با نتیجه ندادن اعتراضات به اعمال سهمیه بندی جنسیتی در کنکور امسال، نهادهای مدنی زنان درصدد سازماندهی اعتراض حقوقی به این اقدام تبعیض آمیز هستند.
کمیسیون زنان دفتر تحکیم وحدت، شبکه وکلای داوطلب و گروه میدان زنان با انتشار فراخوانی از دختران شرکت کننده در آزمون دانشگاه که به سبب سهمیه بندی جنسیتی در رشته هایی پایین تر از رتبه علمی شان پذیرفته شده یا به کل از کنکور سراسری رد شده اند، درخواست کرده با ارائه پرونده علمی خود به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و از نظر حقوقی مساله را پیگیری کنند.
«شادی صدر» عضو شبکه وکلای داوطلب با اعلام این مطلب گفت؛«برنامه ما این است که هر یک از وکلای داوطلب پیگیر پرونده یکی از شاکیان باشد و با ارائه کارنامه آن فرد به یک کارشناس رسمی آموزش در دادگستری و تطبیق آن با رشته یی که قبول شده، نسبت به سهمیه بندی جنسیتی اعمال شده به دیوان عدالت اداری شکایت شود.» به گفته وی با وجود اینکه سازمان سنجش به صورت رسمی اعمال سهمیه بندی را نپذیرفته است، اما در پاسخ به اعتراضات دختران مراجعه کننده، این مساله را دلیل پذیرفته نشدن آنها یا پذیرفته شدن در رشته های پایین عنوان کرده است.
از همین رو این نهادهای مدنی با صدور فراخوانی خواستار توجه عمومی به این گونه اعمال تبعیض ها و نیز اقدام عملی در اعتراض به آن شده اند. در این فراخوان آمده است؛ «اطلاعات جمع آوری شده از دانشگاه های مختلف حاکی از آن است که این سهمیه بندی نه فقط در رشته های پزشکی بلکه در تمامی رشته های فنی و مهندسی و حتی علوم انسانی نیز اعمال شده است. نحوه اعمال سهمیه بندی جنسیتی در کنکور امسال به این ترتیب بوده که برای پسران یک سهمیه حداقل ۴۰ درصدی در نظر گرفته شده است؛ به صورتی که در تمام رشته ها تعداد پسران پذیرفته شده، حتی اگر رتبه هایشان بسیار پایین تر از دختران باشد، نباید کمتر از ۴۰ درصد کل ظرفیت شود.»
این فراخوان، آمادگی اعضای شبکه وکلای داوطلب را برای برعهده گرفتن وکالت داوطلبان دختر کنکور امسال که به سهمیه بندی جنسیتی معترض اند و قصد شکایت به دیوان عدالت اداری و پیگیری حقوقی پرونده خود را دارند اعلام کرده است. نهادهای مدنی صادرکننده این فراخوان در حال حاضر در پی جمع آوری مدارک لازم هستند و اعلام شکایت از سازمان سنجش به دیوان عدالت اداری از اواخر آبان ماه آغاز خواهد شد. دختران داوطلبی که به سبب این سهمیه بندی مورد تبعیض قرار گرفته اند می توانند از طریق نشانی پست الکترونیکی sahmieh@gmail.com با شبکه وکلای داوطلب در ارتباط باشند.
با وجود اینکه در دفترچه آزمون سال جاری، ظرفیت ها به نسبت پنجاه - پنجاه بین پسران و دختران اعلا م شده بود اما در عمل و براساس شواهد و قرائن موجود، ۷۰ درصد ظرفیت رشته های پزشکی (شاید هم بیشتر)به پسران و مابقی به دختران اختصاص داده شد که این نحوه گزینش، تعداد قابل توجهی از دختران مستعد را از ورود به رشته پزشکی محروم کرده است تا آنجا که برخی پسران با رتبه ۳۰۰۰ و حتی بنا بر بعضی شنیده ها با رتبه ۴۰۰۰ در رشته پزشکی پذیرفته شده اند اما دختران داوطلب با رتبه های بین ۱۲۰۰ تا ۱۹۰۰ از این قافله عقب مانده اند. بر اساس اعتراضات دختران دواطلب کنکور، در بسیاری دیگر از رشته ها نیز وضعیت به همین منوال بوده است.
این در حالی است که سال گذشته و در پی طرح سهمیه بندی جنسیتی در مجلس، نمایندگان مجلس و مسوولان وزارت علوم به شدت با اجرای این طرح مخالفت کرده و مانع از تصویب آن شدند، با این وجود سازمان سنجش امسال، بدون اعلام قبلی و به صورت غیررسمی اقدام به اعمال این سهمیه بندی کرده است.
منبع:عصر ایران