KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

اخبار اقتصادی: بهای نفت باز هم افزایش یافت

بهای نفت باز هم افزایش یافت؛ ثانیه شماری برای 100 دلار


اعتماد: مجموعه یی از عوامل دست به دست هم دادند تا نفت 100 دلاری زودتر از پیش بینی ها به واقعیت بپیوندد. روز گذشته بهای نفت یک بار دیگر و پس از کاهش چند دلاری طی هفته گذشته رکورد جدیدی را ثبت کرد و به مرز بی سابقه 92 دلار و 22 سنت برای نفت خام وست تگزاس اینترمدییت رسید تا یک بار دیگر فرضیه نفت 125 دلار بیشتر از هر زمان دیگر قوت بگیرد و گویی اینکه کارشناسان در این زمینه با طمأنینه سخن می گویند و ترجیح می دهند نفت 100 دلاری تحقق پیدا کند و بعد در مورد رقم 125 دلار و حتی بالاتر از آن با افزایش تنش در منطقه خاورمیانه و تحریم علیه ایران اظهارنظر کنند. اما آن چیزی که واضح است نفت دیگر از سطح فعلی پایین تر نخواهد آمد و باید نفت کمتر از این رقم را به فراموشی سپرد. معاون بازاریابی امور بین الملل شرکت ملی نفت در این باره می گوید؛ در طول سال های اخیر با بررسی نوسانات قیمت نفت مشاهده می شود که ابتدا قیمت وارد حوزه ها و رکوردهای جدید می شود و سپس برمی گردد و پس از این مرحله یک بار دیگر قیمت ها افزایش می یابد ولی این بار دیگر به رقم اولیه برنخواهد گشت و بالاتر می رود.

محمدعلی خطیبی می افزاید؛ در حال حاضر قیمت نفت به حوزه 90 دلار وارد شده و بازگشتی به حوزه 80 دلار نیز داشته است. اما پیش بینی این است که مجدداً به حوزه 90 دلار وارد خواهد شد ولی این بار دیگر کاهش نخواهد یافت و بالاتر می رود.

بدین ترتیب و با این استدلال دیگر قیمت نفت از سطوح کنونی پایین تر نخواهد آمد و باید منتظر ثبت رکوردهای جدید برای نفت بود. روز گذشته بهای هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه دسامبر با یک دلار و 80 سنت افزایش قیمت معادل 89 دلار و 28 سنت داد و ستد شد و نفت اوپک نیز از قافله جهانی عقب نماند و با 44 سنت افزایش به 80 دلار و 55 سنت رسید. به گفته برخی کارشناسان بین المللی وضع تحریم های جدید علیه ایران، تنش بین ترکیه و عراق، کاهش ارزش دلار و کاهش ذخایر انرژی امریکا دلایل افزایش تاریخی قیمت نفت بوده اند.

خطیبی درباره تبیین دلایل رفتار بازار نفت می گوید؛ در آستانه زمستان، وضعیت ذخیره سازی سوخت حرارتی در امریکا و اروپا تعریف چندانی ندارد و باعث شده قیمت سوخت حرارتی بالا برود. ضمن اینکه چند پالایشگاه بزرگ در منطقه امریکا، خاورمیانه، اروپا و آسیا نیز بنا بر دلایلی از مدار خارج شده اند که این امر تولید فرآورده را کاهش داده و قیمت آن را بالا می برد. افزایش قیمت فرآورده نیز افزایش قیمت نفت خام را به دنبال دارد. در چنین شرایطی با ورود به فصل زمستان و سرد شدن هوا، مصرف فرآورده های زمستانی به اوج رسیده و شاهد قیمت های بالاتری در بازار خواهیم بود.خطیبی تصریح می کند؛ شرایط سیاسی حاکم این نگرانی را برای مصرف کننده ایجاد کرده که صادرات در چهار کشور اصلی و مهم تولید و صادرکننده نفت در معرض کاهش و تهدید بوده و ممکن است دچار وقفه یا کاهش شود. چنین نگرانی و تنشی ناشی از سیاست های کشورهای عمده مصرف کننده است و در واقع آنان هزینه سیاست های خود را می پردازند. هوگو چاوس رئیس جمهور ونزوئلا که مدت ها است رویای نفت 100 دلاری را در ذهن می پروراند در مورد سیاست های مصرف کنندگان بزرگ می گوید؛ «سیاست خارجی امریکا مهمترین دلیل ثبت رکورد نفت در سطح فعلی است.»

او می گوید؛ اگر امریکا به تهدید کشورهای تولیدکننده نفت ادامه دهد یا مانند عراق تلاش کند آنها را بی ثبات کند، قیمت نفت به افزایش خود ادامه خواهد داد.

نیازی به افزایش تولید نیست

بهای نفت باز هم افزایش یافت و یک بار دیگر نگاه ها به سمت اوپک خیره ماند تا با افزایش ظرفیت تولید، قیمت ها را کاهش دهند. اما اکثر اعضای اوپک با افزایش ظرفیت تولید مخالفند. وزیر انرژی ونزوئلا یکی از اعضایی است که معتقد است؛ سازمان کشورهای صادرکننده نفت هیچ اهمیتی برای افزایش تولید خود در نشست سران که قرار است در شهر ریاض برگزار شود، نخواهد داشت.

خبرگزاری بلومبرگ به نقل از رافائل رامیرز می افزاید؛ بازار نفت از لحاظ عرضه کاملاً اشباع است و هیچ نیازی به افزایش تولید اوپک نیست.دبیرکل اوپک نیز موافق رامیرز ونزوئلایی است؛ بازارهای جهانی نفت از لحاظ عرضه کمبودی احساس نمی کند. کاهش ارزش دلار و گمانه زنی سرمایه گذاران قیمت نفت را به این رکوردهای بی سابقه رسانده است.

عبدالله سالم البدری می افزاید؛ برای اوپک که درآمدهای نفتی خود را برای افزایش ظرفیت تولید سرمایه گذاری می کند، رسیدن قیمت نفت به سطوح بی سابقه دارای سود نخواهد بود.

جواد یارجانی رئیس امور اوپک نیز وجود هرگونه کمبود نفت خام در بازارهای جهانی نفت را رد کرد و افزایش قیمت نفت را به نگرانی از وضعیت بازارهای سهام مرتبط دانست.یارجانی می افزاید؛ اکنون عاملی به نام ترس و نگرانی است که قیمت ها را بالا برده است. این در حالی است که در مورد عرضه و تقاضا، سرمایه گذاری ها و جریان تکنولوژی مشکلی وجود ندارد.دبیرکل سابق اوپک نیز معتقد است اگر سازمان کشورهای صادرکننده نفت وجود نداشت، قیمت جهانی نفت هم اکنون به بیش از 120 دلار در هر بشکه می رسید.ریلوانو لقمان تصریح می کند؛ تصویب قانون در کنگره امریکا بر ضد اوپک، نقض آشکار قوانین و ضوابط بین المللی است. به رغم تلاش های امریکا برای تحت فشار قرار دادن اوپک، بازار جهانی انرژی از این سازمان انتظار دارد قیمت نفت را کاهش دهد.وی می گوید؛ کشورهای عضو اوپک باید در برابر قانون ضدامریکایی از منافع خود دفاع کنند.

وزیر نفت لیبی نیز می گوید؛ افزایش قیمت نفت به بیش از 90 دلار در هر بشکه به علت تنش های سیاسی و سفته بازی بوده است و رسیدن این قیمت به 100 دلار هیچ تعجبی نخواهد داشت.

شکری غانم می افزاید؛ اگر تنش های سیاسی و فعالیت های سفته بازی ادامه یابد، رسیدن قیمت نفت به 100 دلار محتمل خواهد بود. او همچنین می گوید؛ هیچ نیازی به افزایش تولید اوپک در شرایط کنونی نیست چرا که عامل افزایش قیمت نفت کمبود عرضه نیست.

اما در حالی که اکثر اعضای اوپک با شفافیت از عدم افزایش تولید سخن می گویند موافقان افزایش با عنوان منبع آگاه سعی در اظهار نظر دارند. یک مقام آگاه اوپک به رویترز می گوید؛ شرایط بازار جهانی نفت به گونه یی است که اوپک باید میزان تولید خود را طی سه ماه پایانی امسال یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. این مقام آگاه افزایش 50 هزار بشکه یی اوپک از ابتدای نوامبر را برای تامین تقاضای بازار کافی نمی داند.

جرارد برگ کارشناس ارشد بانک ملی استرالیا در این باره می گوید؛ مخالفت اوپک با افزایش تولید نفت در شرایطی کنونی، کاملاً تعجب آور است. من فکر نمی کنم اعضای اوپک از افزایش قیمت نفت به بیش از 90 دلار در هر بشکه راضی باشند. به نظر فشار عربستان و سایر اعضای اوپک موجب افزایش تولید سازمان خواهد شد. این نظریه البته چندان غیرمنطقی نیست که عربستان با همراهی شیخ نشینان همانند اجلاس سپتامبر در اجلاس سران اوپک که طی روزهای 17 و 18 نوامبر در ریاض برگزار می شود دیگر اعضا را در جهت افزایش ظرفیت تولید متقاعد سازند.

از سوی دیگر، حمله افراد مسلح به یک سکوی نفتی متعلق به شرکت انی در نیجریه که بیش از دو هزار بشکه نفت به صورت روزانه تولید می کند عامل افزایش بهای نفت طی روزهای آینده خواهد بود. نفت 100 دلاری در همین حوالی ها قرار دارد. با رسیدن نفت 100 دلاری نباید شگفت زده شد.

گازوئیل هم بالا رفت

معاون بازاریابی شرکت ملی نفت اعلام کرد؛ کمبود سوخت های زمستانی و نگرانی از عرضه نفت موجب رشد قیمت هر بشکه گازوئیل در بازارهای جهانی شد.

محمدعلی خطیبی یکی از مهمترین عوامل رشد قیمت نفت را نگرانی کشورهای مصرف کننده از سوخت های زمستانی دانست و افزود؛ تقاضای بیش از حد برای نفت و سوخت های زمستانی موجب شده که قیمت گازوئیل افزایش یابد.وی تصریح کرد؛ از دیگر عواملی که موجب شده قیمت گازوئیل در بازارهای جهانی افزایش یابد عمل نکردن روسیه به برنامه های خود در تولید گازوئیل است. به عبارتی دیگر این کشور نتوانسته در سال جاری به میزان لازم به بازارهای جهانی گازوئیل عرضه کند.خطیبی تصریح کرد؛ در شرایط کنونی قیمت گازوئیل از بنزین نیز بیشتر است به صورتی که هر تن بنزین در خلیج فارس 750 دلار و در امریکا 830 دلار معامله می شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد