KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

KNToosi.in - همکلاســــی

وبلاگ گروهی دانشجویان ِ دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

اخبار احزاب:سفیران اصلاح طلب در راه مذاکره با صدا و سیما

در پی افزایش تخریب اصلاح طلبان از سوی رسانه ملی صورت می گیرد؛سفیران اصلاح طلب در راه مذاکره با صدا و سیما


اعتماد:نوع نگاه صدا و سیما به احزاب مختلف کشور و چگونگی پوشش خبری اخبار و تحولات گروه های اصلاح طلب اعتراض گسترده سران جبهه اصلاحات را موجب شده است. به گونه یی که سران اصلاح طلب تصمیم گرفته اند دو نفر را مامور مذاکره با مسوولان صدا و سیما کنند. اصلاح طلبان قصد دارند از مسوولان صدا و سیما بخواهند در پوشش اخبار احزاب و جناح های مختلف کشور جانب اعتدال و بی طرفی را رعایت کرده و عملاً به بازوی تبلیغاتی یک جناح خاص تبدیل نشود. این تصمیم پس از آن اتخاذ شده که به گفته سران اصلاح طلب، صدا و سیما اخیراً بر حجم اخبار و تبلیغات خود علیه گروه های اصلاح طلب افزوده است.این در حالی است که براساس وظایف ذاتی و اصول مصرح در قانون این رسانه فراگیر حق اظهارنظر به نام و کام گروه یا جناحی خاص و تبدیل شدن به یک ابزار یا آلت دست برای جناحی خاص در کشور را نداشته و موظف است نسبت به تمامی احزاب و چهره های داخل نظام - اعم از منتقد و غیرمنتقد- رویه عادلانه یی را پیشه خود سازد. اکنون و با نزدیک شدن به انتخابات مجلس هشتم

- به عنوان یکی از حساس ترین و سرنوشت سازترین آزمون های فرارو از آن یاد می شود- روند تبلیغات منفی علیه اصلاح طلبان به طور بی وقفه ادامه دارد.بدون تردید همین شیوه عمل سبب شد عبدالواحد موسوی لاری وزیر کشور دولت خاتمی به طور جدی مسوولان سازمان صداوسیما را از «سیاسی کاری» برحذر داشته و نسبت به «راه اندازی جنگ روانی علیه اصلاح طلبان» به اعلام هشدار بپردازد. موسوی لاری که باسابقه ترین وزیر کشور نظام در برگزاری انتخابات نیز به شمار رفته و از این حیث یک رکورددار محسوب می شود انتقادات خود را با اظهار تاسف از برخی رفتارهای غیراخلاقی در برنامه های خبری صداوسیما آغاز کرد و از هدف نهایی این اقدامات پرده برداشت؛ «برخی در صداوسیما که یک رسانه ملی است و باید به همه جریان های سیاسی نگاه واقع بینانه و منطقی داشته باشد، با یک عزم راسخ، پشتوانه فکری و ستاد هماهنگ کننده، قصد راه اندازی جنگ روانی علیه اصلاح طلبان را دارند.»وی که عضویت در شورای مرکزی یکی از قدیمی ترین تشکل های اصلاح طلب یعنی مجمع روحانیون مبارز به ریاست سید محمد خاتمی را برعهده دارد، از برگزاری جلسه شورای مرکزی این تشکل در یکشنبه شب گذشته خبر داد. اینکه عملکرد ناخوشایند گسترده ترین رسانه کشور تا بدانجا پیش رفته که واکنش تند چهره های برجسته نظام که دارای سمت های عالی اجرایی در کشور بوده اند را برانگیخته، بیانگر عمق ناخرسندی اصلاح طلبان از عملکرد صدا و سیما است. «برخی با گفت وگو با برخی افراد قصد دارند به نفع جریان اصولگرا و در جهت تخریب جریان اصلاحات کار کنند.»در این میان به نظر می رسد اشاره موسوی لاری به «گفت وگو با برخی افراد به نفع جریان اصولگرا» صرف نظر از میدان دادن بی حد و حصر به چهره های اصولگرا در بخش های مختلف خبری، کنایه یی نیز به برخی چهره های ناشناخته دارد که صدا و سیما و مسوولان آن علاقه دارند تا آنها را به عنوان «اصلاح طلبان واقعی» به مردم خصوصاً در مناطق دورافتاده معرفی کنند.موسوی لاری در گفت وگو با ایسنا در عین حال به ماموریت دو نفر از اعضای مجمع به نمایندگی از این تشکیلات برای انعکاس اعتراض اصلاح طلبان به رئیس صدا و سیما نیز اشاره کرد؛ «قرار بر این است که ضمن انعکاس این مساله به ریاست صدا و سیما، ایشان و سازمان متبوعش را از غلتیدن در دامن جریان های سیاسی و سیاسی کاری بر حذر داریم.»یکی دیگر از اعضای شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز نیز در مراسم افطاری حزب جوانان ایران اسلامی که روزهای پایانی ماه رمضان برگزار شد از تبعیض آشکار صدا و سیما میان گروه های سیاسی معتقد به نظام لب به انتقاد گشود. مجید انصاری که سابقه چند دوره نمایندگی مجلس را نیز در کارنامه خود دارد، تاکتیک قدیمی «طرح وجود اختلاف میان اصلاح طلبان» را نیز از دیگر دلایل انتقاد خود از صدا و سیما عنوان کرد؛ «وجود اختلاف سلیقه در میان اصلاح طلبان طبیعی است و نباید به طرح چنین مسائلی در رسانه یی که مخاطبان بسیاری دارد، پرداخت. هیچ کس نباید از اختلاف درونی جریان ها استقبال کند. معتقدیم که جناح اصولگرایان نیز باید از انسجام برخوردار باشد؛ چرا که وجود انسجام باعث انتخاب برتر خواهد شد.» انصاری نیز همصدا با سایر فعالان اصلاح طلب از ائتلاف صددرصدی میان احزاب حاضر در جبهه اصلاحات سخن گفت.

امری که به گفته برخی صاحبنظران، دلیل اصلی بروز نگرانی برخی محافل و گروه ها و در نتیجه عملکرد یک سویه صدا و سیما در عدم پوشش اخبار یکی از جناح های اصلی در سپهر سیاسی ایران است؛ «در جبهه اصلاحات به شدت به دنبال ائتلاف صددرصدی در انتخابات و سایر عرصه ها هستیم و تمایل داریم که جناح رقیب نیز هرگز به اختلاف در درون خود دچار نشده و در یک رقابت قانونی و با اخلاق اسلامی این جریان ها با یکدیگر رقابت کنند تا مردم به انتخاب برتر دست بزنند.» این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین از «دوگانگی اطلاع رسانی» رسانه ملی به عنوان یکی دیگر از روش های تاسف برانگیز آن یاد کرد. اشاره مجید انصاری به پوشش خبری وسیع سفر محمود احمدی نژاد به نیویورک و انتقادات بسیاری از صاحبنظران از واقع نگری درخصوص آن بود که در مقایسه با دوران 8 ساله اصلاحات «تبعیض آمیز» خوانده شد؛ «از اینکه شاهد نوعی دوگانگی در اطلاع رسانی هستیم، متاسفم و امیدوارم این دوگانگی در برخورد در این عرصه به خصوص در رسانه ملی رخت بربندد چرا که زمانی که خاتمی به دعوت از دانشگاه هاروارد در این دانشگاه شرکت و به منظور دفاع از مواضع جمهوری اسلامی ایران، آرمان های امام(ره) همچنین حمایت از حقوق مردم ایران در بحث انرژی هسته یی و دفاع از مردم فلسطین سخنرانی کرد و بسیار مورد تشویق و تمجید جامعه جهانی قرار گرفت، بازتابی از آن در کشورمان ندیدیم.» وی با بیان اینکه «پیشنهاد می کنم رسانه ملی این بار سخنان خاتمی در دانشگاه هاروارد را پخش کند» گفت؛ باید در فعالیت سیاسی در یک کشور اسلامی انصاف وجود داشته باشد و باید توجه داشت رسانه ملی سهم تک تک ملت ایران است.

سابقه برنامه های گوناگون تخریبی

از زمان تبلیغات انتخاباتی دوم خرداد 76 و به ویژه پس از پیروزی شوک آور سیدمحمد خاتمی و آغاز به کار دولت اصلاحات، شیوه عمل صداوسیما - که براساس دیدگاه های علی لاریجانی رئیس وقت این سازمان اداره می شد - همواره مورد انتقاد اصلاح طلبان قرار داشت. انتقاداتی که دامنه آن در طول سال های اخیر حتی چهره های معتدل اصولگرا را نیز دربرگرفته است. انتقادات اصلاح طلبان علاوه بر جهت گیری های «گل درشت» بخش های خبری و مباحث «زنده» پس از آن، به برنامه های طنز و مجموعه های تلویزیونی بود که به صورت «سفارشی» جهت تبلیغ علیه اصلاح طلبان تولید و پخش می شد. ساخت یک سریال پرطرفدار تاریخی درخصوص زندگی یک نماینده مجلس در سال های حضور مصدق در مجلس شورای ملی و روابط فسادآمیز آنان با دربار، انگلیس و سایر کشورهای بیگانه و همزمانی آن با موج تخریب علیه مجلس ششم تنها «مشت نمونه خروار» برنامه های «جهت دار» رسانه ملی در آن سال ها بود. ماجرای تحصن تاریخی نمایندگان مجلس ششم در اعتراض به ردصلاحیت گسترده اصلاح طلبان در آستانه انتخابات مجلس هفتم علاوه بر سانسور شدید خبری در صداوسیما نیز با چاشنی یک «پاتک طنز» از سوی سازمان همراه شد.

یک مجموعه 90 قسمتی طنز مشهور در یکی از قسمت های خود روزه سیاسی نمایندگان مجلس ششم را به سخره گرفته و آنان را به چانه زنی بر سر منافع خود و غذا خوردن پنهانی متهم کرد. ساخت برنامه هایی نظیر هویت و چراغ و پخش مونتاژ شده گوشه هایی از کنفرانس برلین نیز خط تخریب اصلاح طلبان را بیش از پیش آشکار می ساخت. بخش های مختلف خبری نیز به بهانه های مختلف از قبیل گرانی یک یا دو درصدی برخی اقلام تا اخبار هواشناسی خود، به ترویج فضای یأس علیه دولت اصلاح طلب محمد خاتمی همت گماشته و به انکار دستاوردهای قابل توجه آن می پرداختند. این شرایط نابرابر علاوه بر انتقادات گاه و بی گاه اصلاح طلبان از صدا و سیما سبب شد تا میرحسین موسوی شرط حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری نهم را در اختیار داشتن یک شبکه تلویزیونی برای گفت وگوی مستقیم با مردم - در صورت پیروزی- قرار دهد؛ شرطی که از ابتدا «عدم تحقق آن» برای اصلاح طلبان روشن بود.

اوج تبلیغات منفی در ایام انتخابات

پس از تغییرات مدیریتی به وقوع پیوسته در رأس هرم سازمان صدا و سیما اما برخی با خوشبینی نسبت به ایجاد تغییرات بنیادین در جهت گیری های این سازمان می نگریستند. در عین حال اما نقطه اوج این «عدم تغییر» در انتخابات ریاست جمهوری نهم به اوج خود رسید؛ جایی که نه تنها کاندیداهای اصلاح طلبان در روندی بی سابقه شاهد حذف نمایندگان احزاب طرفدار خود از جلسات مناظره ترتیب داده شده در «رسانه ملی» بودند بلکه ایجاد محدودیت در پخش فیلم های تبلیغاتی آنان نیز از تداوم روند گذشته در صدا و سیما حکایت داشت.

الهه کولایی به عنوان نماینده حامی دکتر معین بر مقابل استودیوی گفت وگوی خبری شبکه 2 با تابلوی ورود ممنوع مواجه شد و همچنین سال هاست از پخش بیانیه های رسمی احزابی نظیر مشارکت و مجاهدین انقلاب از رسانه ملی خودداری می شود. راه اندازی بخش های خبری «ویژه» نظیر اخبار 30/20 شبکه دوم سیما و 20 شبکه خبر و استفاده از عناوینی نظیر «ویژه ها» یا «سایه روشن» برای آغاز موج دوم تخریب علیه اصلاح طلبان نیز نشان از گشوده شدن یک جبهه تازه علیه چهره های باسابقه نظام و نیروهای انقلابی اردوگاه منتقدان داشت. پس از انتخابات ریاست جمهوری نهم و تکمیل چرخه حضور اصولگرایان در قدرت، این بخش های خبری نیز روند جدیدی را در دستور کار قرار دادند. ایجاد شبهات گوناگون درخصوص عملکرد دولت خاتمی - خصوصاً در زمینه اقتصادی و پرونده هسته یی- را می توان از اصلی ترین موضوعات برای خبرسازی علیه دولت اصلاحات عنوان کرد که می توان از دو نمونه اخیر آن به اختصار نام برد. یکشنبه هجدهم شهریور ماه گذشته بخش خبری ساعت 20 شبکه خبر، همانند گذشته اتهاماتی را متوجه تیم سابق مذاکره کننده هسته یی کرد که زیر نظر مسوولان عالی نظام و با هماهنگی آنان فعالیت می کردند. اول اینکه ایران در طول مذاکرات به تروئیکای اروپایی قول داد تا تمام رشته های دانشگاهی مرتبط با دانش هسته یی را تعطیل و همچنین پس از 10 سال مذاکره، تنها 20 عدد سانتریفوژ را راه اندازی کند،

اگرچه این خبر با تکذیب و توضیحات کامل و جامع مسوولان و مذاکره کنندگان هسته یی دوران اصلاحات کارکرد خود را از دست داد اما به باور اصلاح طلبان تاثیرات مورد نظر طراحان آن را خواهد داشت.

ماجرای دیدار برخی اصلاح طلبان با جان کری رقیب بوش در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 2004 امریکا در اجلاس جهانی داووس سوئیس نیز نمونه دیگری بود. طرفه اینکه این خبر نیز همانند بسیاری دیگر از اخبار مشابه ابتدا از سوی باشگاه خبرنگاران جوان صدا و سیما منتشر و به سرعت توسط بخش های خبری «ویژه» تحت پوشش قرار گرفت. پس از آن نیز حدادعادل و سیداحمد خاتمی را در مجلس و خطبه های نماز جمعه تهران به واکنش واداشت. در این خبر آمده بود؛ «جان کری سناتور دموکرات امریکایی در گفت وگو با نشریه سوئدی (گرینگو) گفت؛ در این اجلاس ایرانی های حاضر (نماینده اصلاح طلبان) تاکید داشتند که دولت امریکا آن طور که باید قدر اصلاح طلبان را ندانست و در برابر تضعیف آنها در داخل ایران موضع محکمی نگرفت.» این خبر نادرست پس از آنکه با تکذیب صریح معاون وزیر امور خارجه دولت اصلاحات روبه رو شد و قرائن دیگر نیز کذب بودن آن را نشان می داد، در نهایت به این ادعا تنزل یافت که دو جوان نخبه ایرانی که به عنوان پژوهشگر جوان در این اجلاس حضور داشته اند، به «ملاقات و درددل با جان کری» متهم شدند. این دو جوان نیز با تکذیب خود پرونده این خبر را به بایگانی سپردند. انتخابات خبرگان چهارم و شوراهای سوم نیز یکی دیگر از مقاطع حملات تبلیغاتی علیه اصلاح طلبان بود که اصل بی طرفی رسانه یی صدا و سیما را به راحتی زیر سوال می برد. نکته جالب توجه اینکه خبرنگاران بخش های خبری مانند 30/20 یا 20 شبکه خبر حتی از بردن نام اصلاح طلبان - به دلیل بار مثبت آن برای جامعه- خودداری کرده و لفظ تحقیرآمیز «یک دوم خردادی» را جایگزین آن کرده اند.

لحن گویندگان، به کارگیری تصاویر گرافیکی خاص و موسیقی متن خاص سبب بروز این احساس شده که گویا برخی گویندگان به بازخوانی مشکلات شخصی خود با اصلاح طلبان همت گماشته اند. انعکاس اخبار گزینش شده و بعضاً غلط از وضعیت اردوگاه انتخاباتی اصلاح طلبان در آستانه هر انتخابات، سعی در نشان دادن وجود اختلاف در جمع آنان و در نتیجه بی توجهی به مردم و مطالبات آنها از جمله روش های به کار گرفته شده از سوی این بخش های خبری است. در عین حال سانسور شدید خبری اختلافات روز افزون اصولگرایان با یکدیگر که حتی در سخنان تند شهردار تهران در برنامه زنده اوایل مهرماه شبکه تهران علیه دولت نیز کاملاً مشهود بود؛ سوالات بسیاری را نزد افکار عمومی ایجاد ساخته است.

همچنین مصاحبه با برخی چهره ها با نام «اصلاح طلب» که حتی برای فعالان سیاسی اصلاح طلب و روزنامه نگاران سیاسی نیز ناآشنا هستند و بیان جملات تند از زبان آنها علیه چهره های برجسته اصلاح طلب فعال در احزاب مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب، کارگزاران و حتی مجمع روحانیون مبارز نیز اکنون و در آستانه انتخابات مجلس هشتم در دستور کار قرار گرفته است. در عین حال این چهره های ناشناخته نیز با علاقه هر چه تمام تر خوراک تبلیغاتی مورد نظر را در اختیار این رسانه قرار می دهد. پخش گزینشی سخنان اخیر مهدی کروبی در دیدار دبیران استان های حزب اعتماد ملی نیز یکی دیگر از اقدامات شتاب زده چند بخش خبری خاص بود. چه اینکه به نظر می رسد دستور کاری خاص درخصوص وجود اختلاف میان اعتماد ملی و سایر اصلاح طلبان - همانند انتخابات خبرگان و شوراها- صادر شده است.

قائم مقام حزب اعتماد ملی اما پس از اعلام نامه اعتراض آمیز کروبی به ضرغامی در این خصوص به سایت خبری آفتاب گفت؛ کسانی که این برنامه های یک سویه را تبلیغ می کنند دو هدف دارند؛ اول؛ می خواهند به مردم بگویند که اصلاح طلبان اختلاف دارند و جریان اصلاح طلبی را تضعیف و جریان اصولگرایی را تقویت کنند. دوم؛ این افراد در نظر دارند که میان اصلاح طلبان ایجاد اختلاف کنند و حرف هایی بزنند که اصلاح طلبان را عصبانی کنند و با پخش دو سه دقیقه از صحبت های

دو ساعته آقای کروبی، احساسات اصلاح طلبان را تحریک کنند که این مساله فتنه انگیزی است و در شأن صدا و سیما نیست.

آوردگاه نابرابر اصلاح طلبان

انتخابات مجلس هشتم به زعم فعالان اصلاح طلب سخت ترین دوران حضور آنان در عرصه فعالیت های انتخاباتی خواهدبود. سیدحسین مرعشی در گفت وگویی تفصیلی با اعتماد که طی روزهای آتی به چاپ خواهد رسید به صراحت، محدودیت رسانه یی را اصلی ترین مشکل اصلاح طلبان در انتخابات فرارو می داند. نگرانی از اقبال مجدد جامعه به «یاران خاتمی» - که در جریان انتخابات شوراها به طور نسبی به وقوع پیوست- محدودیت های آنان را دو چندان ساخته است. این در حالی است که روزنامه ها و سایت های خبری اصلاح طلب نیز از یک سو با فشار روزافزون مواجه بوده و از سوی دیگر برد خبری لازم برای رساندن انتقادات کارشناسی اصلاح طلبان از وضع موجود به گوش تمامی مردم ایران را ندارند. انتقاد از نحوه برخورد نابرابر و تبعیض آمیز رسانه ملی با اصلاح طلبان و تبدیل شدن به ارگان خبری یک طیف فکری خاص را می توان در سخنان چهره های اصولگرای منصف و معتدل به نظاره نشست.

سعید ابوطالب از جمله این چهره ها است که در اعتراض به عملکرد دولت نهم و حمایت های بی چون و چرای بخشی از مجلس از آن به همراه تعدادی دیگر از چهره های سابق مدافع دولت، فراکسیون اصولگرایان مستقل را پایه گذاری کرد. عضو فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس خطاب به «عزت الله ضرغامی» رئیس سازمان صدا و سیما به سایت خبری آفتاب می گوید؛ آقای ضرغامی باید مواظب باشد که صدا و سیما به روابط عمومی قوه مجریه تبدیل نشود. چرا که متاسفانه در چند ماه اخیر معاونت سیاسی صدا و سیما کاملاً تبدیل به روابط عمومی قوه مجریه شده است. افراط و تفریط به دولت صدمه می زند. اکنون آمار و ارقام نشان می دهد صدا و سیما 10 برابر نسبت به دولت های قبلی برنامه های تشویق از دولت می سازد که البته من هم مخالف این نیستم ولی اگر حد تبلیغات نگه داشته نشود، موج منفی در کشور ایجاد خواهد کرد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد