اهواز
ادوارنیوزبهدنبال روند نگرانکننده نقض حقوق مدنی، صنفی و آکادمیک دانشجویان و بهویژه فعالان دانشجویی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران در سال جاری، در چندروز اخیر نیز، شماری از فعالان دانشجویی و گردانندگان نشریات دانشجویی دانشگاه های مختلف کشور توسط نهادهای انتظامی و امنیتی احضار، بازجویی یا بازداشت شدهاند.
متاسفانه طی چند روز گذشته و در جریان تجمع مسالمت آمیز دانشجویان دانشگاه های شهر تهران در اعتراض به تداوم بازداشت سه تن از دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک تهران به نام های مجید قصابان، احسان منصوری و مجید توکلی، شش دانشجو بازداشت شده و ساعاتی بعدتر با آزادی برخی از آنها سه تن از دانشجویان به نام های آرمان صداقتی، بهنام سپهروند و مازیار سمیعی از دانشگاه های پلی تکنیک، تهران و علامه طباطبایی همچنان در توقیف نیروهای انتظامی مانده و بنا بر برخی اخبار به مقامات امنیتی تحویل داده شده اند.
بر این اساس این کمیته ضمن یادآوری و هشدار نشبت به نقض حق طبیعی دانشجویان در برگزاری تجمع اعتراضی به ویژه در محیط دانشگاه ، نسبت به وضعیت سلامتی این دانشجویان که گفته می شود در جریان دستگیری ضرب و شتم و در محل کلانتری، مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند ابراز نگرانی نموده و دسترسی هرچه سریعتر این بازداشت شدگان به حقوق اولیه خود از جمله تعیین وکیل و مراقبت های پزشکی را خواستار است.
بعلاوه کمیته حقوق بشر سازمان دانش آموختگان ایران وضعیت دانشجویان منتقد در دانشگاه چمران شهر اهواز را بسیار نگران کننده می داند. مطابق اطلاعات واصله روزبه رحیمی، جوادعلیخانی، مهدی معصومی، راعی نیکزاد، جوادتوللی از سوی نهادهای امنیتی احضار شده و تاکنون در بازداشت اداره اطلاعات اهواز بهسر میبرند. گفته میشود، در همینارتباط، در یک هفته اخیر از وضعیت و سرنوشت مجتبی عبداللهی نیز خبری در دست نیست. البته جز این دانشجویان، برخی دیگر از دانشجویان این دانشگاه به نام های فاطمه فرهادی، زهرا ابراهیمی، سیامک مؤمنی، محمدرضا جعفری، سجاد سمانزاده، امین صحراگرد و محمدامین عندلیبی یک یا چندبار احضار شدهاند و همچنین یکی از کارمندان امور فرهنگی دانشگاه نیز(موزرمنیا)برای چند ساعت احضار و بازجویی شده است. در همین رابطه پدر یکی از بازداشتشدگان(روزبه رحیمی) نیز در جریان پیگیری وضعیت فرزندش چندساعتی بازداشت شده است.
مقامات امنیتی و قضایی در این مورد همچنان بهطور رسمی اتهام این دستگیرشدگان را اعلام نکرده اند، اما بهطور غیررسمی، از عنوان کلی«اقدام علیه امنیت ملی» ، نام برده شده است. در این رابطه جستهوگریخته از انتشار کاریکاتوری در این دانشگاه سخن بهمیان میآید که مصداق توهین به پیامبر اسلام خوانده شده است. چنین دلایلی برای بازداشت دانشجویان با توجه به تشابه این موضوع با وقایع دانشگاه پلی تکنیک تهران و بازداشت، شکنجه و حبس بلندمدت دانشجویان این دانشگاه که بارها نیز این اتهام را تکذیب کردهاند، نگران کننده به نظر می رسد.
از این رو و نظر به برخوردهای صورت گرفته با دانشجویان، کمیته حقوق بشر سازمان دانش آموختگان ایران به نهادهای امنیتی و انتظامی به عنوان پاسداران حقوق شهروندان یادآور می شود که مطابق اصل سیوسوم قانون اساسی جمهوری اسلامی، هیچکس را نمیتوان بهشکلی فرا یا غیرقانونی دستگیر کرد، و در صورت دستگیری مطابق قانون بایستی سریعاً تفهیم اتهام شود و ظرف 24ساعت پرونده مقدماتی به دادگاه صالح فرستاده شود. از سوی دیگر ماده 37 قانون آیین دادرسی کیفری اشعار میدارد:«کلیه قرارهای بازداشت موقت باید مستدل و موجه باشد و مستند قانونی و دلایل آن و حق اعتراض متهم در آن ذکر شود». حال آنکه در فقره بازداشت دانشجویان ، نهتنها احضارها از سوی نهادی صورت گرفته است که در صلاحیتش برای احضار افراد تردید وجود دارد، بلکه بدون دلیل موجه و ارائه قرار بازداشت موقت انجام گرفته است، بهویژه هیچ اتهام روشن و دقیقی برای این برخوردها به خانوادهها ارائه نشده است و گویا بازداشتشدگان هیچ حقی برای اعتراض به این برخوردها ندارند. این نوع دستگیری، مصداق بارز بازداشت خودسرانه و غیرقانونی است که مقررات ماده9 اعلامیه جهانی حقوق بشر و بندهای 1تا4 ماده9 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی است. این مواد بخشی از تعهدات بینالمللی دولت جمهوری اسلامی هستند. البته برخوردهای خشن گزارششده با همه بازداشتشدگان نهتنها قوانین داخلی ایران(بهویژه اصل 38 قانون اساسی) و تعهدات حقوق بشری جمهوری اسلامی(ماده5 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده7 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی) را خدشهدار ساخته است، بلکه نگرانیهای جدیای را ازبابت سلامت جسمانی و روانی دانشجویانی که هنوز در بازداشت هستند، دامن زده است.
کمیته حقوق بشر سازمان دانشآموختگان ایران(ادوار تحکیم وحدت) ضمن محکومیت بازداشت خودسرانه نامبردگان و رفتار خشن وغیرانسانی با ایشان و پافشاری بر آزادی فوری آنها، خواستار آن است که: بهسرعت، علت بازداشت و اتهام احتمالی آنها، رسماً و بهطور مشخص و بنابر نص قانون اعلام شود. لازم است بدینوسیله همچنین، به خطر پروندهسازی تازهای علیه دانشجویان بازداشتی دانشگاه های اهواز و علامه طباطبایی تهران توجه دهیم.
کمیته همچنین بدین مهم توجه میدهد که: عوامل این قانونشکنی بایستی توسط محکمه ای صالح و مستقل بهسبب پایمالساختن حقوق مسلم گروهی از شهروندان، مطابق ماده570 قانون مجازات اسلامی کیفر شوند.
کمیته حقوق بشر سازمان دانش آموختگان ایران همچنین، مراتب نگرانی خود را از در خطربودن سلامت و تمامیت جسمانی دانشجویان بازداشتی ابراز میدارد و نسبت به روند کاملاً خلاف قانونِ احضار دانشجویان به نهادهای امنیتی، هشدار میدهد. تداوم این رویه خودسرانه نهتنها اعتبار فرآیند تحقیقات قضایی را نزد شهروندان و افکار عمومی لکهدار میسازد بلکه امر تضمین حقوق شهروندی متهمان را به ابهام و دشواری دچار میسازد.